Úvod

Podzimní péče o okrasné dřeviny

Nadcházející podzimní období bychom měli využít k přípravě dřevin na mrazy a sněhovou nadílku. Nikdy neuškodí mít zahradu připravenou raději dříve. Nečekané ranní mrazíky, pokles denních teplot a klesající intenzita slunečního svitu mohou vést k předčasnému vyčerpání okrasných dřevin.


S končícím létem v žádném případě neskončíme s hnojením. Od konce srpna však budeme hnojit jinak. V okrasné zahradě již vynecháme hnojiva s vysokým obsahem dusíku, protože podporuje rychlé přírůstky. První mráz by je záhy sežehl díky velkému množství vody v mladých a nezralých rostlinných pletivech. My naopak potřebujeme, aby pletiva maximálně vyzrála a zpevnily se dřevní části. A k tomu nám pomohou hnojiva s vysokým obsahem draslíku. Draslík nejen zpevňuje buněčnou strukturu, ale také přispívá ke krásnému podzimnímu vybarvení listnatých dřevin. Obsah hořčíku působí preventivně proti zreznutí a opadávání jehlic.

podzimni hnojivo pro jehlicnany

Dobré hnojivo už slovo „podzim“ nese ve svém názvu. Takovými hnojivy jsou například AGRO podzimní hnojivo pro jehličnany anebo AGRO Cererit Hobby podzim. S žádným z těchto pomocníků neuděláte chybu. Důležité je, že všechny přípravky se vyznačují vysokým obsahem draslíku a nízkým nebo žádným obsahem dusíku.

cererit hobby podzim

Zmíněná hnojiva jsou ve formě granulované a jejich aplikace je snadná - sypeme je přímo ke kmeni rostlin a keřů. U živého plotu pak sypeme hnojivo z obou stran a dbáme, aby se dostalo opravdu až k samotné patě keřů. Pokud máme pod keři například mulčovací textilii, musíme volit hnojiva kapalná. Můžeme tak použít Kristalon Podzim, který rozpustíme ve vodě a připravíme tak až 250 litrů výživné zálivky nebo AGRO Kapalné hnojivo Podzim Tato hnojiva pak aplikujeme zálivkou ke kořenům.
podzimni hnojivo

Kromě klasické zálivky máme ještě možnost dodat živiny rostlině aplikací přímo na listy, kde se živiny vstřebávají mnohem rychleji než přes kořeny. Musíme však připravit nižší koncentraci roztoku. Používáme menší nebo větší postřikovač, podle velikosti plochy a co nejvíce smáčíme listovou plochu. Samozřejmě aplikujeme ráno nebo podvečer, aby slunce z kapiček nevytvořilo malé optické čočky a nespálilo listy!

Pro okrasné dřeviny v nádobách je hnojivá zálivka mnohem důležitější, protože jejich přezimování je mnohem náročnější. Jednak mají v nádobě k dispozici mnohem méně zeminy a tím méně chráněné kořeny vůči chladu, a pak také mnohem rychleji vyčerpají živiny.

zimni ochrana okrasnych drevin

Nezapomínejme také na ochranu kořenů před vymrzáním!
Přihrnutím zeminy nebo doplněním mulčovací kůry určitě uděláme keříkům dobrou službu. Chceme-li však dát keřům opravdovou peřinu na zimu, zvolíme speciální přípravek AGRO Zimní ochrana, který kromě výživného kompostu a rašeliny obsahuje dřevní vlákna, která se postarají o tepelnou izolaci kořenů. Směs výrazně omezuje odpar vody a tím snižuje potřebu zálivky. Z jara postupně uvolňuje živiny, které posilují a vyživují rostliny.

O takto ošetřenou zahradu se přes zimu nemusíme vůbec bát a již nyní se můžeme těšit na jaro, kdy nás jistě rostliny za naši péči odmění.

Zdroj: AGRO CS
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze