Úvod

Holandský nábytek je bytelný

Mlýny, sýry, tulipány, kakao, to vše jistě dobře znáte, ale jak vlastně vypadá holandský nábytek? Čím je typický? Odkud pochází? Kam se hodí? Dočtete se na následujících řádcích!


Solidní a bytelný 
Holandský nábytek Vás na první pohled zaujme svým solidním a bytelným vzhledem, který dodává interiéru neobyčejně přátelskou atmosféru. K jeho výrobě se používá zpravidla dřevěný masiv. Nejčastěji se jedná o světlý či tmavý dub, borovici, exotický teak či tartanovou palmu. Avšak ani použití lamina zde není výjimkou. To se ale týká spíše moderního nábytku zhotoveného v tomto duchu. Pokud bychom měli holandský nábytek zařadit do některé z nábytkových kategorií, pak nepochybně patří do široké rodiny koloniálního nábytku. Jak si jistě pamatujete z hodin dějepisu, Holandsko mívalo své četné kolonie takřka po celém světě: na území Severní, střední a Jižní Ameriky, stejně jako v Africe a Asii.

O jeho původu
Holandští diplomaté, úředníci a další zaměstnanci, kteří v průběhu 18. a 19. století pracovali na území svěřených koloniálních zemí, vybavovali své kanceláře a rezidence nábytkem, který si dovezli z Evropy. Avšak netrvalo dlouho a místní řemeslníci se přizpůsobili a začali se zabývat výrobou podobného nábytku. Tento nábytek vyráběli z dostupných dřevin. Zdobili ho orientálními prvky. Komody, vitríny, sedačky i další kusy nábytku se pyšní ručním zpracováním a ozdobami inspirovanými zvířecími motivy. Najdete zde třeba vyřezávané slony nebo želvy. Velká část holandského nábytku je tedy silně ovlivněna orientálním stylem. Ta zbývající se naproti tomu vzhlédla ve svém ryze evropském francouzském vzoru. 

Holandský nábytek v interiéru
Pořízení holandského nábytku není žádná laciná záležitost. Jak by také mohla být, když se jedná o skutečné masivní originály, nebo o velmi precizně vyrobené imitace! Jestliže si však holandský nábytek nastěhujete domů, věřte, že získáte bytelné a komfortní vybavení na celý život, který se navíc hodí jak do rustikálního, tak do moderního interiéru. Aby měl Váš interiér pojatý v tomto duchu skutečně šťávu, nesmíte podcenit výběr doplňků, jako jsou například originální svítidla zhotovená z bambusu a zdobená kousky barevné kůže, či dekorativní měděné nádoby. Při zařizování svého hnízdečka však nemusíte zůstat věrni jednomu stylu. Vždyť mixování je dnes trendy! Přidejte trochu neutrálního ratanu a klidně i nějaký ten moderní designový kousek!

Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze