Úvod

VÁNOČNÍ TRENDY aneb tipy na výzdobu

Trendem posledních let je, díkybohu, být sám sebou. Tedy ať už je vám blízký kterýkoli styl, věnujte mu i vánoční výzdobu. Dáme vám tedy pár tipů, jak zařídit letošní Vánoce ve stylu glamour, eklekticky, minimalisticky s důrazem na přírodní dekor a tradičně staročesky.


Pro začátek bychom měli zdůraznit, že výzdoba se nevztahuje jen na vánoční stromek, ale i na celý váš byt nebo dům. Začít můžete už z exteriéru, i vstup do domu nebo do bytu odráží, kdo vevnitř žije. Já třeba před dveřmi upřednostňuji větve lehce ozdobené trojicí barevných koulí (triáda vypadá v dekoru mnohem lépe, než pár) nebo přírodninami (ilex vypadá dobře na čemkoli zeleném, klasika je cesmína). Použít můžete i kvalitní umělé „přírodniny“.

venec z prirodnin

Vyhněte se zběsilým světélkujícím dekoracím v oknech, nevypadají dobře ani z venku, ani zevnitř, barevně ruší, vracejí nás zpět do devadesátých let... NEtrendy. Nahraďte je drobnými světélky s jemným žlutým světlem, které vám nevypálí oči, a které doopravdy vánočně naladí.

Interiér doplňte pěkným čistým ubrusem (klasikou, která potěší oko i duši, je bílý ubrus se zlatou nití – působí slavnostně, zároveň se hodí kamkoli), navoďte atmosféru pěknou vonnou svíčkou nebo rovnou purpurou či františkem. Teď už můžete jít dekorovat.

minimalisticky prostreny stul

Glamour Vánoce

Zlatý a stříbrný lesk jsou klíčem. Glamour styl se pyšní použitím honosných barev a materiálů, čím lesklejší, tím lepší. Nebojte se kombinovat zlato a stříbro dohromady, výsledek může vypadat opravdu skvěle! Vytvořit si můžete třeba originální věnec ze zlatých a stříbrných koulí, zajímavou dekoraci vytvoří i podobná girlanda.

glamour girlanda

Na stromek se nebojte zavěsit množství těch nejpěknějších dekorací, doplňte je jemnými světélky a cítíte-li se odvážně, stromek poprašte zlatým prachem.

Na stůl můžete umístit zlaté dekorace ve tvaru jelenů, perfektně vypadají i ležérně položené vánoční koule doplněné metalickými korálky a svíčkami. Ani na těch nešetřete!

stul ve stylu glamour

Dolaďte interiér svíčkami různých velikostí (čím větší, tím lepší) a tlouštěk na pěkných podstavcích, převlékněte dekorační polštářky do huňatých povlaků a užívejte si lesk těchto Vánoc.

Eklektické Vánoce
Elektický styl je typický pro sběratele předmětů umělecké hodnoty, barevných dekorací a veselých „blbůstek“, pokud milujete barvy a různé textury, Vánoce v tomto duchu budou přesně pro vás. Uchopte letos dekorování interiéru trochu jinak a nechte vyznít své kreativní já.

venec v elaktrickem stylu

Vytvořte věnce a girlandy z plyšových kuliček (zakoupíte v papírnictví), na stromek zavěste podobně chlupaté ozdoby (koupíte např. v H&M HOME), na stůl natáhněte bílý ubrus a doplňte ho obarvenými šiškami z lesa… Kreativitě se meze nekladou, důležité je ale vědět, kdy přestat.

elektricky styl dekorovani

Volte výrazné prostředky, ale omezte jejich počet – lépe pak vyzní a nezahltí nakonec interiér.

Minimalistické Vánoce
Nechcete-li na vánočních dekoracích utratit majlant, máme pro vás skvělou zprávu. Stačí totiž zajít do lesa nebo do nejbližšího hobbymarketu, abyste měli originální a sváteční vánoční výzdobu!

minimalisticky styl

Inspiraci hledejme ve skandinávských zemích, kde se sice dekorem šetří, kde ale také vládne to pravé „hygge“ (dánské slovo pro útulnost).
Barevně se pohybujeme v přírodních barvách, vládne tedy zelená, pískově hnědá, bílá, černá, můžete využít i červeného akcentu. Materiálově se trefíte použitím opět přírodnin – jehličnaté i holé větve, cesmína, ilex, eukalyptové větévky, šišky, mech… Tyhle všechny materiály seženete v květinářství, hobbymarketu nebo v lese, jednoduše z nich vytvoříte malé i velké věnce, perfektně vypadají i samostatně umístěné do váz.

jednoduchy vanocni venec

Zapalte svíčky, vytáhněte deky a polštářky, nalijte si čaj nebo víno a užívejte si čistoty a svěžesti, kterou přírodní materiály přímo čiší!

Staročeské Vánoce

Staročeskými Vánocemi myslíme Vánoce za zvuků českých koled, s vůní purpury a františku a s dekoracemi ze slámy a kukuřičného šustí. Barvy takových Vánoc jsou červená, slámově žlutá a oříškově hnědá, opět inspirované dary přírody.

dekorace z prirodnin

Živý stromek je základ (staročeské Vánoce se vrací do „bezplastových“ dob), odekorujte ho ozdobenými perníčky, ořechy, křížalami z jablek, červenými nebo plástevnými svíčkami a samozřejmě slaměnými ozdůbkami. Pod stromek můžete umístit Betlém z kukuřičného šustí (postavičky většinou zakoupíte na adventních trzích), na stůl dát jednoduchý věnec z jehličnanu se čtyřmi svícemi.

starocesky odzobeny stul

Takové Vánoce volají po dodržených tradicích, oblíbené je pouštění lodiček nebo krájení jablka. Pěkná zátiší z ořechů a ovoce by také neměla chybět – naaranžujte vše do ošatek s červeným ubrusem, obložte párem jehličnatých větví, zapalte svíčku a pusťte si koledy – atmosféra jako z Ladovy pohlednice zaručena!

starocesky styl dekoru

Ať už Vánoce budete trávit jakkoli, nezapomeňte v podobném duchu zabalit i pár dárků – pod stromkem budou vypadat luxusně a uvidíte, že interiér s nimi dostane nový rozměr. Sem s foťákem, letošní Vánoce jsou tak krásné!

Autor: Anna-Marie Hradecká, interier design škola intermezzo
Zdroj foto: pinterest.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze