Úvod

Plísně a roztoči – neviditelná hrozba?

Roztoči a plísně patří mezi škůdce, které ve svých bytech a domech nevidíme rádi. Mají totiž na svědomí celou řadu onemocnění a zdravotních komplikací.


Je všeobecně známo, že např. roztoči patří k jednomu z nejčetnějších alergenů vůbec. V pořadí se řadí těsně za pyly, které jsou nejvýznamnějšími alergeny. Za svůj život vyprodukují 200x více exkrementu než sami váží. Alergie vyvolávají právě jejich výkaly. Vysoká relativní vlhkost vzduchu vytváří ideální podmínky pro rozmnožování roztočů. Roztoči totiž nemají svůj respirační systém a jsou zcela odkázáni na příjem vody z okolního prostředí. Proto jim nadměrná vlhkost vysloveně svědčí, potřebují ji ke svému růstu a vývoji. 

Třetím významným alergenem jsou plísně. Jejich nebezpečnost pro dýchací systém lékaři dokonce přirovnávají k cigaretovému kouři. Podle alergologů jsou plísně třetím nejčastěji se vyskytujícím alergenem hned za pyly a roztoči. Spory plísní se vyskytují téměř všude, jejich růst a vývoj podporuje zvýšená vlhkost. Z jedné spory vznikne za ideálních podmínek v pouhých 5 dnech miliarda dalších. Nejobvyklejšími druhy plísní, které se často objevují v našich domácnostech, jsou plísně z rodu Penicillium, Cladosporium a Aspergilus, které mohou způsobovat alergie a astma, jak uvádí RNDr. K. Klánová. Zdravotní problémy se v prostředí se zvýšeným výskytem plísní zhoršují, nejvíce ohroženy jsou rizikové skupiny jako jsou děti a lidé se sníženou imunitou, ovšem ani zdraví dospělí lidé nejsou bez rizika. Plísně, stejně jako roztoči, potřebují ke svému životu vyšší vlhkost. Proto je v bytě nejčastěji nalezneme na místech, kde my, jako obyvatelé bytu produkujeme nejvíce vlhkosti – to znamená zejména v koupelnách a kuchyních. V běžném bytě bývá největším problémem koupelna, která je přímo „domovem vody“. Při sprchování se do vzduchu dostává až 200 g vody, vlhkost zůstává i v rozích místnosti nebo sprchového koutu či vany, proto zde nejčastěji objevíme malé plesnivé mapky.

     

Jak se zbavit těchto nevítaných škůdců?
Důležité je omezit nadměrnou vlhkost. Jestliže plísně a roztoči nedokážou existovat bez vlhkosti, pak je třeba ji omezit na optimální hranici. Ovšem snadněji se to řekne, ale hůře udělá. Prvním krokem může být intenzivní, krátké větrání. To ovšem často nestačí. Zejména v podzimních a zimních měsících, kdy vlhkost venku bývá vyšší. Pro optimalizaci nadměrné vzdušné vlhkosti se skvěle hodí výkonný pomocník – odvlhčovač CERESIT STOP VLHKOSTI, který v tomto roce představil novinku. Tablety s účinkem 2 v jednom. CERESIT STOP VLHKOSTI nepotřebuje elektrickou ani žádnou jinou energii, funguje tedy velmi úsporně a šetří vaše náklady. Efektivně dokáže přeměnit prostřednictvím absorpční tablety vzdušnou vlhkost na solný roztok, který shromáždí v zásobníku přístroje a vy jej pak snadno vylijete do umyvadla nebo toalety. Tím reguluje úroveň vzdušné vlhkosti až na doporučených 50-60%. Jedna tableta vydrží vstřebávat vlhkost dva až tři měsíce v závislosti na úrovni vzdušné vlhkosti a teplotě vzduchu v místnosti. CERESIT STOP VLHKOSTI nyní představil zcela novou technologii tablet – tabletový systém 2 v 1 s dvojitým účinkem. Bílá část tablety je tvořena speciálními krystaly efektivně pohlcujícími nadměrnou vzdušnou vlhkost. Tím dokáže regulovat úroveň vzdušné vlhkosti až na doporučených 50-60 %. Modrá část tablety byla vyrobena patentovanou technologií, která účinně neutralizuje pachy v místnosti až o 70%. (prokázáno vědeckými testy). Nový CERESIT STOP VLHKOSTI účinně napomáhá vytvořit v našich obydlích zdravější prostředí.

                                

Zvýšená vlhkost vzduchu nás ale často trápí také v malých a uzavřených prostorech (šatní skříně, botníky, interiér auta…). Právě pro tato místa byl vyvinut produkt CERESIT STOP VLHKOSTI absorpční sáčky. Jeden sáček vydrží vstřebávat vlhkost po dobu 4-6 týdnů. Speciální tkanina na povrchu sáčku propouští vlhkost pouze dovnitř a brání jejímu úniku zpět do prostoru. Absorpční sáčky plní i roli deodorantu - prostor příjemně provoní levandulí. Navíc je všeobecně známé, že levandule odpuzuje moly.

                               

Nepříjemné projevy nadměrné vzdušné vlhkosti můžete s pomocí Ceresit STOP SYSTEMu vyřešit rychle a jednoduše, protože nejlepší řešení bývají jednoduchá. 

Ceresit stop system – PRO VÁŠ ZDRAVÝ DOMOV.

Více informací najdete na www.stop-vlhkosti.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze