Úvod

Plánujete na zahradě bazén?

Klenotem vaší zahrady může být bazén s křišťálově čistou vodou. Je schopen ji přeměnit ve venkovní oázu klidu.


Dříve než začnete tento poklad vybírat, je důležité zvážit, jaký typ zvolit. Poté je důležité při výběru zvážit výhody a nevýhody různých bazénů – bazénová chemie, zastřešené a podobně. Zde jsou některé věci ke zvážení:

Dvě hlavní kategorie bazénů jsou nadzemní a podzemní. Nadzemní jsou levnější, méně trvalé, ale prostorově nenáročné. Nadzemní varianty snadno umístíte na vaší zahradě. Pokud sáhnete po nafukovací variantě, vaše investice nemusí být tak vysoká. Pokud zvolíte variantu s ocelovou nebo hliníkovou konstrukcí, bude se jednat o vyšší investici. Ovšem konstrukce zajistí lepší odolnost proti mechanickému poškození.

Zapuštěné bazény jsou dražší, větší a odolnější. Tyto typy jsou ve čtyřech základních druzích umělohmotné (vložka je připevněna k rámu), hliníkové (jedná se o levnější materiál), ze skleněných vláken a betonové.
Konstrukce nebo tvar bazénů budou záviset na používání. Plavání bez omezení zajistí obdélníkový nebo oválný tvar bazénu. Pokud se chystáte u bazénu trávit veškeré volno s dětmi a pořádat rodinné oslavy, zvažte adekvátní tvar a hloubku pro tyto potřeby.


Stavba

Nadzemní bazén lze sestavit do několika hodin, pokud máte schopné lidi a hotové potřebné přípravy. Lhůty pro instalaci zapuštěného bazénu se mohou lišit. Nejčastěji jde o jeden až dva týdny, v případě betonových variant až o 12 týdnů.


Výdrž

Nadzemní bazény s vámi vydrží 10-15 let, vliv na jejich životnost má ošetřování, způsob používání a klima. Zapuštěné bazény mají životnost delší. Umělohmotné vložky mohou být vyměněny až za 10 let, betonové bazény vydrží i desetiletí. I tady platí, že závisí na ošetřování a způsobu používání.


Náklady

Dejte si pozor na dodatečné náklady spojené s pořizováním bazénu. Jedná se třeba o investice do zastřešení bazénu, plotu a vydláždění. Nadzemní bazény v tomto případě znamenají levnější variantu, v obchodě jej naložíte a jedete. U zapuštěných variant nezapomeňte, že někdo bude muset vykopat příslušný otvor pro zapuštění. Může se také jednat o terénní úpravy.


Bezpečnost

Na tuto oblast nezapomínejte. Jednak při koupání vaše děti nespouštějte z očí, a také bazény zabezpečte zastřešením, aby někdo z vašich blízkých neutrpěl nepříjemný šok či zranění při pádu do bazénu.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze