Úvod

Vraťte se o půl století nazpět!

Patříte mezi velké fandy proslulých šedesátých let minulého století? Chcete, aby Váš obýváček dýchal pohodovou atmosférou tohoto období? Tuze rádi Vám poradíme, jak na to!


Retro bydlení 
Jak vůbec vypadá správné bydlení v retro stylu? Při odpovědi budeme vycházet z toho, že retro ve své podstatě znamená záměrný návrat k některému z dřívějších stylů, které se v minulosti těšily velké oblibě. Na renesanci, gotiku či baroko však rovnou zapomeňte! Pod pojmem retro bydlení se totiž ukrývá zařízení a vybavení interiérů doby z pohledu historie nedávno minulé. Takovým tradičním příkladem jsou šedesátá léta minulého století. Dnes se do nich na chvilku vrátíme, abychom zjistili, jak budou 60. léta slušet současným obývacím pokojům. Octneme se tedy o téměř o pět desetiletí zpátky. Alespoň co se designu týče, protože moderních výdobytků, jako jsou plazmové obrazovky, DVD přehrávače, nebo komfortní způsoby vytápění, by se většina z nás jen těžko zříkala.

Oblíbený styl
Proč se vlastně tolik lidí s oblibou vrací do šedesátých let 20. století? Šedesátá léta vděčí za svou popularitu především jedinečné éře hippies. Do tohoto období se vrací nejen ti, kdo na ně rádi vzpomínají (svým způsobem totiž znamená návrat do mládí), ale také ti později narození, kteří se do něho zamilovali až mnohem později a zprostředkovaně. Tohle retro pravděpodobně nikdy nevyjde z módy. Když vstoupíte do obývacího pokoje zařízeného v duchu šedesátých let, dýchne na Vás nostalgie. S návštěvou muzea to však nemá nic společného! Nejen bydlení, ale celý životní styl (který zahrnuje také způsob oblékání) se navzdory současnému období přísného designování stal doslova módním hitem! 

Retro obýváček
Pokud jste nadšenými favority stylu šedesátých let, jistě se stane útulný retro obýváček Vaším nejoblíbenějším místem na celém světě. Ovšem jen když budete spokojeni s výsledným dojmem Vaší práce. Jak tedy postupovat, aby se proměna podařila? 
Začněte tím, že si vyberete některý z velmi výrazných kusů nábytku, například křeslo nebo pohovku, který bude dominovat celému interiéru. Tomu pak přizpůsobíte další vybavení. Mnoho návrhářů čerpá svou inspiraci právě v tomto období, a proto se v buticích s nábytkem můžete setkat se vskutku zajímavými kousky. Podstatnou nevýhodou však lze spatřovat v jejich ceně. Aby Vás retro obýváček nepřišel příliš draho, doporučujeme Vám, využít těchto originálů spíše pro inspiraci. 

Staré a nové lze pochopitelně libovolně kombinovat. Takže když se do nějakého kousku designového nábytku bezhlavě zamilujete natolik, že bez něho nemůžete žít, nejspíš Vám nezbude nic jiného, než si ho pořídit. Na ostatním zařízení a vybavení pak ušetříte tak, že jej nakoupíte v bazarech. Při nákupu nezapomeňte na ty správné plakáty, tapety a světla!

Nestyďte se zajít do bazaru
Že se stydíte, zajít do secondhandu s nábytkem? Vězte, že nakupování použitých předmětů rozhodně není žádná ostuda. Chápejte zařizování Vašeho místečka jako tvořivý umělecký proces, na jehož konci stojí úžasný výsledek. V bazarech totiž nenajdete pouze staré haraburdí. Když budete trpěliví, můžete objevit hotové skvosty. Některé z nich budou sice volat po opravě, křesla a pohovky budou potřebovat nové čalounění. S tím si ale hravě poradíte. Stačí se jen porozhlédnout po Vašem rodném městečku, které ve svých zákoutích jistě skrývá drobné živnostníky zabývající se ještě starým řemeslem, jako je oprava nábytku nebo čalounictví. Při svém pátrání můžete zkusit také internetové vyhledávače. 

Moderní technika designu retro
Jakmile jste hotovi s nábytkem, můžete se pustit do výběru dalších věciček, bez nichž se pořádný retro obýváček neobejde. Které to jsou? No přeci zábavná elektronika. Divili byste se, co všechno se dá sehnat. Na trhu existuje dostatek rádií, přehrávačů, gramofonů a dalších, které jsou sice vybaveny tou nejmodernější technikou, svým designem však odpovídají právě období šedesátých let. Mimochodem gramofonové desky se stále ještě vyrábějí. Tak proč si nepořídit stylový gramofon? Že už ho máte? Tak teď už nezbývá, než se zaposlouchat do své oblíbené retro skladby a vychutnat si tu pohodu! 

Foto: Samphoto

Přečtěte si také:
Katastr nemovitostí a nahlížení
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze