Úvod

Vyberte to správné umyvadlo

Zařizujete nebo rekonstruujete svou koupelnu? Pak se jistě neobejdete bez nového umyvadla! Ale víte si rady s jeho výběrem? Které umyvadlo je to pravé pro Vaši koupelnu? Zkusíme Vám poradit, na co konkrétně se při výběru umyvadla zaměřit!


Na velikosti záleží 
O umyvadla dnes skutečně není nouze. Klasická, nábytková, zápustná, kulatá, hranatá, rohová, v různých barvách, designech a provedeních. Výběr umyvadel je tak bohatý, že si nikdo nemůže stěžovat, že by trh se sanitou neuspokojil jeho požadavky. Je zde však jiný problém. Jak poznat, které umyvadlo se hodí právě do Vaší koupelny, a to jak po estetické, tak po praktické stránce? Začněme tím, že na velikosti skutečně záleží. Při pořizování nového umyvadla je v prvé řadě důležité, vzít v úvahu velikost konkrétní koupelny. Příliš malé, stejně jako příliš velké umyvadlo se může stát zdrojem nepříjemností, které učiní z Vašeho koupelnového života, který by měl být pohodový, hotové peklo. 

Dva extrémy
Miniaturní umyvadélko Vás začne přivádět k šílenství velmi brzy. Již od samotného rána, kdy si velmi nepohodlným způsobem začnete čistit zuby. A že by si je jiný člen rodiny čistil zároveň s Vámi? Tak to ani náhodou nepřipadá v úvahu, ledaže by použil opodál stojící vanu. 

Při oplachování rukou, což všichni uživatelé koupelny dělají minimálně při příchodu domů a po každém použití toalety, šplíchá z malého umyvadla voda, kterou je třeba utřít. Kromě toho se Vám obě ruce nemusí do umyvadla ani vejít. A na to, že byste si v plivátku něco narychlo přemáchli, rovnou zapomeňte! 

Ani s příliš velkým umyvadlem
však nemáte vyhráno. Pokud totiž tento objekt, byť je tou nejdůležitější součástí koupelny, způsobí, že se do prostoru mezi toaletkou a vanou či sprchovým koutem sotva vejdete, budete se ve své vlastní koupelně pohybovat velmi nepřirozeně. Je velmi pravděpodobné, že se zde často o něco bolestivě udeříte. 

Co Vám poradíme?
Jak tedy těmto nepříjemnostem účinně předejít? Pokud patříte mezi majitele koupelny, která není nikterak prostorově velkorysá, vsaďte na rohové umyvadlo. Vypadá velmi elegantně, a navíc Vám umožní, efektivně využít veškerý prostor, který máte v těchto skromných podmínkách k dispozici. Díky svému atraktivnímu vzhledu však rohová umyvadla nejsou oblíbenou variantou pouze malých koupelen. 

Tip: Při výběru umyvadla vždy myslete na své pohodlí. Ještě v prodejně vyzkoušejte, zda se Vám do umyvadla pohodlně vejdou obě ruce. Při výběru umyvadla atypického tvaru se přesvědčte, zda Vám tento tvar skutečně vyhovuje. Můžete provést i malý test s kouskem látky, který v umyvadle pokusíte nanečisto vyprat.

Nepodceňujte ani design! 
Ani estetická stránka věci si nezaslouží, abychom ji zanedbávali. Značná nevýhoda samostatně stojících klasických umyvadel (která jsou nejlevnější) spočívá v tom, že tzv. sifón (který obvykle pozorujete, když relaxujete ve vaně) kazí estetický dojem z celé koupelny. Tento nedostatek lze ošetřit v zásadě dvěma způsoby. Buď opatříte spodek umyvadla elegantním sloupkem, nebo zvážíte variantu zápustného umyvadla. Tento typ umyvadel se zpravidla zabudovává do vestavěných skříněk v koupelnách. Na krásný vzhled interiéru je však třeba pamatovat předem a pořizovat umyvadlo zároveň s koupelnovým nábytkem. Jinak se s největší pravděpodobností zařadíte mezi ty nešťastníky, kteří podávají do novin inzerát podobného znění: Prodám koupelnovou skříňku, nebo umyvadlo. Cena dohodou. Značka: nepasuje.

A jaký zvolit materiál? O světlých a stinných stránkách keramických, nerezových a skleněných umyvadel se dočtete příště! 

Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze