Úvod

Váš dům v telefonu vždy pod kontrolou

Žijeme v době, kdy máme v mobilním telefonu aplikace a programy na řadu věcí, ale věděli jste, že v telefonu můžete mít pod kontrolou celý svůj dům?


Chytré telefony mohou stát díky systému inteligentní instalace Tecomat Foxtrot jediným ovladačem, který ve svém domě můžete mít pro ovládání čehokoliv.
Co všechno jím můžete již dnes ovládat:

• Teplotu v jednotlivých místnostech včetně přeprogramovaných teplotních režimů
• Zapínání/vypínání/stmívání/nastavení barvy/scén všech druhů světel včetně dnes hojně     
  používaných LED pásků
• Zapínání/vypínání zásuvek
• Klimatizaci, ventilaci, rekuperaci
• Žaluzie a rolety, včetně napojení na meteostanici a např. automatické zatahování venkovních
  žaluzií při silném větru
• Branku, bránu, garáž nebo zámky dveří
• Zabezpečovací systém včetně možnosti využití údajů z něj pro řízení domu, např. vypnutí     
  topení při otevřeném okně nebo rozsvícení tlumených světel v noci při pohybu osob
  v místnosti
• Přístupový systém
• Zavlažování zahrady včetně různých okruhů např. pro různé záhony či části zahrady
• Bazén nebo vířivku (ohřívání, zakrývání apod.)
• Kamery včetně možnosti nahrávání snímků při narušení objektu
• Televizi, rádio, multimediální systém
• Domácí spotřebiče

Haidy kolaz

Tím to ale zdaleka nekončí. Možností je mnohem víc a například fajnšmekři si mohou telefonem napustit horkou vanu či vířivku. Což se může hodit třeba v chladném zimním počasí. Také lze nastavit, aby kamera detekovala při Vašem příjezdu k domu poznávací značku vozu a systém již zajistil vše k Vašemu příchodu. Otevře bránu a garáž, rozsvítí bodovky podél cesty a světla na chodbě, když je šero, a dokonce může sám odemknout dveře. Je to jen o Vašich přáních, požadavcích a fantazii.

tablet obyvaci pokoj

Je vidět, že s Foxtrotem můžete ovládat doma přes telefon prakticky vše. Je ovšem důležité uvést, že i když jste pokrokoví a chcete mít v telefonu pod kontrolou ovládání všeho, tak i přesto je vhodné nechat ve svém domě klasické ovladače jako další způsob ovládání. Mimo telefonu či klasických ovladačů (chytré vypínače) jsou zde také populární a dnes již cenově dostupné dotykové panely či tablety na zdi. Mohou být odnímatelné, takže Vám mohou sloužit během dne jako fotoobraz na zdi, který lze přepnout na ovládání Vašeho domu nebo je lze sundat a použít k brouzdání na internetu i práci, ať už v pohodlí sedačky ve Vašem obývacím pokoji nebo v práci či na dovolené.

Chytrý dům pracuje za Vás
Stále mluvíme o ovládání, ale řekněme si na rovinu, proč bychom měli neustále něco ovládat, když by bylo pohodlnější, abychom nemuseli nic nastavovat, hlídat, o nic se starat a vše by běželo samo tak jak má. Ano, tady je právě největší přínos systému Tecomat Foxtrot, protože může být nastaven tak, že většina opakujících se činností je prováděna sama automaticky a efektivně. Ráno se místo zvonění budíku vytáhnou žaluzie, rozsvítí světla a může se zapnout Vaše oblíbená písnička či TV kanál. Časový program topení už ví, kdy vstáváte, a tak vstáváte do vyhřátého domu. Naopak systém také ví, kdy jste v práci, a během této doby nastaví topení do režimu útlum, takže netopíte zbytečně a šetříte energie. Večer, když si chcete udělat pohodu například u televize, stačí jeden stisk a dům se promění: zatáhnou se žaluzie, nastaví se tlumené osvětlení v příjemném barevném tónu, zapne se televize či audio systém a Vy mezitím můžete nalívat skleničku něčeho dobrého, protože tohle za Vás ještě Foxtrot neudělá. Zatím…
iPad kamera
Určitě také oceníte, když s příchodem deště nebo bouřky Foxtrot zatáhne kryt bazénu, markýzu, stáhne venkovní žaluzie nebo zavře okna. Máte malé děti? Pak rozhodně využijete možnost podívat se díky Foxtrotu přes telefon či tablet do dětského pokoje, zda Vaši malí miláčci nezlobí, když jste zrovna v práci nebo na návštěvě u sousedů. A komunikovat s nimi můžete nejen vizuálně, ale i hlasem a například jim svým telefon pustit pohádku v televizi. Tuto funkci jistě oceníte i v případě, že chcete mít své staré rodiče pod dohledem, aby byli v pořádku.

iPad audioovladani

Možností, které systém Foxtrot zvládne, je spousta. Podívejte se sami na vzorový showroom nebo inteligentní dům či byt s Foxtrotem u některé z mnoha firem, které u nás systém Foxtrot instalují, a vyzkoušejte si sami, co vše může přinést i pro Vaše bydlení. Naleznete je na www.ovladejsvujdum.cz.

iPad zakladni obrazovka ovladani chytreho domu

Systém Foxtrot může ovládat ve Vašem domě prakticky vše. Takto vypadá na telefonu typizované ovládání vašeho domu, které na trh dodává společnost Haidy a.s. pod názvem HAIDY home.

Foxtrot umí také měřit a archivovat spotřebu všech energií v domě. Ať už spotřebu teplé a studené vody, plynu, elektřiny či tepla. Můžete si ji kdykoliv prohlédnout v přehledných grafech třeba i řadu let zpětně. V době, kdy cena energií neustále stoupá, máme v rukou dobrý nástroj na snižování jejich spotřeby. Ukázka z realizace společnosti En-Tech s.r.o.
iPad spotreba energii

S Foxtrotem můžete získat typové řešení ovládání a vizualizace Vašeho domu, jeho technologií a funkcí i individuální řešení ušité na míru. Od ovládání několika technologií až po komplexní kontrolu. Taktéž vzhled i struktura ovládání a funkcí může být přesně podle Vašich požadavků. Ukázka řešení ovládání s Foxtrotem na tabletu od společnosti SUP-TECHNIK, spol. s r.o.
ovladaci panely
Ukázka typizovaného ovládání technologií a funkcí v domech na telefonu z dílny firmy Teco a.s., která systém Tecomat Foxtrot vyvíjí, vyrábí a úspěšně exportuje do více než 30 zemí.
iPad zakladni obraz
V době pasivních domů nabývá na významu řízené větrání domů. Ať už z důvodu správného odvětrání vlhkosti (aby dům neplesnivěl), ale také z důvodu zajištění čerstvého vzduchu vnitř našeho domu pro jeho obyvatele. Je prokázáno, že čerstvý vzduch v místnosti významně ovlivňuje bolesti hlavy a náš celkový zdravotní stav. Časté větrání, zejména v zimním období ovšem způsobuje tepelné ztráty a plýtvá drahou energií. Proto je velmi důležité řízené větrání domů s rekuperací, která zajišťuje to, aby nám teplo neutíkalo při větrání ven z domu. Systém Foxtrot samozřejmě umí i větrání s rekuperací řídit, takže Váš dům s Foxtrotem bude energeticky velmi úsporný. A ještě k tomu můžete na svém telefonu sledovat, jak celý tento proces probíhá. Ukázka vizualizace větrání a rekuperace řízené Foxtrotem z realizace inteligentního domu, provedené firmou ELPRAMO s.r.o.

Systém Tecomat Foxtrot je produkt od české společnosti Teco a.s., která se vývojem řídicích systémů kategorie PLC zabývá již 37 let, zpočátku jako Tesla Kolín s.p., divize průmyslové automatizace a od roku 1993 jako Teco a.s.. Řídicí systémy firmy Teco vycházejí z průmyslu, kde nacházejí uplatnění při řízení strojů, procesů, dopravy a od roku 2000 je nalezneme také v oblasti automatizace budov. Tecomat Foxtrot je poslední a nejmenší generací řídicích systémů z Kolína a můžeme jej nalézt ve více než 30 zemích při řízení menších i rozsáhlých aplikací, od menších inteligentních domů či bytů přes hotely a administrativní komplexy až např. po řízení ropného terminálu v Gruzii.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze