Úvod

Trendy moderní kuchyně

Lze vůbec trend, kterému se v našem seriálu věnujeme, zakomponovat i do tak nadčasové místnosti, jako je kuchyně? Kuchyně bývá nejpoužívanější místností v domě – kromě funkce „přípravny jídla“ funguje i jako společenská místnost, kde končívají večírky, kde se probírají novinky a kde kvete konverzace nejvíce.


Právě z těchto důvodů by kuchyni měla být věnována absolutní pozornost a my vám poradíme, čemu konkrétně se při zařizování, rekonstrukci či stavbě kuchyně věnovat, aby byl výsledek trendy, hlavně však udržitelný.

Bodem číslo jedna jsou tvary a rozvržení kuchyně. Trendem je jednoduchost, minimum zákoutí a nevyužitých prostůrků – každá plocha by měla mít svoje opodstatnění a funkci. Ne, není to poučka z učebnice pro návrháře, je to praktická rada, kterou vezměte v potaz hned, jak vám projekt kuchyně přistane na stole.

vyuziti kazdeho koutu kuchyne

Pokud si v návrzích nevěříte (vlastně i když si věříte), kontaktujte designéra. Peníze, které investujete do jeho práce, rozhodně ušetříte na možných laických chybách, kterým se pravděpodobně bez odborníka nevyhnete. Co se týká samotných tvarů kuchyně, převládají jednoduché tvary a minimalistický design, který však může odhalit mnohé nedostatky a chyby, které klient často neodpouští. Investujte tedy do dobrého designéra, který doporučí spolehlivé řemeslníky a dohlédne na jejich práci.

venkovsky styl kuchyne s ostruvkem

Jaké zvolit materiály? Vládnoucím trendem je kombinace přírodního materiálu (dřeva, kamene, kůže…) s materiálem „dokonalým“ a bezúdržbovým, jako jsou třeba desky na bázi akrylu, hpl folie, lakované plochy, nerez, plast…). Dřevo potkáte nadýhované, dominují dřeviny s výraznou kresbou, avšak dokonale povrchově upravené. Používá-li se masivní dřevo, vyzdvihuje se jeho přirozenost a schopnost stárnout pískováním, kartáčováním a olejováním.

kuchyne s prvky masivniho dreva

U kamene můžete očekávat dokonale vyleštěné plochy i hrubou neotesanost. Lakované plastové a akrylátové plochy se v současnosti, na rozdíl od minulých let, nechávají v nižším lesku.
Dokonalost povrchu musí rozhodně prostupovat i do vnitřních prostor. Za perfektními nalakovanými dýhovanými dveřmi se očekává neméně perfektní pracovní deska a skříňky s do nejmenšího detailu promyšlenými úložnými prostory.

moderni trendy kuchyne

Jak jsme zmínili v článku o trendech současného nábytku, oblíbeným tématem v kontextu trendu je kování. Jeho možnosti jsou neustále posouvány k naplňování těch nejodvážnějších představ designérů a zákazníků. Např. plnovýsuvy, panty a výklopy s plynulým dojezdem jsou dnes naprostým „must have“ každé kuchyně. Nezkušeného návrháře mohou možnosti, které moderní kování a různé vnitřní programy nabízí, svést na cestu maniakálního vyplňovače prázdných prostor drátěnými koši nebo na dráhu výrobce světelných létajících talířů. Nezapomeňte (vy ani váš designér), že kování je jen jedním z prostředků pro navržení a vyrobení dokonale funkční a krásné věci.

pakticke vysuvne prostory jsou v kuchyni zadane

Mezi klíčové položky „seznamu trendů“ samozřejmě v neposlední řadě patří úzká součinnost projektanta / stavitele objektu s interiérovým designérem. Jejich spolupráce je pro moderní kuchyň klíčová, protože právě designér vyhodnotí tu nejlepší situaci pro výstavbu kuchyně a je schopen domluvit se se stavitelem na možných úpravách či přestavbách, než bude definitivně pozdě. Klient by na tuto spolupráci měl myslet již na začátku a včas si vybrat schopného návrháře, který mu dokáže splnit sen o kvalitní a trendy kuchyni.

Autor: Tomáš Čížek, truhlář, nábytkový designér a lektor v interier design škole intermezzo
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze