Úvod

Podkrovní bydlení je romantické

Víte, proč jsou střešní apartmá nejdražší? No přeci protože jsou nejlepší. Bydlení pod samým krovem střechy má v sobě nádech něčeho neobyčejně romantického a zároveň luxusního. Že po něm také toužíte? Nejprve se důkladně seznamte se všemi klady i zápory tohoto typu bydlení!


Půda v zrcadle času

Není tomu zase tak dávno, co půda sloužila pouze ke skladování všelijakého nepotřebného haraburdí (které by mohlo být jednoho dne potřebné), nebo k sušení léčivých bylinek či vypraného prádla. Naše prababičky by nám možná ještě vyprávěly, že na půdě jako děti spaly, a že si v těchto prostorách také hrály. Jednalo se tedy spíše o prostor druhé jakosti, který byl charakteristický svými nekvalitními životními podmínkami. V létě se zde nedalo skoro dýchat, v zimě tu pro změnu bylo chladno, především z důvodu nedokonalé tepelné izolace. Pro staré lidi byl výstup na půdu velmi náročný. A k tomu všemu se na půdě po celý rok prášilo, strašilo tam, a když se chtěl někdo oběsit, učinil tak právě na půdě.

Jenže doba se mění a z půdy se postupně stal velmi žádaný a atraktivní prostor. Nejprve byla půda vzata na milost především z ekonomických důvodů. Cena bydlení vzrostla, a tudíž bylo škoda tento prostor lépe nevyužít. Dnes se půda stala vděčným podhoubím tvorby bytových designérů a architektů. Bydlení v podkrovním bytě rovná se synonymum luxusu a romantiky. Je příjemné usínat v podkroví a poslouchat, jak kousek nad Vámi šumí déšť. Bývá odsud nádherný výhled.        

           

Ideální místo pro ložnici i pro ateliér

Díky zdokonalení technologií v oblasti stavebnictví, včetně vývoje materiálů s výbornými tepelně izolačními vlastnosti, i vývoje systémů dokonale těsnících oken lze dnes využívat půdní prostory k velmi komfortnímu bydlení. Kvalitní izolace zamezí úniku tepla, problém s nedostatkem světla vyřeší instalace střešních oken. V podkroví si můžete vybudovat nádherně teploučké hnízdečko lásky, anebo třeba vlastní ateliér. Mimochodem tzv. půdním koupelnám to také moc sluší. Pokud je půda součástí samostatného rodinného domu, je vhodné umísťovat sem právě tento druh místností, jako je ložnice, koupelna, anebo pracovna, kde si člověk nepřeje být rušen, a kde má zvýšenou potřebu pocitu bezpečnosti a vlastního soukromí.       

V závislosti na účelu, ke kterému hodláte své půdní prostory využít, zvolíte výměru osvětlovací plochy. Ta by se měla pohybovat od deseti procent výše. V pracovně budete logicky potřebovat více světla než v ložnici. V obou případech se pravděpodobně neobjedete bez okenních žaluzií.      

 

Demoverze Semiradiny zahrady

Jistě si z hodin dějepisu vzpomínáte na vyprávění o nádherných Semiradiných zahradách, které nebyly nikde jinde než na střeše. Pokud máte to štěstí, že jste vlastníkem půdního bytu, nebo, chcete-li, luxusního střešního apartmá s balkónem či dokonce terasou, byla by škoda, toho nevyužít. Pokuste se alespoň o malou demoverzi těchto zahrad! Stačí osázet pár designových květináčů a malé zákoutí je na světě. Jen buďte opatrní při výběru rostlin.

Náš tip zní: venkovní bonsaje.       

 

Třikrát pozor

Navzdory použití moderních technologií lze v podkrovním bydlení spatřovat jisté nevýhody. Jednou z nich může být i fakt, že přítomnost střešních oken nahrává zlodějům. To platí spíše, pro podkrovní byty, které jsou součástí větších domovních bloků, než pro rodinné domy, jejichž majitelé plnohodnotně využívají podkroví.

Také naše druhé varování má přímou souvislost s okny. Když je zapomenete zavřít, naprší Vám do místnosti. Pokud ovšem nemáte systém s nuceným větráním.

A ještě jedna důležitá věc, kterou je třeba vzít v potaz, a to je Váš věk. Jestliže se ve velmi blízké budoucnosti chystáte do důchodu, uvažujte o tom, zda by Vám nebylo v budoucnu lépe v přízemním bytě.

Jste-li však mladí, romanticky založení a máte dostatek prostředků, pak lze podkrovní bydlení jen doporučit!       


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze