Úvod

Pracovna bytu přesně na míru!

Také máte někdy pocit, že se 21. století nese na vlnách éry workoholiků? Skoro každá domácnost by si přála mít svou vlastní pracovnu, nezávisle na tom, zda si její členové musí, nebo nemusí nosit práci domů. Ne všude je však dostatek místa. Naštěstí malá pracovnička se vejde do každého bytečku. Nevěříte? Rádi Vás o tom přesvědčíme.


Zóna klidu 
Když potřebujete pracovat doma, není nad to, zavřít za sebou dveře vlastní pracovny a pustit se do práce. Pokud máte velký dům nebo byt, obvykle nebývá problém, vyčlenit jednu z místností, umístit do ní stolní počítač s několika kousky praktického nábytku a nazvat ji pracovnou. Ale jak velká část naší populace má doma k dispozici místnost navíc? Správně tušíte, že moc velká ne. Absence místnosti navíc však rozhodně není dostatečným důvodem k tomu, abychom se vzdali komfortu práce doma. K vytvoření zóny klidu mnohdy stačí i menší prostor o výměře několika metrů čtverečních.

Nevhodné umístění 
To, že lze domácí pracovnu vtěsnat i do malého koutku ještě neznamená, že by každé místo v bytě bylo vhodné. Nejčastější chybou (obvykle domnělou nutností) je vyhrazení prostoru pro pracovnu v ložnici. Proč chybou? Protože toto umístění je zdraví škodlivé. V místě, kde spíme, by nás v žádném případě neměl rušit elektrosmog, který mají na svědomí právě hranatí moderní pomocníci, jako jsou počítače.

Ani z hlediska duševní hygieny není zrovna ideální, nastěhovat si práci k posteli. Když totiž nebudete svou práci stíhat, mohou se Vám zbytečně zdát nepříjemné sny.

Další nevýhodu umístění domácí pracovny v ložnici představuje Váš partner. Pokud totiž nemáte oddělené ložnice, je Vaše domácí pracovní doba do velké míry závislá na jeho denním harmonogramu. Když se mu chce spát (jako naschvál v momentě, kdy Vám jde práce tak skvěle od ruky), máte dvě možnosti. Buď přestanete pracovat a lehnete si (plni výčitek) také do postele, nebo se s tím nejnutnějším v rukách přestěhujete do jiné místnosti (opět plni výčitek, tentokrát, že se nevěnujete svému partnerovi nebo partnerce).

Umístění v samotném centru dění, vprostřed obývacího pokoje či kuchyně také nepředstavuje to nejlepší řešení. Pokud ovšem nepatříte mezi jedince, kteří se dokonale soustředí za všech podmínek.

Malá hezká pracovnička 
Pokud nemáte v bytě žádný sympatický výklenek, kam byste umístili PC stolek se židlí a soustavou několika polic, můžete se vzdát části (ideálně nenápadného rohu) obývacího pokoje. Abyste umístili svou pracovničku do klidné zóny, doporučujeme Vám, použít dělící příčku. Příčka spolehlivě rozdělí interiér a poskytne Vám potřebné soukromí. Instalace příčky nemusí být nikterak složitá. Namísto klasických zděných příček lze použít novinku, a to tzv. shrnovací stěny. Jejich hlavní výhodou je, že s jejich pomocí rozdělíte interiér, aniž byste zasahovali do konstrukce domu. Shrnovací stěny se zavěšují do konzole ve stropě či průvlacích. Díky shrnovací stěně bude Vaše pracovnička oddělena nejen opticky, ale částečně také akusticky.

Poté, co se Vám podařilo, vyčlenit kousek místa pro své vlastní tvůrčí zátiší, nezbývá, než malou hezkou pracovničku zařídit. Vzhledem k tomu, že je součástí obývacího pokoje, měla by s ním designově korespondovat, nikoli kazit estetický dojem z domova jako celku. Prostě by mu měla být ušitá pěkně na míru!

Také do pracovny lze dnes pořídit velmi pěkný nábytek, který ani moc nestojí. Nejdůležitějšími součástmi vybavení je pochopitelně již zmíněný psací stůl (nejčastěji v podobě PC stolku) a komfortní židle. Nepodceňujte ani osvětlení. Světlo z monitoru počítače, jak se mnozí mylně domnívají, opravdu nestačí. Časem byste si zkazili oči. Pořiďte si proto alespoň malou stolní lampu.

Přejeme Vám příjemnou práci v domácí pracovničce! 

Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze