Úvod

Stylové chalupě dodají šarm dřevěná okna

Víkendová obydlí jsou fenomén a někdo se časem rozhodne vyměnit městský byt za život venku natrvalo. Předpokladem je ale rekonstrukce chalupy. Jak se úspěšně poprat s výběrem oken?


Dřevo je prověřená klasika
Většinou si neumíme představit dát do stylové chalupy jiná okna než ze dřeva. Moderní dřevěná okna vyráběná z lepených eurohranolů se vyznačují výbornou tvarovou stabilitou a tepelnou izolací. „Pokud chtějí majitelé dotáhnout rekonstrukci do detailu, mají možnost volit i špaletová okna, která jsou moderním provedení osazená izolačním zasklením,“ říká Ing. J. Korbelář technický manažer VEKRA okna.
Moderní špaletová okna se co do vlastností zcela vyrovnají moderním dřevěným oknům a díky rustikálním prvkům kování, dřevěným okapnicím, ozdobnému frézování a designovým detailům si v ničem nezadají s původními okny. Kdo se rozhodne pro špaletová okna, musí ale počítat s vyšší cenou než u standardních dřevěných eurooken. „Do chalup využívaných i v zimě nebo pro celoroční bydlení, vybírají lidé okna pečlivěji a kritéria jsou stejná jako u bytů. Častou volbou je pak i dražší provedení moderních dřevěných eurooken s izolačním trojsklem,“ říká Ing. Korbelář z VEKRY.

okrasne spaletove okno

Výběr podle typu domu

Při rekonstrukci starších stylových chalup lidé více dbají na estetiku a někdy je nutné dodržet i požadavky památkářů, proto bývají dřevěná okna častou volbou. Levnější plastová okna například v dekoru dřeva lidé volí, pokud chtějí ušetřit na pořizovacích nákladech. „Důvodem pro volbu plastu bývají i obavy z údržby dřevěných oken, které zejména v náročném horském prostředí mohou více trpět vlivem povětrnosti,“ dodává Ing. Korbelář.
Zachování původního vzhledu stylových chalup pomáhá dodržení původního členění oken. U moderních dřevěných oken toto zajistí okenní příčky. Dřevěné nalepovací nebo pevné příčky v eurooknech jsou nejčastějším řešením. Je ale možné použít i meziskelní příčky, i když ty zhoršují tepelně izolační vlastnosti zasklení a polemizovat lze o jejich estetické stránce.

drevena delena okna

Na co nezapomenout

Kvalita dřevěných oken spočívá zejména v jejich povrchové úpravě, a to platí jak pro moderní eurookna, tak pro špaletová okna. Na povrchové úpravě záleží jakou péči a údržbu budou okna v budoucnu vyžadovat, aby si dlouho zachovala krásný vzhled a dobré užitné vlastnosti. Zejména pokud budou okna sloužit v horském prostředí, je třeba již při jejich výběru zajímat se o technologii povrchové úpravy a také následnou údržbu, protože okna budou více trpět než například v nížině.
„Vícevrstvá povrchová úprava s precizní technologií a hloubkovou ochranou dřeva je základem toho, aby okna s minimální údržbou vydržela sto i více let, ve VEKŘE proto na povrchovou úpravu velmi dbáme,“ říká Ing. Korbelář.

Problémem může být i vnitřní vlhkost starých chalup. Dřevěná okna vystavená dlouhodobě účinkům vlhkosti v objektu, kde není možné pravidelné účinné větrání a vytápění, mohou být brzy degradovat. Pokud starými okny do chalupy táhlo, odcházela tak samovolně i vlhkost. Rekonstrukce by měla být komplexní, protože vždy platí, že moderní okna interiér utěsní, a to platí jak pro dřevěná tak plastová okna. Utěsněný, nevětraný a chladný interiér je ideálním prostředím pro vznik plísní.

drevena eurookna

TIP: další tipy a rady, jak na okna, získáte zdarma v Praktickém Rádci

Opuštěné chalupy se mimo sezónu mohou stát i cílem zlodějů, proto je dobré zabývat se již při výběru oken také ochranou oken a dveří. Na výběr je řada mechanických i elektronických prvků, které ztíží nebo odradí případné nezvané návštěvníky.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze