Úvod

Vyznáte se v netkaných zahradních textiliích?

Netkané textilie dobývají v posledních letech české zahrady. A není se čemu divit. Jejich využití je poměrně široké a přinášejí nečekaní výsledky. Víte však, jaký typ pro co použít?


Netkané textilie užívané v zahradničení se často nazývají také mulčovací – kvůli nejčastějšímu způsobu využití. K mulčování se však hodí jen některé druhy. Textilie se na jedné straně dělí podle barvy a na druhé podle gramáže. Není možné říci, která barva je nejlepší a zda je chytřejší kupovat textilie s vyšší či nižší gramáží. Vždy je totiž třeba si uvědomit, k čemu ji budeme užívat.

Černé netkané textilie
Černé netkané textilie se vyrábějí ve vyšší gramáži. Velmi těžce propouštějí světlo a současně pohlcují velké množství tepla, které na zem přinášejí sluneční paprsky. Proto se nejčastěji užívají právě k mulčování. Chtěné rostliny prorostou skrz vyřezané křížové otvory a tmavá tkanina nepropustí k plevelu světlo, takže nemá z čeho růst. Zároveň textilie napomáhají ohřívat půdu, což má za následek rychlejší růst a větší úrodu.
 
Díky vyšší gramáži vydrží i několik sezón, a proto je po sklizni stačí vždy jen lehce očistit a složit do kůlny. A za rok je zase použít.

Hnědé netkané textilie

Také hnědé netkané textilie se vyrábějí spíše ve vyšší gramáži a i ony se využívají hlavně k mulčování. Jejich největší výhodou oproti jejich černým kolegyním je především jejich barva, díky které jsou tyto textilie z dálky zaměnitelné za obyčejnou zeminu. Proto je najdeme především na okrasných záhoncích, kde v kombinaci s mulčovací kůrou jsou od hlíny téměř k nerozeznání a nekazí tak výsledný dojem.
 
Bílé netkané textilie
Oproti hnědým a černým se bílé netkané textilie vyrábějí v nesrovnatelně nižší gramáži. A mají zcela jiné užití. Díky nízké váze je možné s nimi přikrývat rostlinky, které chceme ochránit. Textilie působí jako mechanické ochrana před nejrůznějšími škůdci a díky své bílé barvě odráží sluneční paprsky a chrání také před spálením a dalšími rozmary počasí.
 
Nižší hustota spojů zaručí, že se k rostlinám dostane dostatek světla. Zároveň celek vytváří prostředí malého skleníku, takže zelenina uzraje rychleji.

Kde netkané textilie koupit?

Vzhledem k tomu, že netkaných textilií je na zahrádce potřeba často skutečně hodně, vyplatí se je kupovat na internetu. Zde se totiž ceny pohybují výrazně níže než v kamenných obchodech. Mezi e-shopy prodávající netkané textilie za nižší ceny a poskytující zároveň kvalitní služby patří například Danesi-shop.cz.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze