Úvod

Zahradní svítidla jsou in

Kdo z nás by nechtěl večer odpočívat po namáhavém dni. Pokud patříte mezi takové snílky, zkuste si pořídit pár světel i do zahrady, sedněte si do houpačky a jen tak si užívejte romantiky a pohody, kterou vám svítidla vytvoří.


Světla, která lze použít na zahradě i terase se dělí na ta s kabelem a ta, která ke svému provozu kabel nepotřebují.

Mezi bezkabelová světla patří již celá staletí využití svíček, olejových lamp a vůbec otevřeného ohně.
Svíčky nemusejí být jen v klasickém svícnu, stačí si jen trošku pohrát s fantazií, vložit je třeba do květináče, různých skleněných nádob nebo hrníčků.
Bohužel, otevřený oheň je vždy nejen nebezpečný, ale také ne vždy vytvoří dostatek světla a bohužel, při nepřízni počasí stačí i jemný větřík k tomu, aby rychle nastala všude kolem vás tma.
Hitem dnešní doby jsou bezesporu solární lampy, jejichž provoz nás mimo pořízení prakticky nic nestojí. Solární lampy velmi jemně rozptylují světlo vytvářejí opravdu nádherné světelné efekty, obzvlášť, pokud je umístíte vedle rostlin či keřů, k obrubníku chodníku nebo jen tak do trávy.

Další, již zmiňovanou variantou jsou svítidla kabelová.
Zde je k výběru opravdu široká paleta druhů zahradních svítidel.
Pro osvícení domu při vstupu k vchodu, sklepu či terase se nejčastěji používají světla na zeď. Tato světla se za pomocí šroubů připevňují pevně ke zdivu nebo dřevu a v naprosté většině mají buď pevný držák nebo pohyblivé rameno.
Velmi oblíbená jsou světla s bodcem, která můžete umístit tam, kde je zrovna potřebujete. K zabodnutí slouží silný kovový bodec na bázi pevného nebo pohyblivého držáku. A tak můžete opakovaně světlo posunout tam, kde je ho třeba.
Mezi kabelová světla patří také různá stojanová svítidla, která mají rovněž výhodu přemisťování v prostoru.

Pokud jste majiteli zahradního jezírka nebo vodní fontánky, určitě se v obchodech poohlédněte i po svítidlech vhodných do vody.
Vodní světla vytvoří opravdu pohodovou náladu a potěší i toho nejnáročnějšího romantika.
Pro osvětlení cest a chodníčků jsou vhodná tzv. kloboučková světla, která díky kloboučku odráží světlo a tak je každá cesta opravdu dobře a vkusně osvětlená.
Pokud i tak potřebujete více světla, do lamp si pořiďte halogenové žárovky, které mají jasnější a intenzivnější světlo.

Vždy dávejte pozor na to, aby jste při výměně použili žárovku doporučenou výrobcem, předejdete tak možnému a opravdu zbytečnému poškození lampy.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze