Úvod

Pergola nebo altán?

Trávit maximum volného času na zahradě je touha drtivé většiny z nás. Posedět na čerstvém vzduchu a nenechat se nikým rušit, uspořádat velkou grilovací party pro blízké přátele, oslavit narozeniny v kruhu rodinném nebo se začíst do poutavého příběhu v oblíbené knize, zatímco vám do vlasů bude vát svěží vánek. Uznejte sami, že tohle je velice příjemná představa!


Máte-li rodinný domeček s přilehlou zahradou, kterou se snažíte zařídit esteticky i prakticky, pak možná uvažujete nad pořízením pergoly. Anebo přemýšlíte o altánu, který je velice příjemným doplňkem venkovního prostoru. Oboje zahradní stavby mají svá pro a proti, která byste měli znát ještě před tím, než uděláte konečné rozhodnutí.

Jaký je rozdíl mezi altánem a pergolou?
Na samotném začátku je potřeba uvědomit si rozdíl mezi pergolou a altánem. Hodně lidí tyto dva pojmy považují za jeden a ten samý a nevidí mezi nimi žádné odlišnosti. A přeci tam jsou - a jsou poměrně výrazné! Máme-li na mysli altán, mluvíme tak o stavbě, jejíž nedílnou součástí je střecha. Ta neodmyslitelně patří k základu. Altány jsou zpravidla různorodě zdobené a na zahradě tak platí za okrasný prvek. Nejčastěji se objevují ve volném prostoru na zahradě, neváží se přímo k domu. Naopak pergoly bývají součástí domu, na který přiléhají a tvoří tak jeho součást. Pergola nemusí mít nutně střechu, což je další výrazný rozdíl oproti altánu. Záleží tedy jen na vás, zda si k pergole střechu zvolíte či nikoli.

Popinave rostliny jako doplnek pergoly

Pergola se stane vítaným prvkem zahrady
Pergoly slibují hned několik možností pro jejich využití. Někdo si je na zahradu pořizuje s úmyslem využívat je především pro posezení. Jiný o ní přemýšlí jako o místě pro popínavé rostliny, které se budou moci vesele plazit po konstrukci a vytvářet tak opravdu dech beroucí podívanou. Před pořízením pergoly byste tedy měli mít jasno, k jakému účelu ji budete primárně využívat. Od toho se následně můžete odvíjet a vybrat nejen správnou konstrukci, ale i umístění či zakotvení do země.

Budete-li chtít na zahradě zastřešenou pergolu, myslete na to od samého začátku. Střešní krytině je totiž potřeba přizpůsobit nosnost konstrukce i její provedení. Počítat musíte nejen s váhou samotné střechy, ale v zimě i váhou napadaného sněhu či náporu větru.

Zastresena pergola ma mnoho vyuziti

Přizpůsobte vzhled pergoly obrazu svému

Zastřešením pergoly získáte příjemné útočiště, které budete moci využívat od jara do podzimu. Ani déšť nebo ostré sluneční paprsky vám v tom nezabrání. Vybírat můžete mezi několika druhy střešní krytiny, díky čemuž si můžete vzhled pergoly přizpůsobit k obrazu svému. K dostání je průhledná i neprůhledná krytina, levnou alternativou je plastová varianta a oblíbené řešení představuje i šindelová krytina, ke které tíhne stále více lidí. Při stavbě pergoly klaďte důraz na její dostatečné ukotvení. Jde především o vaši bezpečnost. Upevnění lze vyřešit například zemními vruty nebo betonovými patkami. O správném ukotvení zahradní stavby se raději několikrát ujistěte.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze