Úvod

Vyplatí se dneska investovat do nemovitosti?

To, že si Češi kupují nemovitosti, má dva důvody. Prvním je zajištění vlastního bydlení, tím druhým pak dlouhodobá investice. Nejžádanější jsou samozřejmě byty ve velkých městech jako je Praha a Brno. Ty totiž lze snadno pronajímat. Poptávka po investičních nemovitostech ale rostla i díky velmi nízkým úrokovým sazbám. Vyplatí se investice do nemovitosti i dneska?


Podle Českého statistického úřadu vzrostly nabídkové ceny bytů za poslední dekádu o 60 %, v Praze pak dokonce o 80 %. Díky tomu nešlo na investici do nemovitosti prodělat. Ceny ale vzrostly i u rodinných domů a stavebních pozemků. Nejvyšší nárust opět zaznamenaly takové nemovitosti ve velkých městech a jejich okolí.

Vysoká poptávka vyhnala ceny nemovitostí během posledních let na historická maxima, proto někteří odborníci doporučují vyčkat, až cena poklesne. Vyplatí se to ale?

Jak ovlivní cenu nemovitostí aktuální situace a koronavirus?


Poptávka po nemovitostech je propojená s vývojem tuzemské ekonomiky. Ta ale letos dostala pěkně zabrat. Koronavirová opatření ji zpomalila, podle dubnového výzkumu ministerstva financí se letos propadne o 7,6 procenta. Pesimistické odhady hovoří dokonce o 10 procentech.

Jak už to bývá, pokles ekonomiky doprovází růst nezaměstnanosti, hrozba ztráty zaměstnání pak lidi nutí šetřit. Co kdyby zrovna jim vypadl pravidelný měsíční příjem. Investice tak odloží na příhodnější dobu.

Náš tip: Našli jste svou vysněnou nemovitost a nemáte k dispozici dostatek finančních prostředků z vlastních zdrojů? Financujte ji pomocí hypotéky. Aktuální nabídky jednotlivých bank si můžete pěkně z klidu domova porovnat třeba v hypotečním bankovnictví hyponamiru.cz.



Pokles zájmu o investice se může negativně promítnout do prodejních cen bytů, domů i pozemků


Když k tomu dojde, nepůjde ale o žádný dramatický propad o desítky procent. U kvalitních nemovitostí by dokonce mělo jít spíš jen o krátkodobou cenovou stagnaci. Výraznou slevu lze očekávat jen od těch prodávajících, kteří nemovitost potřebují rychle zpeněžit.

Jak poznat správnou dobu na investici do nemovitosti?


Když krátkodobě dojde k poklesu cen nemovitostí, nastane ideální doba pro výhodný nákup. Příznivé totiž zůstanou i úrokové sazby hypoték, které jsou už nyní velmi nízké a do konce letošního roku se s největší pravděpodobností dočkáme ještě dalšího poklesu sazeb.
Víte, že poměrně slušnou částku můžete ušetřit i díky plánovanému zrušení daně z nabytí nemovitosti. Ta je nyní ve výši 4 % z ceny nemovitosti. To znamená, že u nemovitosti za 4 miliony korun ušetříte 160 tisíc. Slušná částka, že?



A co pořízení investiční nemovitosti?


Pokles cen uvítají i ti, kdo uvažují o koupi investiční nemovitosti. Jde hlavně o byty ve velkých městech, které jejich majitel nevyužívá k bydlení, ale k pronájmu. Po uvolnění koronavirových opatřeních poptávka zase začíná růst, spolu s ní i nájemné.

Víte, že i pro nákup investiční nemovitosti můžete využít hypoteční úvěr?
Je ale třeba počítat s tím, že banka bude požadovat víc vlastních zdrojů, nabídne kratší dobu splatnosti a možná si připočítá i úrokovou přirážku.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze