Úvod

Schodiště v interiéru

Schodiště v interiéru má velmi zásadní význam. Nelze jej posuzovat jen z praktických důvodů, ale velmi podstatnou roli hraje jako součást interiéru. Není to jen prostředek na propojení dvou pater, ale díky svému zpracování a vhodně zvolenými materiály se může interiérové schodiště stát opravdu dominantou.


Zkusme na následující řádcích najít pár odpovědí či inspiraci:

1. Jaké materiály lze použít na obložení schodiště?
Neexistuje univerzální tvar a materiál. Kvalitních interiérových schodišť je řada, ale ne všechny se budou hodit právě do Vašeho prostoru. Zapojte vlastní představivost a podpořte ji hledáním na internetu nebo v časopisech. Zjistěte si, zda nejsou na trhu jiné možnosti než znáte, které by Vám mohly vyhovovat. V případě, že jste se rozhodli pro variantu betonového schodiště, je nutné najít vhodný materiál pro obklad. Určitě se nabízí dlažba, dřevo, koberec nebo v dnešní době velmi žádané laminátové postformované schodové profily TOPSTEP

          

2. Jak lze řešit renovaci starých schodišť?
Renovace schodiště se nejčastěji týká starých dřevěných schodů, které nám postupem roků začaly vydávat různé nepříjemné zvuky a jejich estetický vzhled už neodpovídá Vašim představám. Jednou z variant je přebroušení dřevěných nášlapů a znovu nalakování, ale tato možnost sebou nese nepříjemnost v délce vytvrdnutí laků, nemožnosti užívání schodiště v době práce a nezbráníme vrzání schodů. Další variantou jsou laminátové schodové profily - schodišťový systém TOPSTEP, který díky jednoduché aplikaci bez stavebních úprav a bez lakování položíme na staré schodiště. Díky zpevnění a prošroubování stávajícího schodiště jsou vždy odstraněny také nepříjemné zvuky. 

3. Existují ještě jiné způsoby uchycení obkladu na schody?
Standardní aplikací je pouze lepení, a to lepícím tmelem nebo nízkoroztažnou PU pěnou. Existuje ale i způsob, jak zdokonalit způsob uchycení schodového nášlapu na schod. Jedná se o speciální hliníkový profil, který se pokládá vždy na každou hranu schodu. Následně se profil pomocí zámku připevní a přilepí na podklad. Tento systém je unikátní díky využití mechanického zabezpečení uchycení schodového profilu TOPSTEP.

4. Jaká je životnost laminátového obkladu schodiště?
Životnost laminátového obkladu na schody je dána horní vrstvou laminátu zvanou overlay, která je nejdůležitější součást horní vrstvy laminátu, přestože je neviditelná. U plovoucích podlah si můžete vybrat vyšší či nižší kvalitu laminátu, u postformovaných schodových profilů je standardně dodáván z vysoce odolného schodového laminátu, který lze použít za určitých podmínek i do veřejných prostor. Schodové profily TOPSTEP mají na českém trhu nadstandardní záruku 5 let, což už samo svědčí o vysoké odolnosti a kvalitě obkladu.

        

5. Ovlivňuje tvar schodiště konečnou cenu?
Tvary schodišť jsou různé, do jisté míry mohou být originální dle přání zákazníka. Při výrobě samonosného schodiště je nutné počítat s tím, že tvar může do značné míry ovlivňovat konečnou cenu. V případě obkladu schodiště, kdy už tvar je daný a pouze váháme nad výběrem vhodného materiálu, se cena zpravidla odvíjí od celkového počtu běžných či čtverečních metrů. U obkladu schodišťovým systémem TOPSTEP se cena nemusí zvyšovat na základě nestandardních rozměrů schodiště. 

6. Betonové schodiště s laminátovým obkladem nebo samonosné dřevěné schodiště?
Betonové schodiště se stává pro své vlastnosti stále více oblíbeným materiálem. Jeho velkou výhodou je využití již ve fázi hrubé stavby, nehořlavá konstrukce, originální řešení a stabilita. Při spojení s postformovanými schodovými profily, které jsou odolné proti vlhkosti, se tato varianta jeví jako nejvýhodnější. Naproti tomu stojí samonosné dřevěné či kovové schodiště, které má výhody ve své lehkosti a vzdušnosti.

7. Hrozí nějaká rizika při obkladu schodiště v novostavbě?
Ne vždy máme zdivo nebo betonový podklad dokonale vysušen, což může být problémem při obkladu např. z masivního dřeva. Dřevo je přírodní materiál a je nutné počítat s tím, že pracuje a může dojít ke změně tvaru. Proto je velmi nutné dbát přesných podmínek při montáži. Oproti dřevu se jako vhodnou variantou nabízí postformované schodové profily, které mají nosnou desku MDF, což je středně zhuštěná dřevovláknitá deska, která je plnohodnotnou a multifunkční alternativou masivního dřeva. Vzhledem ke své vlhkuodolnosti a tvarové stálosti je schodišťový systém TOPSTEP nejvhodnějším materiálem pro novostavby.

8. Jak si nejlépe vybírat?
Přemýšlejte, jaké schody Vám vyhovují a co od nich očekáváte. Mají sloužit jako dominantní prvek nebo jen jako funkční spojnice několika podlaží? Každý materiál má své přednosti i nevýhody. Nechte si vyhotovit několik nabídek a z nich vybírejte. Nedívejte se jen v prvé řadě na cenu, ale uvažujte o tom, že schodiště bude Vaší každodenní součástí. Již v době přípravy projektu si vyžádejte dostatečný prostor pro schodiště. Rozhodněte se pro základní nosný materiál a věnujte pozornost obkladu. Ten bude dělat konečnou pohledovou plochu! Myslete na estetiku a provoz v domě a dejte na rady a zkušenosti firmy, kterou si zvolíte pro realizaci.

www.topstep.cz


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze