Seriál: Zastínění domu

Znáte slunolamy?

Že jste se s tímto pojmem setkali poprvé? Dámy a pánové, račte se seznámit s moderními prvky stínící techniky! Pokud totiž hledáte recept na to, jak efektivně zastínit svůj domov, může se Vám tato známost vážně hodit!


Stínící technika nositelem pohody  
Nutným předpokladem kvalitního a komfortního bydlení jsou optimální světelné i tepelné podmínky. Tyto podmínky si většinou musíme doma sami vytvořit. Jen pro zajímavost, optimální hodnoty jasu v místnosti se pohybují v intervalu od 500 do 1500 luxů. Sluneční světlo, které dopadá zvnějšku na budovu, však dosahuje intenzity 10 000 do 100 000 luxů.  
K zajištění světelné i teplené pohody v domě nám zejména v teplých měsících spolehlivě pomohou různé druhy moderní stínící techniky. Tentokrát Vám představíme ten nejzajímavější z nich, a to slunolamy.
 
Unikátní prvky nejen k zastínění
Co jsou to vlastně slunolamy? V podstatě se jedná o jednoduché stínící prvky, které slouží k regulaci slunečního svitu v interiéru. Ve srovnání s ostatními druhy stínící techniky se vyznačují mnoha naprosto unikátními vlastnostmi, jako je například velká odolnost vůči povětrnostním vlivům (slunce, mráz, déšť, sníh), stejně jako vůči korozi, nebo ochrana před tepelnou radiací. Na první pohled Vás upoutají především svým zajímavým futuristickým designem, kterým pomáhají dotvářet moderní vzhled fasády.  
Pomocí slunolamů lze zastínit jednotlivé okenní sestavy, ale i celé rodinné domy, nebo jiné objekty.
Kromě své funkce stínícího prvku mohou slunolamy sloužit i jako přírodní řízená ventilace. Přírodní řízená ventilace účinně brání například tomu, aby v uzavřených místnostech docházelo ke vzniku plísní. Vedle toho zajišťuje dlouhou životnost všech stavebních komponentů a hlavně pomáhá dotvářet zdravé prostředí.    

 
Pevné versus pohyblivé
Slunolamy lze namontovat buď ve svislé, nebo horizontální poloze. Z hlediska použití je dělíme na pevné a pohyblivé. Pevnéslunolamy slouží k trvalému stínění v místech, kde nepotřebujeme vidět přes okno, například ve sklepě nebo v garáži. Zároveň slouží i jako fasádní systém. S použitím pomocné konstrukce lze stínící rošt oddálit od fasády, čímž vznikne odvětrávací prostor.
Mnohem častěji se používají pohyblivé slunolamy neboli sluneční křídla. Tyto stínící rošty se upevňují na okna obytných místností. Jsou poháněny elektromotorem. Na rozdíl od pevných slunolamů lze libovolně regulovat intenzitu pronikání slunečního svitu. Po jejich instalaci se nemusíte o nic starat, jen je dle libosti nastavovat. Ani jeden z druhů slunolamů nevyžaduje žádnou údržbu. Pouze u pohyblivých slunolamů je dobré občas překontrolovat funkčnost odborníkem.   
 
Investice do budoucna  
Jak správně tušíte, pořízení slunolamů není právě laciná záležitost. Jedná se však o investici s dlouhodobou finanční návratností. Instalace slunolamů podstatnou měrou snižuje izolační a provozní náklady na provoz klimatizace a ventilace.
Vzhledem k tomu, že se slunolamy vyrábějí z hliníku, vyznačují se takřka neomezenou životností. Mezi hlavní přednosti tohoto kovu patří lehkost, ohleduplnost vůči životnímu prostředí (lze ho minimálně z 90% recyklovat), stejně jako fakt, že nekoroduje.
Ptáte se, kde hliníkové slunolamy pořídíte? Zkuste třeba výrobce stínící techniky www.batima.cz, kde si můžete vybrat ze široké nabídky slunolamů z extrudovaných hliníkových profilů lakovaných v práškové lakovně podle barevnice RAL.

Seriál: Zastínění domu
Seriál:
Stínící technika

Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze