Úvod

Osvětlete si kuchyň podle moderních trendů a efektivně

Při stavbě i renovaci kuchyně je nejdůležitější práce se světlem. Můžete si ji vybavit nejkrásnějšími kousky nábytku a elegantními doplňky, pokud ale kuchyň nebude dobře osvětlená, nic z toho nevynikne a bude se vám v ní nadto špatně pracovat.


Práce s přirozeným světlem
Pokud máte tu možnost, stavte kuchyňskou linku pod velké okno. To vám poskytne při vaření a přípravách dostatek přirozeného světla po dlouhou dobu, jeho parapet můžete navíc využít na umístění bylinek nebo drobných doplňků. Kuchyň je jako místnost také ideální prostor pro využití francouzského okna. Poblíž něj umístěte jídelní stůl a o světlo, případně o snídani s výhledem ven za šumu venkovního života, máte postaráno.


Efektní osvětlení jídelního stolu
U výběru a umístění světla nad jídelní stůl je třeba být opatrný. Lampa by měla poskytnout dostatek světla, zároveň by ale neměla oslňovat. Z tohoto hlediska je praktické osvětlení rozložit do několika zdrojů. Můžete tak dát vyniknout symetričnosti industriálního osvětlení a pořídit například důmyslné lampy Asharia. Nebo se držet klasického jednoho hlavního zdroje, které by ale mělo mít vhodné stínítko, které světlo nasměruje tam, kam chcete.

U jídelního stolu oceníte variabilitu délky lampy nebo lustru. Vybírejte také spíše tlumenější, teple zabarvené osvětlení, které navodí příjemnou atmosféru a nebude příliš ostré.

Jak osvětlit kuchyňskou linku?
V kuchyni trávíme čas všichni – někdo více, někdo méně. Důležité proto vždy je, abychom se při práci u kuchyňské linky nemuseli všelijak hrbit nebo mžourat. Vhodné linkové osvětlení vás ušetří mnoha takových problémů.

Podle délky linky se rozhodněte, zda vám postačí jedno osvětlení, nebo bude vhodnější světlo rozložit do dvou zdrojů. Populární jsou v současnosti také LED pásky, u kterých si vyberete délku přesně podle vašich představ a snadno je do kuchyňské linky zasadíte. Tento druh osvětlení je navíc velmi energeticky šetrný.

Kuchyň je místem setkávání, měla by proto poskytovat adekvátní světlo v každou denní i noční dobu. Pokud si nejste jisti, které osvětlení do vašeho kuchyňského koutu pořídit, podívejte se na web firmy Profisvitidla.cz, kde najdete velké množství jak klasických, tak moderních a designových produktů, které vám rozhodování usnadní.


Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze