Úvod

Osvětlujeme domácnost LED žárovkami. Jak na to?

Také byste rádi na energiích ušetřili několik tisíc korun ročně? Řešení je jednoduché – osázejte domácnost úspornými LED žárovkami! Jak vybrat správné stropní svítidlo do vašeho obývacího pokoje, koupelny, ložnice, dětského pokoje či kuchyně? Poradíme vám.


Při pohledu na širokou nabídku na trhu musíme dát za pravdu. Jak se ale při výběru správného osvětlení domácnosti neztratit? Jak vybrat správný odstín bílé a jaké možnosti nám dává současná nabídka?

Obývací pokoj

Váš obývák je odpočinkovým místem, kde trávíme nejvíce času – i tomu by mělo odpovídat výsledné nasvícení prostoru. Hlavní zdroj světla by měl vyzařovat rovnoměrné a měkké světlo, ideálně teplejšího odstínu (tzv. teploty chromatičnosti) v rozmezí 2 700 – 3 300 kelvinů. Takové světlo navodí intimní atmosféru, působí útulným a příjemným dojmem a také se velmi podobá klasické žárovce, na kterou jsme byli všichni dosud zvyklí.

Oblíbenými nástupci běžných žárovek jsou právě úsporné LED žárovky, které ušetří až 80 % energie a navíc si můžete volit teplotu barvy vyzařovaného světla dle vlastních preferencí. Pokud máte v obývacím pokoji lustr, jednoduše vyměníte žárovku za LED žárovku o odpovídajícím světelném toku (viz tabulka) a o víc se nestaráte. Pokud máte nízký strop a objemný lustr u vás nepřipadá v úvahu, vybírat můžete z řady stropních svítidel různých tvarů – obdélníkové, kruhové, čtvercové, nízkoprofilové, s ozdobnými prvky či elegantním dřevěným lemováním. Svítidla jsou často řešena pomocí LED žárovek nebo diod, které ušetří další prostor.


Klasická žárovka Ekvivalent světelného toku
25 W 220 – 230 lumenů
40 W 410 – 430 lumenů
60 W 700 – 750 lumenů
75 W 920 – 970 lumenů
100 W 1 300 – 1 400 lumenů
Obr.: Ekvivalent výkonu klasické žárovky k LED žárovce

Kuchyně

Každý kuchař nám dá jistě za pravdu, že správné a dostatečné nasvícení kuchyňského prostoru je základem dobrého vaření. V kuchyni oceníte chladný odstín bílé až studeně bílé. Při výběru osvětlení proto hledejte teplotu odstínu v rozmezí 4 000 až 5 500 kelvinů. Do kuchyně se pak hodí svítidla s čistým a jednoduchým stylem bez designových výstřelků. Oblíbená jsou i bodová LED osvětlení či nízkoprofilová stropní svítidla.

Pro nasvícení samotné kuchyňské linky se osvědčilo LED osvětlení s SMD čipy, které disponuje jednoduchou montáží, dostatkem světelného toku, ale také možností naklápění či integrovaným vestavěným vypínačem. Tato osvětlení mají také často zabudovanou zásuvkou pro pohodlné zapojení kuchyňských spotřebičů. Stále větší oblibu si získávají LED pásky, se kterými se můžete vyřádit – nabízí dokonalé řešení pro osvětlení pracovní desky či designové podsvícení prostoru. Jsou chráněný proti vlhkosti či stříkající vodě, a jejich instalaci zvládne kdokoliv – stačí nalepit a je hotovo.

Dětský pokoj

Dětský pokoj si žádá spíše teplou barvu světla – vaše ratolest si ve svém království zaslouží stejný světelný komfort jako vy. Ideální místo k odpočinku po těžkém školním dnu vytvoříte světelným zdrojem okolo 3 000 kelvinů. Pracovní kout se stolem rozhodně doplňte lampičkou se studenějším barevným odstínem, který nabudí mozkové závity pro řešení domácích úkolů a úloh. Trh nabízí široký výběr lustrů či stropních svítidel do dětského pokoje, záleží samozřejmě na věku dítěte a pohlaví.

Vybírat můžete z jednoduchých skleněných svítidel čtvercového půdorysu, přes designové lustry s dřevěnými, plastovými či kovovými prvky až po pestrobarevná svítidla s motivy oblíbených filmových postaviček pro ty nejmenší ratolesti. Řešením je také využití stmívatelných LED žárovek, se kterými pohodlně nastavíte intenzitu světla – ideální pro klidné spaní vašeho dítěte bez nočních strašidel…

Ložnice

I v ložnici využijete stmívatelné žárovky – nic nenavodí intimnější atmosféru než přítmí a teplý odstín světla. Vybírejte proto osvětlení s odstínem bílé 2 700 – 3 000 kelvinů. Pokud vaše ložnice disponuje moderními materiály, lesklými povrchy či designovými prvky, neobávejte se použití ani studenějšího světla. Spolu v kombinaci s nižší intenzitou osvětlení dokáže vykouzlit příjemné místo nejen pro odpočinek. Samozřejmostí by měla být lampička u spací části se světelným tokem alespoň 300 lumenů, a to pro každého nocležníka zvlášť.

Experimentovat ale můžete dle libosti – v poslední době jsou v oblibě vkusná podsvícení manželské postele LED páskami, využití stropního LED svítidla s možností nastavení barvy světla dálkovým ovládáním nebo romantické doplnění prostoru elegantní LED žárovkou ve tvaru svícnu. Fantazii se meze nekladou a v ložnici to platí dvojnásob!

Koupelna

Naopak u koupelny, podobně jako u pracovních prostor, bychom měli použít studenější odstíny bílé – vybírejte proto LED osvětlení či stropní svítidla s teplotou chromatičnosti 4 000 až 5 500 kelvinů. V koupelně využijete například klasické LED žárovky s čipem SMD a 12V příkonem, které se vám odmění životností až 40 000 hodin, nebo oblíbená stropní svítidla s vysokým krytím IP65. To vám mimo jiné zaručí maximální odolnost nejen vůči prachu, ale i vlhkosti a stříkající vodě. Stejně dobře poslouží i bodovka do koupelny s krytím IP44 a LED žárovkou, která disponuje čistým kruhovým designem s matným lemováním. Výhodou LED osvětlení je jeho odolnost vůči častému zapínání/vypínání, stejně tak vám nabídne rychlý nástup 100 % světla.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze