Úvod

Stavba zahradního krbu

Také patří zahradní grilování mezi nejoblíbenější formy Vašeho aktivního odpočinku? A máte už postavený zahradní krb? Že ne? Poradíme Vám, jak na to!


Etapy stavby 
Stavbu zahradního krbu můžeme rozdělit do několika fází. Nejprve, ve fázi plánování, je nutné udělat nákres a určit místo, kam krb postavíte. Pokud se rozhodnete umístit krb na terasu, věnujte pozornost tomu, abyste ho umístili na dostatečně pevný podklad. 

My se však tentokrát zaměříme na stavbu venkovního krbu uvnitř zahrady, kde je velmi důležitý výběr vhodného místa. Chcete přeci grilovat v klidném a příjemném zákoutí, kde Vás nebudou rušit ani projíždějící auta, ani zvědavé pohledy sousedů, a už vůbec ne zápach linoucí se z nedalekého kompostu.

Poté, ve druhé fázi, přistoupíte k vykopání základů. 

A nakonec se pustíte do samotných stavebních prací. Jejich složitost a konkrétní postup záleží na tom, jaký druh zahradního krbu zvolíte.

Tip: Nejlepší je poradit se o realizaci krbu s někým, kdo s ní má čerstvé zkušenosti. Pro inspiraci si rovněž můžete prohlédnout vystavené hotové krby. Kde? No přeci v některém z domů pro kutily.

Základem jsou dobré základy
Kdo je manuálně zručný, ten si může na internetu stáhnout některý z návodů a sám se pustit do stavby svého vlastního zahradního krbu. Základní návod je zhruba následujícího znění: vykopete minimálně půlmetrové základy (to proto, aby se krb pod vlivem velkých teplotních rozdílů nenahnul), dospod rozložíte vrstvu štěrku (kvůli odvodnění), přidáte kameny a zalijete betonem, přičemž nesmíte zapomenout na výztuhu (nejlépe v podobě několika ocelových tyčí). Horní betonovou desku uhladíte a umístíte na ni nadzemní část základu v podobě bednění. K vnitřním a vnějším stěnám bednění přitlačíte kamení a důkladně zabetonujete. Vnější část bednění po několika dnech opatrně odstraníte, nosné části odbedníte až po deseti dnech. Pokud má Váš krb sloužit ke grilování, pamatujte na to, že na dno ohniště je třeba umístit grilovací rošt, a to tak, aby byl asi 10 cm nad zemí. Rošt se připevňuje do bočních zdí krbového otvoru. Komín krbu je třeba opatřit stříškou proti zatékání.

Krb ozdobou zahrady
Krb patří mezi významná díla zahradní architektury, a proto není důležitá pouze jeho funkčnost, ale i celkový vzhled. Základní betonová konstrukce se z tohoto důvodu obkládá přírodními materiály, nejčastěji kameny, cihlami, anebo jejich úlomky. Pokud umísťujete venkovní krb do srdce zahrádky Vaší chaloupky, doporučujeme použít na finální úpravu krbu omítku z hrubého zdiva. Zahradě s minimalistickou architekturou bude zase slušet jiný tip krbu.

Hotovky pro nekutily 
Nejste žádný domácí kutil a stavba zahradního krbu Vám připadá příliš složitá? Máte dvě možnosti. Buď si nějakého pozvat k sobě na zahradu, anebo si objednat již hotový krb, který pouze umístíte na připravené základy ve Vašem grilovacím koutku! Firem, které se zabývají realizací venkovních krbů na klíč, je na trhu zatím dostatek, takže máte z čeho vybírat.

Krbové grilování
Maso připravené na venkovním krbovém (a nejen krbovém) grilu chutná úplně jinak než to, které upečete v troubě. V průběhu grilování člověk potřebuje palivo (nejlépe dřevo listnatých stromů, grilovací uhlí či brikety), grilovací náčiní a prostor k manipulaci, eventuelně k přípravě pokrmů. Až se pustíte do stavby krbu, myslete tedy také na skladovací a další prostory nezbytné pro komfortní obsluhu zahradního krbu! 

Tip: Venkovní posezení u krbu doporučujeme vybavit stříškou, aby Vás od šťavnatého masíčka zbytečně nevyhnala dešťová přeháňka. Pěkně vypadá krbové zákoutí umístěné pod pergolou porostlou popínavými růžemi, budete ale muset tři čtyři roky počkat, než Vaše pergola růžemi obroste. Výsledek však bude stát za to!

Foto: Samphoto
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze