Úvod

Stavíme dětské hřiště

Stále více mám pocit, že naše děti tráví málo času venku s kamarády. Jednak je to dáno dnešní dobou náročnou na čas – během školní docházky jsou děti stále více zatěžované, do toho nějaký ten kroužek a po splnění všech školních úkolů a domácích povinností už se, hlavně v zimních měsících, venku stmívá. Dalším faktorem je dostupnost různé elektroniky – nyní v době letních prázdnin děti vidíme stále u notebooku, tabletu anebo alespoň s mobilem v ruce. Kde jsou ty časy, kdy děti hodily tašku za dveře a večer je rodiče museli přemlouvat, aby šli konečně domů?


Rozhodli jsme se s tím něco udělat a místo zákazů jsme si řekli, že budeme své děti naopak motivovat k pobytu venku, a tak vznikl nápad, postavit jim na zahradě dětské hřiště. Původní domeček již děti omrzel a na zahradě už ani moc parády nedělal.

Nejprve jsme přemýšleli, jak by mělo hřiště vypadat … z původního domečku jsme měli větší zachovalou klouzačku, kterou ještě dnes občas využívá i náš pubertální syn s kamarády a tak jsme ji rozhodně chtěli použít. Dcerka si přála lezeckou stěnu, a protože mezi dětmi je věkový rozdíl 6 let, chtěli jsme něco spíše univerzálního. Po delším čase nerozhodnosti jsme objevili hřiště Jungle Gym. Mě se líbila variabilita různých typů a doplňků a manželovi zase, že jsou hřiště dodávána jako větší stavebnice – dřevo je na míru nařezané a tak jej snadno sešroubujete podle návodu, což jistě zvládne každý trochu zručný kutil.

stavebnice hriste Jungle Gym

Vybrali jsme pro naše děti model Mansion a přídavný houpačkový modul Swing.
Kvůli dispozici naší zahrady jsme houpačkový modul postavili z jiné strany, než doporučuje výrobce, ale při dodržení bezpečného odstupu houpaček to příliš nevadí. Níže si můžete prohlédnout fotogalerii ze stavby hřiště.

Dobrá rada na závěr – vždy postupujte dle návodu výrobce. Návod je obrázkový a jistě jej pochopíte, jen dejte pozor na piktogramy, které jsou v něm použity a práci vám usnadní – symbol pily, metru, vodováhy atd.
Pokud se rozhodnete postupovat logicky, může se vám stát něco podobného jako nám … manžel se rozhodl, že než přijedu z práce, postaví část hřiště se synem a protože si chtěl práci usnadnit, stalo se, že si smontoval střechu dole na zemi a při zvednutí na konstrukci zjistil, že mu nesedí trámek na trámek, a tak v podstatě není kam střechu přišroubovat. Nezbylo mu nic jiného, než střechu rozebrat a sestavit na konstrukci ve výšce, přesně podle návodu! :-)

Hřiště Jungle Gym všem vřele doporučuji, nejen kvůli tomu, že vše máte připraveno k sešroubování, ale také proto, že součástí jsou i bezpečnostní prvky, které zpevňují spoje hřiště, a také ukotvení žebříku, dále obsahuje zemní vruty pro ukotvení celé konstrukce do země. Veškeré doplňky jsou pečlivě vyráběny s důrazem na bezpečnost dětí – krytky velkých šroubů, plastové nášlapky žebříku, plastové kameny na lezecké stěně a měkké obložení na trámky u klouzačky a žebříku, které tlumí případný náraz hlavou.

Fotogalerie stavby hřiště: 
drevo na detske hriste
Takto vypadá materiál na stavbu dětského hřiště - nařezané dřevo a krabice s komponenty.

komponenty Jungle Gym
Komponenty dětského hřiště, aneb co ukrývá krabice (v pytlíku dole je velká spousta šroubů a vrutů).

studovani navodu
Důkladné prostudování návodu je základ.

predvrtani spoju
Předvrtání spojů je důležité, aby dřevo nepraskalo.

zapilovani dreva
Zapilování dřeva, aby vše sedělo, jak má.

sestavovani zakladny
Montáž základny vyžaduje více šikovných rukou.

zakladna s podlahou
Základna s hotovou podlahou.

montaz strechy
Montáž střechy.

montaz zabradli
Montáž zábradlí.

montaz zabradli
Montáž úchytek lezecké stěny.

hotove detske hriste
Jak prohlásil náš syn: "Ta dá a je hotovo!"

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze