Úvod

Podlahové topení vnese pohodu

Nemáte rádi, když je Vám zima na nohy? Nainstalujte si doma systém podlahového vytápění. Že nemáte na podlaze dlažbu? To ale vůbec nevadí! Tento systém lze použít pro většinu podlahovým krytin.


Princip fungování
Systém podlahového topení je založen na principu sálavého vytápění, kdy ohřátý vzduch stoupá směrem vzhůru. Při realizaci podlahového vytápění se vyplatí uvažovat ekonomicky a nainstalovat tento systém do všech místností v domě. To proto, aby nedocházelo k nežádoucím tepelným ztrátám. Vynechat byste měli pouze trvale zastavěné plochy. V kuchyni se jedná například o ty, které jsou zakryté kuchyňskou linkou. Ze stejného důvodu, tedy, abyste zamezili tepelným ztrátám, efektivní systém podlahového vytápění vyžaduje kvalitní izolaci, například polystyren EPS-100Z. Zaizolovat je třeba nejen přízemní místnosti, ale i ty ve vyšších poschodích. V případě místností v patře postačuje tenčí izolační vrstva. Shora se podlahové topení zaizoluje speciálními potěry nebo betonem.

Tip: Pokud potřebujete snížit tepelné ztráty způsobené především přítomností velkých skleněných ploch, pořiďte si podlahový konvektor, který je pomáhá vyrovnávat. 

Typy podlahového vytápění
V současné době si můžete vybrat ze dvou typů podlahového vytápění, z teplovodního a elektrického, přičemž varianta teplovodního podlahového vytápění je prozatím rozšířenější. Významná výhoda teplovodního podlahového topení totiž spočívá v tom, že umožňuje připojení k jiným zdrojům tepla, jako je například plynový kotel, nebo tepelné čerpadlo. 

Tip: Doporučujeme Vám vybrat si všechny součásti topného podlahového systému pouze od jednoho dodavatele. Do budoucna si tak ušetříte spoustu starostí.

Na podlahové krytině záleží
Pokud se domníváte, že o systému podlahového vytápění mohou uvažovat pouze ti, kdo mají na podlaze položenou dlažbu, a ne jinou podlahovou krytinu, musíme Vás vyvést z omylu. Dlažba se sice vyznačuje nejlepšími tepelnými vlastnostmi, nicméně není podmínkou instalace tohoto systému. Podlahové topení lze zabudovat i do interiéru, kde je položené lino, koberec, plovoucí podlaha, a dokonce i parkety. Výrobce těchto parket však musí být držitelem certifikátu, že jeho produkt lze položit nad podlahové topení.

Výběr topenářské firmy
Instalace podlahového vytápění je úkol, do jehož realizace se bez odborníků pustí vskutku málokdo. Ani my Vám toto dobrodružství nedoporučujeme. Nejlepší je, obrátit se na některou z kvalitních topenářských firem. Topenářskou firmu nemusíte hledat pouze v telefonním seznamu. Lze ji vyhledat také pomocí on-line poptávkového systému, jehož využití je mnohem efektivnější než zdlouhavé listování stránkami telefonního seznamu. V tomto systému je zaregistrováno poměrně velké množství topenářských (ale i stavebních) firem. Jak tento systém funguje? Po vyplnění stručného formuláře v krátkém časovém intervalu obdržíte na svou poptávku odpověď, a to ve formě několika nabídek od firem, které zrovna mají volnou kapacitu. Služba tohoto on-line systému nejenže Vás nic nestojí, ale může Vám pomoci ušetřit i další peníze. Přirozený konkurenční boj topenářských firem zahrnutých do tohoto systému podstatně snižuje ceny řemeslné práce.

Výhody systému
A v čem spočívají hlavní výhody systému podlahového vytápění? Především v tom, že v domě docílíte optimální teplené pohody při úspoře energie. Že zrovna stavíte nový dům, nebo se chystáte provést rekonstrukci? Tak neváhejte a zahrňte do svých plánů instalaci podlahového topení. Tepelné pohodě Vašeho domova pak už nebude možné takřka nic vytknout.


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze