Úvod

Zelené střechy jsou kombinací přitažlivého vzhledu a praktických funkcí

V poslední době se u nás začíná stále více rozmáhat trend v podobě zelených střech. Zatímco ve světě už jsou zelené střechy jakýmsi zažitým standardem, u nás si teprve získávají své čestné místo. A daří se jim to na výbornou! Netradiční pojetí střechy u rodinného domu je proto příjemnou kombinací přitažlivého vzhledu a praktických funkcí. A této dvojici lze jen stěží odolat.


Určitě i vy máte svou jasnou představu o bydlení, která se člověk od člověka různí a v mnoha ohledech rozchází. Bezesporu se ale shodneme na tom, že všichni chceme bydlet pohodlně, chceme se cítit dobře a spokojeně. A stále více z nás chce žít v souladu a těsném spojení s přírodou. V takovém případě jsou zelené střechy ideálním řešením.

bezudrzbova zelena strecha

Nenáročná zeleň, která nezatíží stavbu
Mnoho lidí vlastně neví, co si pod termínem zelené střechy vlastně představit. V podstatě se jedná o osazení střechy intenzivní nebo extenzivní zelení.
Pokud toužíte po okrasné zahradě s trávníkem, květinami, keři či dokonce stromy, pak se jedná o intenzivní zeleň, která vyžaduje větší mocnost substrátu a pravidelnou péči. Naopak extenzivní zeleň si pozornost nenárokuje. Spokojí se s nízkou vrstvou substrátu a vláhou ze srážek. Při návrhu rodinného domu se zelenou střechou se vyplatí zvážit vliv hmotnosti zeleného souvrství na zatížení stěn a s tím související prodražení výstavby.

zelena strecha

Jestliže ani vy nechcete jakýmkoli způsobem zasahovat do zatížení konstrukce, nebo platit vyšší peníze kvůli realizaci zelené střechy, vsaďte svou horkou kartu na zelenou střechu Urbanscape od společnosti Knauf Insulation.

Zelená střecha Urbanscape přináší mnoho výhod
Ptáte se, proč je právě zelená střecha Urbanscape trefou do černého? Zajímá vás, v čem spočívají její výhody? V čem má navrch? Největší výhoda se ukrývá ve velice lehkém substrátu z minerální vlny, který není hmotnostně náročný a pro stěny domu tak nepředstavuje kdovíjaké zatížení. Lze tedy dodatečně položit i na starší střechy. Dalším plusem jsou zelené koberce z odolných a na péči nenáročných rozchodníků.

vyuziti zelene strechy

Určitě je dobré zmínit skutečnost, že zelená střecha hravě pojme téměř všechnu vodu. Když prší, nasáknou do sebe minerální substrát a rozchodníky dešťovou vodu, kterou následně v období sucha postupně uvolňují. Voda, která je navíc, se zachycuje v retenční nádrži, kterou lze využít pro zalévání zahrady.

Originální bydlení
Zelené střechy vás v mnohém příjemně překvapí. Nejenže krásně vypadají, ale rozchodníky jsou zároveň velice odolné rostliny, o které se vlastně nemusíte vůbec starat. Jakmile se rozchodníky vysadí, je potřeba jim dát čas, aby mohly nabrat sílu. Je zajímavé sledovat, jak jsou v období sucha zplihlé, ale jakmile zaprší, natáhnou do sebe tučnolisté rostiny vodu a zelená střecha úplně ožije.

sukulenty na strese

Vzhledem k tomu, že u nás zelené střechy teprve začínají a ještě nejsou tak běžné a okoukané, okamžitě si na sebe strhnou pozornost. Zvláště pak ve městě, kde je to cihla na cihle a k přírodě je to mnohdy pořádně daleko, se bude domek se zelenou střechou báječně vyjímat. Nebojte se vybočit z řady a celému okolí ukázat, že se vyplatí dávat šanci novým řešením.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze