Úvod

Znalost dalších funkcí interiérových dveří se vyplatí

Interiérové dveře neslouží pouze k oddělení a uzavření prostoru, či jako estetický prvek interiéru. Mezi další funkce patří ochrana proti hluku, požáru, nebo proti možnému vloupání. Podle toho, k jakému druhu ochrany dveře slouží, je můžeme rozdělit do několika skupin.


Protihlukové dveře
Do místností, jako jsou ložnice či pracovny, je dobré zvážit použití dveří s větším hlukovým útlumem. To proto, abyste nebyli při spánku či práci rušeni zvuky z ostatních místností. Můžete si vybrat z různých variant útlumu, např. 30, 32 nebo 36dB.

Protipožární dveře
V některých případech vyžadují použití dveří se speciálními vlastnostmi předpisy. Je tomu tak například u dveří umístěných v prostoru mezi garáží a obytnou zónou, případně u kotelny. Dle projektu bývají vyžadovány dveře a zárubně protipožární, případně i kouřotěsné. Označení (např. EI/EW30) udává míru jejich odolnosti proti prohoření.

Bezpečnostní dveře
Protipožární dveře lze použít i jako vchodové do bytu. Jsou samozřejmě mnohem „bytelnější“ než standardní interiérové dveře. Díky tomu nesrovnatelně lépe odolají případnému pokusu o vloupání.
Pokud potřebujeme větší ochranu, můžeme si pořídit dveře přímo otestované proti vniknutí a vloupání, označené jako B2 či B3. (Čím vyšší je číslo bezpečnostní třídy, tím vyšší je zajištěná ochrana.) 

U interiérových dveří řešíme bezpečnost zejména u dveří s celoprosklenou plochou. Zde se samozřejmě používá bezpečnostní sklo lepené přes speciální folii. Při případném nárazu se tabule nerozsype na tisíce malých kousků, jak je tomu v případě kaleného skla. Všechny části skla zůstanou viset na folii jako „pavučinka“. Na rozdíl od kaleného skla není bezpečnostní sklo tolik křehké, a proto se jen tak nerozbije. 

Náš tip: dveře s bezpečnostním sklem CAG model Triumf na www.novedvere.cz .

   

Další funkce interiérových dveří se rozhodně vyplatí znát. Díky tomu umístíte do jednotlivých místností ty správné. Váš domov tak bude fungovat, jak má.

www.novedvere.cz

Seriál: Interiérové dveře
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze