Úvod

Víte, jaká střešní krytina je vhodná pro váš dům?

Vybrat si vhodnou střešní krytinu pro svůj dům není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. V potaz je při výběru důležité brát několik parametrů, včetně toho, aby střecha designově ladila se zbytkem okolní zástavby. Připravili jsme pro vás přehled typů střešních krytin, které si můžete vybrat, a to včetně jejich cen a tipů, kam se hodí a kam méně.


3 parametry, podle kterých střešní krytinu vybírat
V některých případech můžete při stavbě domu narazit na pravidla stavebních úřadů nebo památkářů, které vám ztíží a omezí výběr střešní krytiny. Pokud se vás ale toto netýká (naštěstí), je potřeba si před výběrem střešní krytiny odpovědět alespoň na tyto tři základní otázky:
Jak důležitá je pro mě životnost střechy? Například hliníková střecha má delší životnost
  než střecha z pálené krytiny. Existují však výjimky, jako tomu je u střešních krytin
  společnosti Mediterran, která zaručuje životnost až 50 let.
Jaký sklon bude střecha mít? Ideální sklon je 45 stupňů, ten totiž zajišťuje správný odtok
  vody a nezadržuje sníh. Pro různý sklon se hodí různý typ střešní krytiny, ale o tom
  až dále…
Chci střešní krytinu s glazurou, nebo bez? Sklovitá poleva neboli glazura, která se nanáší
  na střešní tašky před jejich vypálením, zlepšuje jejich mechanickou odolnost
  a stálobarevnost. Malou nevýhodou je vyšší lesk střechy.

Jaký je rozdíl mezi pálenou a betonovou taškou?
Klasikou mezi střešními krytinami je tradiční pálená taška, kterou lze různě povrchově upravovat – např. při použití glazury je taška více mrazuvzdorná a má delší životnost. Používat by se měla na střechy se sklonem od 22 do 40 stupňů a bude vás stát od 300 Kč za m2. Podobně populární je betonová taška, která se vyrábí v široké škále barevných odstínů. Její výhodou je především nízká nasákavost a vysoká pevnost, která se v průběhu let zvyšuje.
Betonové tašky se používají pro střechy se sklonem více než 17 stupňů a m2 této střešní krytiny vás vyjde na zhruba 250 Kč.
Pokud konstrukce krovu vašeho domu nedovoluje velké zatížení, zvolte vláknocementovou střešní krytinu. Používá se pro střechy s minimálním sklonem 15 stupňů, její životnost se pohybuje od 10 do 30 let a musí pod ní být dostatečně velký odvětraný prostor. Výhodou této střešní krytiny je odolnost vůči povětrnostním vlivům, nevýhodou pak obtížná výměna poškozených prvků. Vláknocementovou krytinu můžete pořídit od zhruba 200 Kč/m2.
Variantou je i použití šindelů z asfaltu a bitumenu, které můžou mít různé tvary a hodí se pro střechy se sklonem od 7 stupňů. Jejich výhodou je snadná montáž, nevýhodou pak nižší životnost. Za m2 zaplatíte od 200 do 300 Kč.

strasni krytina Terran

Střešní krytina může být i plechová
Plechové střešní krytiny mají nespornou výhodu v nižší hmotnosti a snadné montáži. Vyrábějí se buď lisováním do tvaru skupiny tašek, nebo do podoby velkoformátové tabule. Mezi základní plechové střešní krytiny patří:
hliníkový plech – vyznačuje se velmi nízkou hmotností a příznivou cenou: bez povrchové
  úpravy jej lze koupit za 200 Kč/m2, v případě volby kvalitního lakovaného hliníku zaplatíte
  cca 500 Kč/m2.
ocelový plech s povrchovou úpravou – je nutné jej opakovaně ošetřovat proti korozi.
  Nebo lze použít ocelový plech se silnou vrstvou plastu, která prodlouží životnost krytiny.
titanzinek – zinek s příměsí mědi a titanu je ideálním materiálem, který nepotřebuje žádnou
  údržbu. Problémem je ale složitá manipulace s materiálem, který se při ohýbání láme
  a nesmí se používat při teplotách nižších než je 10 °C.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ střešní krytiny, myslete především na to, že střecha je jednou z nejdůležitějších částí vašeho domu. Chtějte proto kvalitu a dlouholetou záruku na střešní krytinu – třeba i 50 let, kterou poskytuje společnost Mediterran. Není to lákavá představa, nemuset se 50 let starat o svoji střechu a mít jistotu, že váš dům chrání kvalitní střešní tašky?
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze