Úvod

Budujete schodiště?

Pustili jste se do stavby či rekonstrukce schodů, nebo o ní zatím pouze uvažujete? Přinášíme Vám několik užitečných informací, které byste o schodech a schodištích rozhodně měli vědět!


Interiérová schodiště 
Jak jistě správně tušíte, schodiště nestačí posuzovat pouze z praktického pohledu, kdy hraje prim především účelnost, bezpečnost a snadná údržba, ale také okem estéta. Vnitřní schodiště, ať už spojuje místnosti, které jsou součástí hlavní obytné zóny domu, či pouze slouží ke spojení dvou pater v rámci jedné místnosti (například ložnice, šatny, knihovny či dětského pokoje), jsou v prostoru velmi výrazným prvkem. Z tohoto důvodu patří volba designu schodiště k velmi zásadním rozhodnutím, která ovlivňují tvář interiéru jako celku. Na materiálech se zde proto nevyplácí šetřit! Přece jen, jinak vypadá terakota, jinak lacinější materiály na bázi PVC.

Schodiště a jeho design
Design vnitřního schodiště, tedy jeho tvar, použitý materiál i barevný odstín, je třeba sjednotit s ostatním zařízením interiéru. Zde musíme v prvé řadě zohlednit styl, v němž jsou zařízeny místnosti v patrech spojovaných schodištěm. Moderní interiéry volají spíše po jednoduchých a odlehčených tvarech. V prostředí laděném spíše do rustikálního duchu se naproti tomu budou dobře vyjímat masivní dřevěné konstrukce zdobené stylovými dekorativními prvky, jako jsou například vyřezávané ornamenty. 

Jaký zvolit materiál? 
S volbou designu úzce souvisí také výběr vhodného materiálu. Nejde ani tak o kvalitu, na trhu dostupné materiály zpravidla splňují požadované kvalitativní požadavky, jako o to, aby se zvolený materiál hodil zrovna do Vašeho interiéru.

Velké oblibě se dlouhodobě těší betonové schodiště. Mezi jeho hlavní výhody patří, že jej můžete používat již při existenci pouhé hrubé stavby. (V případě jiných druhů schodišť se využívá k pohybu mezi patry tzv. stavební schodiště. Jedná se o provizorní řešení v podobě nosné ocelové konstrukce dodávané zpravidla samotnou stavební firmou). Další výhoda spočívá v možnosti výběru z mnoha druhů obkladových materiálů: dřevo či koberec, případně kombinace obojího, dlažba, nebo dnes velmi populární laminátové profily.

Jako další možnost se nabízí samonosné kovové či dřevěné schodiště. Zde je výhodou především lehkost a vzdušnost, což činí tuto variantu přitažlivou zejména pro moderní typ interiéru. 

Co je nutné vzít v úvahu
Nezapomínejte na to, že po schodišti budete denně chodit. Tedy nejen Vy, ale i Vaše děti, nebo staří rodiče. Schodiště proto musí být bezpečné. Toho docílíme volbou vhodného tvaru, dále použitím zábradlí, sloupků a madel. Důležité je pochopitelně vhodné osvětlení tohoto prostoru. 

Povrchová úprava schodiště je jak estetickým, tak významným bezpečnostním prvkem. Stupnice by z tohoto důvodu měla být z antiskluzového materiálu. Pokud tomu tak není, leštěný kámen či sklo dodává interiérům zajímavou tvář, je nutné, opatřit alespoň okraje protiskluzovou úpravou. Neméně významnou roli v otázkách bezpečnosti schodiště hraje také šířka a výška stupňů. 

Na starých schodech straší!
Když pod Vámi začnou staré dřevěné schody strašidelně vrzat (a také tak vypadat), neznamená to nic jiného než, že přišel čas jejich rekonstrukce. Jako zdánlivě jednodušší varianta se nabízí přebroušení jejich nášlapů a opětovné nalakování. Schodiště tak znovu získá svůj krásný vzhled, vrzat však nepřestane! Druhá, preciznější, metoda je proto ve svém výsledku mnohem účinnější. Její tajemství spočívá v aplikaci laminátových schodových profilů, které se pokládají na stávající schodiště. Nejenže už nemusíte nic lakovat, ale zbavíte se i oněch strašidelných zvuků. Tak ať Vám schody dobře slouží! 

Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze