Úvod

Solární panely lze využít i k odvlhčování sklepa

Solární panely představují osvědčené řešení, jak využít sluneční energii k úspoře nákladů na provoz domu. Víte ale, že se dají rovněž použít k odvětrávání a tím k odvlhčování sklepa? Ano, solární teplovzdušné panely SolarVenti dokážou zbavit sklep nežádoucí vlhkosti a také jí účinně předcházet.


Stop problémům s vlhkostí
Nadměrná vlhkost ve sklepě ztrpčuje život mnoha majitelům nemovitostí, ať už se jedná o rekreační objekty, jako jsou chaty a chalupy, anebo o domy určené k celoročnímu užívání. Tento nežádoucí jev postihuje nejen starší domy, ale i novostavby. Příkladem je majitel rok a půl starého domu, který byl nešťastný z toho, že jeho rodině v suterénu začaly plesnivět knihy, oblečení a další osobní věci. Jak se dozvíme v tomto inspirativním videu, pán zvolil velmi efektivní řešení, aby učinil nežádoucí vlhkostí přítrž – teplovzdušné solární panely.



Využití bezplatné energie
Jak známo, problémům s nadměrnou vlhkostí lze nejefektivněji předejít pravidelným větráním. Majitel domu proto hledal řešení, jak pravidelné větrání ve svém sklepě zajistit, aniž by jej to stálo mnoho času, starostí a peněz. Po konzultaci s oborníky zvolil teplovzdušné panely Solarventi.
Sklepní modely teplovzdušných panelů SolarVenti zajišťují pravidelný průtok pohybu vzduchu ve sklepních prostorách na principu využití solární energie (podobně jako solární kolektory). Vzhledem k tomu, že je sluneční energie bezplatná, je bezplatný také provoz solárních teplovzdušných panelů.

schema odvetravani sklepa

Odvětrání za každého počasí
Další velkou předností těchto panelů je, že ke svému provozu nepotřebují obsluhu. Automaticky totiž nasávají čerstvý vzduch zvenčí (který se do nich dostane skrze perforovanou zadní stěnu). Teplý vzduch z panelů se vlivem působení přetlaku a chodu ventilátoru (poháněného solárním článkem) následně přenese do sklepa. Pokud svítí slunce, je zde zajištěn pravidelný průtok proudu vzduchu.
Ovšem pozor, řešení funguje, i když je zataženo. Stačí jen přidat síťový adaptér, díky němuž solární panel ve spojení s časovými hodinami řízeně větrá. (Časový spínač navíc umožňuje nastavení větracích intervalů, jak potřebujete.) Ani kombinace se síťovým adaptérem napojeným na zdroj elektřiny není finančně náročná, celkové roční náklady na provoz solárního panelu se pohybují kolem 50 Kč.

solarni panely pro odvlhceni sklepa

Jak se panely instalují

A jak se panely SolarVenti instalují? Zcela jednoduše na stěnu domu. Jediné, co potřebujete, je zhotovení vstupu pro ventilátor z panelu a jednoho vstupu pro odtahový ventilátor na druhé straně sklepa. Důležité je dbát na vhodné umístění panelu, ideální na jižní stranu domu. Panel by pochopitelně neměl být zastíněný žádným větším objektem, jako je vzrostlý strom či zahradní domek.

Že máte problémy s nežádoucí vlhkostí nejen ve sklepě? Teplovzdušné panely SolarVenti slouží i pro celkové odvlhčení domu. Všechny modely panelů dodávané včetně ventilační sady najdete na www.solarventi.cz.

                                               SolarVenti logo
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze