Úvod

Barvy v dětském pokojíčku - jak si s nimi vyhrát?

Umíte si představit dětský pokojíček bez veselých a hravých barviček? My také ne! Rozmanité barvy do dětského pokoje jednoznačně patří, vždyť právě souhrou veselých odstínů jsou pokojíčky pro děti typické.


Jestliže se chystáte na zařízení pokoje pro vaši ratolest, určitě si budete pokládat otázku, jak si s barevnými odstíny v tomto interiéru vyhrát? Jak je zkombinovat, aby působily příjemně a ne příliš chaoticky? A je lepší zvolit barvy syté nebo spíše jemnější pastelové?

Ani málo, ani moc
Hned na začátku se společně podívejme na otázku sytosti odstínu. Jak je známo, děti barvičky milují a čím jsou pestřejší, tím více je zajímají. Jenže co se týče dětského pokoje, platí dobře známé pravidlo: všeho moc škodí! Rozhodnete-li se pro barvu sytějšího odstínu - například výraznou modrou, žlutou, zelenou nebo červenou - moc to s ní nepřehánějte a raději s ní vymalujte jen jednu stěnu v pokoji. Další stěny by měly být jemnější, bílé nebo klidně pastelové. Ideální však je, vydat se zlatou střední cestou.

Zvolte barvy, ktere k sobe ladi

Kombinace barev
Jsou barvy, které si spolu skvěle rozumí - například zelená a žlutá, růžová a fialová, žlutá a fialová, tyrkysová a zelená. Kombinací je mnoho, rozhodně tak je z čeho vybírat. Při výběru barev do dětského pokoje myslete na to, že je vašim cílem vytvořit harmonický celek nejen samotné výmalby, ale i koberce, hraček a samozřejmě i nábytku. V dětských pokojíčcích je velmi často k vidění čistý bílý nábytek, doplněný například o proužek bordury s dětským potiskem, který jej příjemně oživí, ale zbytečně nenaruší. Pokud si to chcete ulehčit, můžete vsadit i na masivní nábytek v klasickém přírodním odstínu, tím rozhodně nic nezkazíte.

Nezne pastelove barvy vyniknou v divcim pokojicku

Držte se nohama na zemi
Co se týče dětského pokoje, často to láká k použití velkého množství barev - ať už na koberci, stěnách, nábytku nebo doplňcích. Snažte se držet nohama pevně na zemi. Barvy mají na naše vnímání velký vliv a dokážou ovlivnit i naši náladu. Vzhledem k tomu, že dítě bude v pokoji trávit poměrně dost času, nemělo by být barvami zahlceno. Raději se snažte vhodně zkombinovat třeba jen tři barvy, což bude vypadat mnohem lépe, nežli chaos vytvořený kombinací širokou škálou barviček. Pokud se vám přesto bude zdát, že je barev v pokoji málo, vyhrajte si s doplňky, jako jsou závěsy, polštářky nebo velmi oblíbené baldachýny. Ty dokážou interiér oživit.

Zdroj foto: atraktivni-nabytek.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze