Úvod

Víte, jak vybrat správnou LED žárovku?

V současné době konce klasických žárovek, je důležité vybrat správnou alternativu. Dokud žárovka v místnosti svítí, nepřitahuje naši pozornost. Problém nastává v momentě, kdy zapneme vypínač a místo očekávaného světla, je v místnosti stále tma.


Tento problém musíme přirozeně vyřešit co nejdříve. Dnes však již nestačí zajít do obchodu pro klasickou žárovku, alternativ je mnoho. Jak se mezi žárovkami orientovat? Na naši otázku odpovídá jednatel společnosti TESLUX Lighting s.r.o.: „Koupit v obchodě žárovku, která svítí na první pohled nejvíce, se nemusí vždy vyplatit“ upozorňuje pan Kozumplík. Na současném trhu je mnoho typů žárovek. Ať už zdánlivě úsporné žárovky, které svou dlouhou nabíhací dobou, nemusí být vhodné pro osvětlení obytných místností, nebo neznačkových a ne vždy kvalitních žárovek LED. Zorientovat se mezi těmito produkty, může být pro běžného spotřebitele obtížné. „Watáž u LED žárovek není rozhodujícím faktorem určujícím svítivost. Respektive deseti-wattová LED žárovka nemusí svítit více jako osmi-wattová. Důležitou hodnotou, určující reálnou svítivost LED žárovky, je lumen.“ Volba správné LED žárovky tedy závisí na světelném toku a vyzařovacím úhlu. Pro větší přehlednost přikládáme tabulku:



LED žárovky mají ve srovnání s klasickými žárovkami výrazně nižší energetické nároky, a zároveň delší životnost, a proto jsou právem považovány za jejich levnější alternativu. „Ke snížení energetických nároků LED žárovek rovněž přispívá jejich rychlý náběh. LED žárovka se totiž rozsvítí na plný výkon až stokrát rychleji než kompaktní úsporná žárovka a zároveň časté zapínání a vypínání nezkracuje její životnost“ dodává pan Kozumplík. Za nevýhodu LED žárovek je považován chladný odstín barvy světla. Upřednostňování klasických žárovek je z tohoto důvodu mylné. LED žárovky jsou k dostání v několika různých barvách světla.

Volba barvy světla závisí na pocitovém vnímání člověka. Do prostor, kde netrávíme příliš mnoho času (garáž, přístupová cesta k domu, toaleta nebo chodba), stejně jako k osvícení pracovní plochy (kuchyňská linka nebo pracovní stůl), anebo do koupelny, jsou vhodné LED žárovky s neutrálním až studeným tónem. Naproti tomu do obytných či relaxačních prostor patří LED žárovky s teplým tónem. Studenému tónu přitom odpovídá hodnota 5500-6000K, teplému 2700-3300K. (Písmeno K označuje kelvin, jednotku barevné teploty neboli barvy odstínu světla. Hodnoty v kelvinech se uvádějí na obalu LED žárovek).



Jak tedy vybrat LED žárovku? Je důležité držet se tří základních parametrů – svítivost (lumen), vyzařovací úhel (stupně) a barva světla (Kelvin). Pokud si stále nebudete jistí, tak jednoduše porovnejte hodnoty s konkurencí.

A na co si dát pozor? Vyhnout se neznačkovým výrobkům a zavádějícího uvádění „náhrada za“, která ne vždy odpovídá skutečnosti.

Pokud byste si nevěděli rady s nákupem – ať už přímo v prodejně, nebo jen na internetu, můžete využít pomoci technických operátorů společnosti TESLUX Lighting s.r.o. na telefonu 724 748 390, případně navštívit internetové stránky www.teslux.cz, kde vám ochotně poradí.

Společnost Teslux je český výrobce, specializovaný na LED světelné zdroje a svítidla.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze