Úvod

Neztrácejte čas v kuchyni! Praktická dřezová baterie vám usnadní práci

Dřezová baterie je nezbytnou součástí každé kuchyně. Ovšem vybrat si takovou baterii není vůbec jednoduché. Kromě zvolení vhodného typu a designu musíte brát v potaz také její praktické funkce. Nabídka je opravdu bohatá a my jsme připraveni vám pomoci se zorientovat!


Materiál – základní parametr


Velmi důležitým aspektem při výběru kuchyňské baterie je materiál. Právě ten totiž určuje její životnost, styl i to, jakým způsobem ji budete udržovat. Mezi nejvyužívanější materiály k výrobě baterií v současnosti patří nerezová ocel a chrom. A proč jsou tak populární? Jednoduše poskytují dostatečnou kvalitu za přijatelnou cenu. Dřezové baterie z těchto materiálů si můžete vybrat jak v lesklé, tak v matné povrchové úpravě. Nejsou sice tolik odolné proti poškrábání, ale na druhou stranu nerez výborně odolává kyselinám a chrom usazování vodního kamene.

Mimo to jsou také velmi nenáročné na údržbu. K čištění vám bohatě postačí citronová šťáva, jablečný ocet nebo běžné přípravky proti vodnímu kameni. Kterýkoliv z nich stačí nanést na baterii, nechat chvíli působit, následně opláchnout vodou a vyleštit hadříkem do sucha, toť vše!

Do kuchyní ve venkovském nebo retro stylu se nejvíce hodí baterie z přírodnějších materiálů, jako je granit nebo keramika. Tyto materiály jsou odolné, příjemné na dotek a zaschlé kapky vody jsou na nich vidět jen minimálně. Keramické baterie jsou navíc dostupné v mnoha barvách, takže je jednoduše sladíte s dřezem.

A nakonec tu máme mosaz. Mosazné baterie patří mezi ty nejkvalitnější, mají dlouhou životnost a kuchyni dodávají osobitost a luxusní nádech. Vyžadují ale velmi šetrnou údržbu. Na agresivní čisticí prostředky hned zapomeňte, zničili byste povrchovou vrstvu. Místo toho baterii pravidelně otírejte navlhčeným hadříkem. Předejdete tak usazování vodního kamene i jiných nečistot.

Kvalitní kartuš zajistí dlouhou životnost

Životnost kuchyňské baterie významně ovlivňuje také kartuš, která je ukryta uvnitř. Zde se rozhodně nevyplatí šetřit – plast je sice levnější, ale kvalitní keramická kartuš vydrží mnohem déle. Lépe totiž odolává nejen tlaku vody, ale také vodnímu kameni, a neprosakuje. Zásadní roli samozřejmě hraje i montáž. Jen díky precizní instalaci můžete mít jistotu, že je vše tak, jak má být.
 


Praktičnost na prvním místě

Na trhu dnes naleznete nespočet různých tvarů, výšek a barev baterií do kuchyně. Ačkoliv je design otázkou spíše vašeho vkusu, doporučujeme sáhnout raději po vyšších modelech. Dostatečně vysoká dřezová baterie vám umožní pohodlně umýt velké hrnce nebo napustit lahev.
Za obzvlášť praktickou vychytávku považujeme kuchyňskou baterii se sprškou. Díky výsuvné hadici se dostanete do každého koutu dřezu i mimo něj. Umývání nádobí i napouštění vody, a to například i přímo do hrnců na sporáku, tak bude ještě snadnější.

Moderně, funkčně a úsporně

Žijeme v moderní době a výrobci přicházejí se stále novými a novými vychytávkami. Pokud vám nevyhovuje kohoutkové ani pákové ovládání, zvolte baterii bezdotykovou. Spouští se pouhým pohybem ruky v dosahu paprsku senzoru, což je vysoce hygienické. Jejím pořízením zároveň také šetříte přírodu, jelikož tyto baterie poskytují pouze takové množství vody, jaké je pro aktuální potřebu nezbytné.

U ekologických vychytávek ještě chvíli zůstaneme. Další úsporné baterie do kuchyně plní svůj účel díky šetřícím perlátorům. Ty míchají vodu se vzduchem a snižují tak její průtok. Přitom ale zachovávají stále stejně silný proud. S těmito pomocníky zmenšíte svoji spotřebu vody o 40–50 %. Můžete si pořídit baterii s již zabudovaným perlátorem či jej koupit samostatně a namontovat jej na tu stávající. Výběr je na vás!

Je libo perlivou či jemně perlivou?

Věřili byste tomu, že vám z kohoutku může téct perlivá nebo jemně perlivá voda? Nebo že může být dokonce chlazená? Budete překvapeni, ale toto snění se stalo realitou. Stisknutím jednoho tlačítka si můžete dopřát bublinek, kolik jen chcete. Žádným problémem není ani okamžité napuštění chlazené či naopak vařící vody. A bez čekání. Díky takové baterii může kdokoli z nás vnést do své kuchyně nebývalý luxus!
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze