Úvod

Osvětlení do obývacího pokoje

Design světel je neoddělitelnou součástí každého interiéru. Obývací pokoj v žádném případě nemůže být výjimkou potvrzující pravidlo. Ba právě naopak. V místnosti, která je vizitkou reprezentující celé obydlí, si musíme na výběr osvětlení pořádně posvítit!


Světla musí ladit! 
Základním požadavkem kladeným na světla není pouze jejich funkčnost, ale také estetický dojem, kterým působí v interiéru, kde jsou umístěna. Design světelných doplňků je natolik podstatný, že dokáže buď velmi zvýšit, nebo naopak snížit hodnotu interiéru obývacího pokoje. Proto je při jejich výběru důležité, zachovat (nebo přinejmenším respektovat) styl, v němž je pokoj zařízen. Jinými slovy svítidla musí ladit! A nezapomeňte na to, že se nevyplácí, podcenit výběr vypínačů! Nápadně ošklivé kousky plastu nesluší žádné stěně.


Foto: wwww.selene-artemide.cz

Druhy osvětlení
Netřeba dlouze rozebírat, že jedno světlo nestačí. Osvětlení obývacího pokoje by se nemělo soustředit do jednoho centrálního bodu. Mnohem praktičtější je řešení, kdy namontujeme světla do všech částí místnosti, kde jsou zapotřebí.

Vedle hlavního světla v místnosti, kterým byl donedávna pouze lustr, a který v moderních interiérech stále častěji nahrazují zářivky či halogenová světla, hraje svou nezastupitelnou úlohu právě vedlejší osvětlení, ať už v podobě klasické lampy se stínítkem, nebo jiného originálnějšího typu osvětlení.


Foto: www.rajsvitidel.cz

Jiná činnost, jiné světlo
Očím nedělá dobře, když se přímo dívají na televizní obrazovku, je proto vhodné, podsvítit ji menší lampičkou. Totéž se doporučuje i v případě monitoru počítače. Když v obývacím pokoji čtete, nebo třeba šijete, je velmi důležité, aby k Vám zleva přicházelo přímé světlo.

K navození příjemné atmosféry zase slouží tlumené intimní osvětlení. Některé druhy světel mají ryze dekorativní charakter. Velmi praktické je osvětlení s tzv. ztlumovačem, jímž můžete regulovat požadovanou intenzitu světla.

Těm náročnějším z Vás bude jistě vyhovovat dálkové ovládání osvětlení.

Klasický design 
Každý obývací pokoj má svůj styl. Tomu klasického bude nejlépe slušet výše zmíněné donedávna standardní řešení v podobě lustru a klasických lampiček se stínítkem.

Moderní design 
Do moderně zařízeného obývacího pokoje pojatého spíše v minimalistickém duchu zase dobře zapadne spíše nenápadný typ osvětlení technického vzhledu, vyrobený třeba z  moderního hliníku. Velmi praktická jsou také bodová světla, která lze dle potřeby natáčet různými směry.

Pokud Vám připadá design Vašeho obývacího pokoje příliš strohý, volba osvětlení je vhodnou příležitostí, jak jej trochu (nejen barevně) oživit. Inspiraci naleznete mimo jiné u stoupenců koncepce bio-designu. Nebojte se jasně zelených světel ve tvaru hrachového lusku!

Toužíte po něčem ještě zajímavějším? Zabudujte si světla do stěn:


Foto: www.selene-artemide.cz

Světelné sestavy
Když zařizujete nebo rekonstruujete obývací pokoj po částech a postupně ho vybavujete osvětlením, zadáváte si velmi nesnadný úkol. Výběrem tzv. světelné soustavy, složené ze dvou, tří a více světel, si ušetříte spoustu času, práce a mnohdy také finančních prostředků. Výsledný efekt namontované světelné soustavy bývá obvykle vynikající. Jako příklad uveďme třeba hlavní osvětlení ve tvaru velkého měsíce doplnění vedlejšími světly v podobě menších měsíčků nebo hvězdiček. Příznivci jednoduššího designu si mohou pořídit třeba čtyři úzké obdélníky. Tak ať dobře osvětlení vyberete!

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze