Úvod

Tepelná čerpadla splnila požadavek na minimální provozní náklady

Krásné prostředí u golfového hřiště ve spojení s kvalitní technikou a vybavením zajistilo vysoce komfortní bydlení. Požadavek investora na absolutní minimalizaci provozních nákladů byl uskutečněn i díky použitým tepelným čerpadlům IVT.


Tepelná čerpadla využívají energii z vrtu
Všech devatenáct nově postavených řadových domů je vybaveno tepelnými čerpadly IVT Premiumline EQ 4,5 země/voda, které se starají o vytápění a chlazení. Tepelná čerpadla jsou napojena na zemní vrt hluboký 75 m, ze kterého se získává potřebná energie pro vytápění nebo chlazení domů. Princip získávání tepla je jednoduchý: ve vrtu je zapuštěna plastová sonda naplněná nemrznoucí směsí, která přenáší teplo mezi zemí a tepelným čerpadlem. Hloubka vrtu se určuje podle velikosti vytápěného domu a místních geologických podmínek. Každý z domů má vlastní vrt, provedený přímo pod podlahou technické místnosti. Použitá tepelná čerpadla jsou ekvitermně regulovaná a na základě venkovní teploty sama upravují teplotu topné vody vstupující do podlahového vytápění. Výrazně se tím snižují náklady na provoz.

O čerpadle IVT PremiumLine EQ C – země/voda
Jedná se o velmi osvědčené tepelné čerpadlo se stabilním výkonem i v zimním období. Poměr spotřeby energie a výroby tepla (topný faktor COP) činí až 5,1. Tepelné čerpadlo tak dokáže vyprodukovat 5x více tepla, než kolik je třeba dodat elektrické energie pro jeho provoz. IVT dodává všem zákazníkům tento typ čerpadla se zárukou 10 let na kompresor.

Další špičkové technologie
Kromě tepelných čerpadel se společnost IVT s.r.o. podílela na dodávce technologie pro podlahové vytápění a chlazení. V celém objektu je instalováno nízkoteplotní podlahové vytápění GETASYSTEM, doplněné topnými žebříky v koupelnách. Pasivní chladící jednotky IVT PKS jsou napojeny na zemní vrt a umožňují v letních měsících využívat prakticky zdarma chlad z vrtu pro chlazení interiéru. Pasivní chlazení probíhá prostřednictvím rozvodů podlahového topení, které vychlazuje podlahy ve vybraných místnostech. Tento způsob chlazení má sice nižší výkon než standardní klimatizační jednotky, ale chladí velice komfortně - zcela bez hluku a průvanu. Všechny domy jsou dále vybaveny centrálním systémem řízeného větrání s rekuperací, který zajišťuje celoroční přísun čerstvého vzduchu. Instalací větrací jednotky se snižuje tepelná ztráta objektů a požadavky na výkon tepelného čerpadla.

Mimořádně úsporná stavba
Použitím špičkových technologií si řadové rodinné domy vysloužily označení v nejlepší energetické kategorii A: mimořádně úsporná stavba. Stavba byla hodnocena z hlediska energií potřebných pro provoz budovy, kdy se posuzovala energie potřebná na vytápění, osvětlení, přípravu teplé vody, chlazení a úpravu vzduchu větráním. Mimořádně úporná stavba je významná z pohledu co nejnižších budoucích nákladů a potřebné energie na její provoz. Podmínkou dosažení nejvyšší energetické kategorie, je i správná volba stavebních konstrukcí. V tomto případě se investor rozhodl pro systém HELUZ s jednovrstvým obvodovým pláštěm z plněných cihel HELUZ Family 50 2in1.

Řadové domy souzní s okolní přírodou

Řadové rodinné domy se pyšní lukrativní polohou u sedmnácté jezerní jamky golfového hřiště v Michalovicích, které se nacházejí poblíž Mladé Boleslavi. Domy z jedné strany kopírují vodní plochu, obyvatelům se tak nabízí každodenní nádherný výhled na jezero a golfové hřiště. Dispozičně jsou domy řešeny jako dvoupodlažní a nechybí v nich garáž ani střešní terasa, která obyvatelům zprostředkovává kontakt s okolní přírodou.

radove domy Michalovice

Díky dobře zvolenému stavebnímu systému a technologiím umí řadové rodinné domy velmi dobře pracovat s akumulací a zpětným využíváním energie, čímž se minimalizují náklady na provoz. Potvrdilo se, že systém tepelných čerpadel země/voda patří mezi nejstabilnější, nejspolehlivější a mimořádně úsporné zdroje vytápění a chlazení. Více informací a kontakty naleznete na www.cerpadla-ivt.cz.

O společnosti IVT s.r.o., organizační složka
IVT je jedničkou na českém trhu v dodávkách tepelných čerpadel do rodinných domů, komerčních i obytných budov. Od roku 1991 jich nainstalovala přes více než 11 000. Společnost disponuje největší montážní a servisní sítí s označením IVT CENTRUM, která se stará o návrh, správnou instalaci tepelného čerpadla a o záruční i pozáruční servis. IVT je dlouhodobě zárukou kvality a spokojenosti. Více informací na www.cerpadla-ivt.cz.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze