Úvod

Radiátory k ústřednímu topení aneb jak se správně rozhodnout

Vybíráte domů či na chalupu radiátor? Zaměřte se hlavně na parametry, které mohou být pro jeho využitelnost zcela klíčové. Máme pro vás několik tipů, podle čeho se řídit a čeho se naopak raději vyvarovat.


Jak to funguje?
Radiátor má funkci tepelného výměníku, který ohřívá vzduch v místnosti. Konstrukce radiátoru je dutá a vlastní topné médium tvoří kapalina. Avšak jaká kapalina je uvnitř radiátoru a jakým způsobem se ohřívá je právě tím úskalím, které musíme rozluštit, než si radiátor pořídíme.

Jak zjistit potřebný výkon?
Místnost – základní otázkou by mělo být, do jaké místnosti radiátor pořizujeme. Jedná se o koupelnu, ložnici nebo obývací pokoj? Na každou z těchto místností budete mít jiné tepelné požadavky, které pak budete nastavovat. Velikost místnosti – respektive její objem. Kolik metrů krychlových vzduchu budete chtít ohřívat?

Tepelná ztráta budovy – je váš dům dobře zateplen nebo se jedná o chalupu, kam jezdíte pouze na léto? I toto je třeba si před nákupem radiátoru k ústřednímu topení ověřit a vzít v potaz.

Stanovení správného výkonu je lepší konzultovat s odborníkem (topenářem, projektantem), který je schopen brát ohled i na větší množství individuálních faktorů (lokalita, stěny, typ oken…).

radiator

Tip: spolehněte se na přední český e-shop Topenilevne.cz, který doporučuje například radiátory Korado. Pro zajištění cirkulace vody pak využijte oběhová čerpadla pro topení, díky kterým šetříte energie.

Jaké druhy radiátorů jsou na trhu?
Litinové radiátory
– robustnější konstrukce, větší náročnost na prostor ale delší výhřevnost

Hliníkové radiátory
– oproti litinovým radiátorům mají rozšířenou plochu žeber. Výhodou je nízká hmotnost a skvělá tepelná vodivost.

Deskové radiátory – prostorově úspornější, nízká hmotnost a nižší objem vody. Výhodou je rychlá reakce na změny a snadná údržba.

Olejové radiátory na elektřinu – výhodou je snadná manipulace s celým radiátorem, a to díky jeho nízké hmotnosti.

Koupelnové radiátory (trubkové) – jsou vhodné spíše pro přitápění než pro ohřev vzduchu v celé místnosti.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze