Úvod

Přímotopy a jejich proměny až k tomu nejlepšímu

Visí to na zdi pod oknem, vede k tomu kabel, hřeje to a smrdí. Co je to? Starý přímotop :).


Současné přímotopy už výsměch nevzbuzují. Jejich atraktivní design, příjemné sálavé teplo a přesná regulace je vrací zpět do hry při výběru vhodného vytápění.

Přímotopy - první generace

První generace přímotopů s odporovým drátem a bimetalovým termostatem je peklo a to doslova, nejen obrazně. O přepalování prachu a štiplavém nepříjemném teple produkovaným topidly této generace není pochyb. Tyto přímotopy můžete stále pořídit za pár stovek, ale nehodí se na nic víc než přitápění pár dnů v roce, když je třeskutá zima a Vaše vytápění nestíhá. Tyto přímotopy nenechávejte raději nikdy topit bez dohledu! Pamatují na to i návody obsluze, protože odejít na půl hodiny by mohla být tragédie – riziko požáru je značné.

primotopy_1_generace

Přímotopy - druhá generace

Druhá generace přímotopů, se kterou se už dá plnohodnotně a bezpečně vytápět, je osazena žebrovanými hliníkovými lamelami s nalisovanou topnou tyčí. Tyto přímotopy se od 90. let využívali pro vytápění rodinných domů a komerčních prostor. Jedná se o spolehlivé topidlo s velkým podílem konvekční složky (ohřev vzduch bez sálání). Lze ho tedy přirovnat k běžným radiátorům, avšak s nevýhodou vyšší teploty topného prvku (cca 350°C), při které dochází k mírnému spalování prachových částic. Nevýhodu konvekčního vytápění sdílí s radiátory. Teplý vzduch je lehčí než studený a proto vždy zaplatíte vyhřátí vzduchu u stropu na 26°C, abyste měli u podlahy snesitelných 20°C.

primotopy_2_generace

Přímotopy - třetí generace

Třetí generace přímotopů nastupuje v podobě sálavého topidla, které dokáže teplo posílat před sebe prostřednictvím sálání z velkých hliníkových lamel v úpravě pro nejvyšší emisivitu s teplotou 250°C, která odpovídá osvědčeným vysokoteplotním infrapanelům (pozor, nezaměňovat se žhavými halogenovými zářiči). Ohřev se z 50% soustředí do prostoru, v kterém žijeme a kde je nejvíce zapotřebí. Intenzita sálání je příjemná, neobtěžující a přesto dostatečně silná pro vytápění starších nezateplených budov. Stává se tak výbornou volbou pro náhradu starých přímotopů. Digitálně-elektronický termostat s polovodičovým termostatem nabízí nastavení teploty zobrazované na displeji s velkou přesností a polovodičové spínání zajišťuje absolutní bezhlučnost. Jedná se o nejvhodnější řešení výměny starých přímotopů kus za kus a využitím nejefektivnějšího způsobu vytápění elektřinou. Zástupcem této generace jsou přímotopy ECOFLEX Premier.

primotopy_3_generace
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze