Úvod

Venkovní dlažba je vizitkou domu

Když stavíme dům, vždy pečlivě volíme střešní krytinu, vybíráme barvu fasády, zabýváme se otázkou zateplení atp. Venkovní dlažba obvykle stojí až na okraji našeho zájmu. Přesto je nepřehlédnutelnou vizitkou domu. Pokud chcete, aby Váš dům vypadal k světu, výběr venkovní dlažby rozhodně nepodceňujte!


Dlažba Vás prozradí 
„Řekni mi, jakou máš dlažbu, a já ti povím, kdo jsi zač.“ Touto parafrází známého rčení si z Vás rozhodně neděláme legraci. Ač to na první pohled nemusí být vůbec patrné, venkovní dlažba toho o majitelích domu či zahrady často prozradí mnohem více, než by si sami přáli. Například vhodně použitou a kvalitně položenou betonovou dlažbu najdete na pozemku člověka, který uvažuje spíše prakticky. S keramickou, kamennou či dokonce dřevěnou dlažbou si zase vyhraje ten, kdo má značně rozvinuté estetické cítění. Komu naopak na těchto podstatných detailech vůbec nezáleží, ten otázku venkovní dlažby s klidným svědomím zanedbá. V případě krásného domu a zahrady to však může být škoda! Co by nás tedy v případě volby venkovní dlažby mělo zajímat? Dočtete se níže! 

Funkčnost versus estetičnost 
Při výběru venkovní dlažby nás obvykle zajímá její estetický vzhled a cena. Do našich úvah je však nutno zahrnout i praktický aspekt. Jiný typ dlažby zvolíme do reprezentativních prostor zahrady, jiný do její ryze užitné části. Zcela odlišné materiály použijeme na vlastní chodníček či dokonce parkoviště, kde je bytostně důležitá dostatečná odolnost vůči zátěži.

Pokud jde o prostory, kde se počítá s manipulací s automobilem, případně dalšími těžkými objekty, většina prakticky smýšlejících majitelů pozemků volí zámkovou dlažbu. Tato dlažba se vyznačuje velkou odolností a trvanlivostí. Je mrazuvzdorná a odolná vůči ostatním nepříznivým vlivům, jako je voda, či nepříznivé povětrnostní podmínky. 

Výhoda kamenné dlažby spočívá v tom, že se snadno kombinuje snad se všemi materiály, a proto o ní mohou uvažovat majitelé domů a zahrad různých provedení a designů. Svým krásným a navíc velmi originálním vzhledem nás upoutá rovněž dřevěná dlažba, ve srovnání s ostatními typy dlažeb není příliš trvanlivá. 

Záleží tedy na tom, kam přesně chcete dlažbu umístit a pochopitelně také na Vašem vkusu. Při výběru si vždy dejte pozor na symboly uvedené v následujícím odstavci. 

Bota s hvězdičkou 
Při nákupu venkovní dlažby se setkáme hned s několika symboly, které se uvádí na samotných výrobcích. Mezi nejdůležitější z nich patří emblém boty a hvězdičky. Bota na šikmé ploše znamená, že se jedná o protiskluzové dlaždice vhodné především do prostor, kde hrozí vyšší riziko uklouznutí. Vzhledem k tomu, že venku občas prší, sněží, nebo mrzne, je z bezpečnostních důvodů záhodno, volit do exteriéru pouze dlažbu vyznačující se velkou odolností proti skluzu. 

Vedle protiskluznosti bychom měli dále věnovat pozornost další důležité vlastnosti venkovní dlažby, která rovněž úzce souvisí s klimatickými podmínkami, a to mrazuvzdornosti. Odolnost dlažby vůči mrazu závisí na její nasákavosti. V případě pokládky venkovní dlažby je důležité, aby na ní nechyběl symbol sněhové vločky, kterým se označuje dlažba s nízkou nasákavostí vody, a to s maximální hodnotou 3%. 

Pokud totiž tuto naprosto zásadní vlastnost zanedbáte, můžete si být jisti, že Vám venkovní dlažba příliš dlouho nevydrží. V souvislosti s trvanlivostí venkovní dlažby dále stojí za zmínku její odolnost vůči opotřebení, neboli otěruvzdornost. Odolnost materiálu se označuje indexem PEI. Nabývá hodnot od 1 do 5. Čím je hodnota vyšší, tím je materiál odolnější vůči opotřebení. 

Pozor: Pokud vybíráte dlažbu na parkoviště nebo do prostoru před garáží, měla by hodnota PEI být co nejvyšší!

Foto: www.grafitoconcrete.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze