Úvod

Zdravé klima v interiéru zajistí teplovzdušné panely

Optimální vlhkost v interiéru je základní podmínkou zdravého bydlení. Bohužel málokterý obytný prostor ji splňuje. Městské byty mívají hodnotu vlhkosti výrazně nižší, než je optimum, a naopak ve většině rekreačních objektů se potýkáme s problémem nežádoucí vlhkosti. Velmi elegantní řešení, jak zvítězit nad nežádoucí vlhkostí v domě, přinášejí teplovzdušné panely.


Teplovzdušné panely zajistí optimální vlhkost
Optimální hodnota vlhkosti v interiéru se pohybuje v rozmezí od 40 do 60%. Výrazné odchýlení od této hodnoty mívá za následek zdravotní problémy. Zatímco v městských bytech (jedná se především o byty v panelových domech) nám suchý vzduch způsobuje vysušení sliznic a dýchací obtíže, na chatě či chalupě nás naopak trápí nadměrná vlhkost. Nadměrná vlhkost je pro lidské zdraví stejně tak nepříznivá jako vlhkost nedostatečná. Nehledě na to, že vznik plísní způsobený nežádoucí vlhkostí mimo jiné ohrožuje konstrukci stavby. Problém s nadměrnou vlhkostí v domě se nejčastěji řeší sanací zdiva nebo izolací v rámci rekonstrukce. Existuje však i řešení, které je méně náročné, a to jak časově, tak finančně. Teplovzdušné panely SolarVenti dokážou zajistit nepřetržité odvlhčování a díky tomu zdravé klima v objektu. Jejich hlavní předností je snadná instalace a příznivá cena. Protože jsme pro Vás chtěli zjistit více informací o teplovzdušných panelech SolarVenti, položili jsme několik otázek odborníkům:

Můžete nám stručně popsat, na jakém principu teplovzdušné panely SolarVenti fungují?
Teplovzdušné panely SolarVenti pracují na principu využití slunečního záření. Ohřívají přijímaný vzduch, který se do nich dostává skrze zadní perforovanou stěnu. Teplý vzduch z panelu se přenáší do domu a vysušuje jeho interiér.



Je sluneční záření jediným zdrojem energie, který solární panely ke svému provozu potřebují?
Ano, provoz teplovzdušných panelů nevyžaduje žádnou jinou energii než sluneční záření. Teplý vzduch z panelů se přenáší do domu díky působení přetlaku a chodu ventilátoru. Chod ventilátoru zajišťuje solární článek využívající energii zpracovávanou solární buňkou.

Kam se solární panely umísťují a jak je náročná jejich instalace?
Teplovzdušné panely se umísťují buď na stěnu, nebo na střechu objektu. Jejich instalace je nenáročná, zvládne ji každý domácí kutil.

Jak se panely ovládají?
Panely se ovládají regulátorem umístěným na panelu. Zejména v případě umístění panelu na stěnu je ovládání velice komfortní.

Má instalace teplovzdušných panelů také další přínosy, než je schopnost zajistit optimální vlhkost v objektu?

Ano. Zároveň s nepřetržitým odvlhčováním panely zajišťují nepřetržité odvětrávání. Výsledkem pak je zdravé prostředí v domě s optimální vlhkostí a čerstvým vzduchem. Navíc díky své schopnosti efektivního temperování teplovzdušné panely výrazně snižují náklady na vytápění. Jen pro představu, vůči vnější teplotě dokážou temperovat vzduch až o 40 °C.

Více informací o teplovzdušných panelech SolarVenti najdete na internetových stránkách www.solarventi.cz.



Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze