Úvod

Jak pěstovat chřest

Chřest zdaleka není gurmánský objev posledních desetiletí, málokdo však ví, že pěstování chřestu má především na Moravě dlouhou tradici. Ivančice se proslavili pěstováním chřestu stějně, jako Plzeň pivem.


Pěstování chřestu
Pěstování chřestu má smysl pouze na teplém místě, které je chráněné před chladem. Chřestu se nejlépe daří na vápenitých půdách s dobrou propustností. Přímý výsev chřestu doporučujeme pouze velmi trpělivým zahrádkářům, neboť v tomto případě si na úrodu počkáte tři roky. Dva roky nabírají rostliny sílu. Třetím rokem je zahrnete zeminou a čekáte, až vyraší jejich fazochy. Teprve v tomto okamžiku přichází čas sklizně. Sklízíme od dubna do května.

Chřest v kuchyni
Hodně vlákniny, málo kalorií, výborná chuť a snadná příprava, to je to, co se dnes od potravin žádá. Všechna tato kritéria jsou charakteristická pro gumásnkou zeleninu zvanou CHŘEST.  Patří mezi vyhlášené gurmánské pochoutky. Charakterizuje ho velký obsah vody, bílkovin a vlákniny, ale málo sacharidů a lipidů. Má relativně velký obsah esenciálních (pro lidské tělo nepostradatelných) aminokyselin. Významně jsou v něm zastoupeny vitamíny a, b1, B2, C, E, niacin a kyselina listová. Z minerálních látek jsou v chřestu nejvíc zastoupeny draslík, fosfor, síra, vápník, hořčík, železo, mangan, měď a selen.

Energetická hodnota této rané zeleniny je pouhých 910 kJ/kg.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze