Úvod

Rekonstrukci střechy neodkládejte

Střecha patří mezi nejdůležitější části každého objektu. Chrání ho před zatékáním a dalšími vnějšími vlivy, a zároveň významně ovlivňuje jeho tepelně a zvukově izolační vlastnosti. Rekonstrukci střechy se vyplatí neodkládat na poslední chvíli, kdy se začnou projevovat následky prošlé životnosti.


Životnost střechy
Každá střecha má omezenou životnost, která je ovlivňována dvěma hlavními faktory, a to umístěním objektu (zde jde zejména o klimatické podmínky) a typem střešní krytiny. Nejkratší životnost mají doškové střechy, a to kolem 20 let. Delší životností se vyznačují pálené a betonové tašky, ještě delší potom plechy. Rekonstrukci střechy je radno provádět dříve, než se projeví negativní důsledky konce životnosti. V případě doškové střechy dochází k tlení materiálu, u plechové krytiny dochází k její korozi, pod betonové či pálené tašky může začít zatékat, a to jsou jen některá úskalí, která mohou nastat.

Přínosy rekonstrukce
Mezi hlavní důvody rekonstrukce střechy dále patří zlepšení tepelně izolačních vlastností objektu, a tím snížení jeho energetické náročnosti. Vzhledem k tomu, že je hmotnost studeného vzduchu vyšší než hmotnost vzduchu teplého, který stoupá vzhůru, uniká právě střechou největší množství tepla. Samotné izolaci se věnujeme níže. Dalším přínosem rekonstrukce střechy jsou lepší zvukově izolační vlastnosti a zvýšení požární bezpečnosti. Nehledě na to, že investicí do nové střechy zvyšujeme tržní hodnotu nemovitosti. To vše samozřejmě za předpokladu, že rekonstrukce proběhne úspěšně. Finální výsledek ovlivňuje jak kvalita práce, tak volba použitého materiálu.

druhy stresnich krytin

Jakou zvolit krytinu
Jakou tedy zvolit krytinu a skladbu střechy? Nejlepší je, obrátit se na prověřenou stavební firmu, kde nám dokážou poradit, tedy přesněji dát na výběr z možností, které dovoluje norma ČSN. Volba krytiny závisí na typu střechy a na jejím sklonu. Stavební firma (případně projektant) nám pak vypracuje návrh skladby střešního souvrství. Cenovou kalkulaci provádí většina firem zdarma.

Oblíbené pálené a betonové tašky
V Čechách se nejčastěji používají betonové nebo pálené tašky, neboť sluší nejen domům, ale také celkovému rázu krajiny. V případě tašek vypadá průřez střešním souvrstvím následovně. Konstrukční část je tvořena latěmi na krokvích, na kterých jsou shora umístěny tašky, zespodu latí je parotěsná zábrana, mezi krokve se vsune tepelná izolace (vyráběná na šířku krokví). Pohledovou část tvoří nejčastěji sádrokarton. Při volbě krytiny pro klasický dům se proto většinou rozhodujeme mezi betonovými a pálenými taškami. Výhodou pálených tašek je nižší hmotnost, stejně jako pořizovací cena, naproti tomu hlavní předností betonových tašek je podstatně delší životnost a odolnost, zejména vůči krupobití.

tmava betonova stresni krytina

Krytiny pro ploché střechy
Pro srovnání se ještě podívejme na skladbu střešního souvrství moderní novostavby s plochou střechou, konkrétně na populární zelenou střechu, kam přijde hydroizolace ve sklonu 1,5%, voděodolný poystyren, geotextilie, speciální fólie s kalíšky, filtrační folie a 10 cm substrátu vyrovnaného do roviny. Do substrátu se pak sází sukulenty, nejčastěji netřesky a rozchodníky. Co se volby střešní krytiny pro ploché a rovné střechy s minimálním spádem týče, v praxi se velmi osvědčuje bitumen, který se vyznačuje velkou pevností a odolností, jak mechanickou, tak vůči povětrnostním vlivům. Dále se používá titanzinek nebo pozink. Použití mědi je méně časté, a to vzhledem k její vysoké ceně.

Izolace a zateplení
Nedílnou součást rekonstrukce střechy, zejména z pohledu energetické náročnosti, představuje zateplení. Osvědčeným materiálem na zateplení střech je izolace z kamenné vlny. Kvalitní izolaci nabízí Rockwool. Izolační desky Monrock MAX E (ideální materiál především k zateplení plochých střech) se používají nejen na rekonstrukci, ale také u novostaveb, a to právě pro jejich vynikající tepelně izolační a akustické vlastnosti. Díky univerzálnosti použití a možnosti vícevrstvé pokládky patří tento typ izolace mezi nejvyhledávanější.

izolace z kamenne vlny ROCKWOOL

Aby byla životnost střechy co nejdelší
Pokud nám záleží na tom, abychom dosáhli co nejlepších tepelně izolačních parametrů budovy, a zároveň dlouhé životnosti střechy, neměli bychom na kvalitě materiálu šetřit, což nám může ve finále celou rekonstrukci prodražit. Stejně jako odkládání rekonstrukce, kdy může dojít k poškození objektu.

Zdroj foto: Pixmac.cz, Mediterran.cz, Rockwool.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze