Úvod

Aby se Vám dobře spalo!

Váš partner vůbec nechrápe, ani žádné velké starosti Vás netrápí, a přesto se v noci převalujete z boku na bok a nemůžete zabrat? Možná bude na vině interiér Vaší ložnice. Raději si zkontrolujte, zda je v ložnici všechno tak, jak má být!


Správná světová strana
V naprosto ideálním případě by ložnice měla být umístěna směrem na sever, eventuelně na severozápad. Severnější strana je tou nejchladnější v domě, takže když v ložnici situované na tuto světovou stranu člověk večer po teplém dni uléhá, je zde ve srovnání s ostatními místnostmi (pokud ovšem nežijete v plně klimatizovaném domě) příjemný chládek. 

V neděli ráno, kdy si obvykle chcete trochu přispat, Vás nebudí ostré slunce. Někomu však naopak vyhovuje umístění ložnice směrem na východ, protože je ranní ptáče a pohlazení paprsky vycházejícího slunce je mu mnohem příjemnější, nežli kvičení budíku.

Intenzitu slunečního svitu lze regulovat žaluziemi, závěsy, nebo speciálními stmívacími závěsy (s tzv. efektem black out). Tyto praktické doplňky oken mimo jiné oceníte, když onemocníte a budete si potřebovat zdřímnout i během dne.

Pozor na patogenní zóny
Když se dříve lidé rozhodovali, v kterém rohu místnosti budou spát, vpustili do světnice nejprve odborníky – živá zvířata. Na místo, kam si zvířata lehla, následně umístili svůj vlastní pelíšek. Ze zvířat, která dnes běžně chováme doma (přece jen testování za milé asistence krávy je poněkud nepraktické) je nejspolehlivější pes. Ten se nikdy neuloží do patologické zóny, naopak si vybere to nejlepší místečko. Kočka údajně prý tak spolehlivá není. Tyto zóny jí příliš nevadí. Dokáže však odhadnout jiné věci. Pokud nevsadíte na zvířata, a přitom se mermomocí chcete ujistit, že nespíte ve zdraví škodlivé zóně, zeptejte se senzibila.

Zdravý spánek potřebuje prostor
A nyní přejdeme k chybě, které se bohužel dopouští valná většina majitelů ložnic, a to zahlcováním prostoru určeného ke spánku přemírou úložných prostor. V malých bytech je někdy těžké najít jiné řešení. V těch větších a v rodinných domech je trendem umístit vedle ložnice šatnu. Odborníci radí: Vzdejte se raději několika metrů čtverečních z výměry ložnice ve prospěch šatny, než byste spali se všemi kabáty a věcmi typu „co kdyby se to někdy hodilo“ v jedné místnosti. Pokud jde o nábytek a zařízení, v ložnici by měla být pouze kvalitní postel, odkládací prostor, respektive menší úložný prostor v podobě komody, na kterou lze umístit stolní lampičku. Kdo si rád čte před spaním, jistě uvítá menší knihovničku. Ne ale celou pracovnu! Tímto jsme narazili na druhou nejčastější chybu, na umístění pracovny do ložnice. Z hlediska duševní hygieny je toto řešení naprosto nepřijatelné. Prostor určený ke spaní by měl být od pracovního prostoru striktně oddělen, a to i v případě, že máte celkem pohodovou práci.

Očima feng-shui
Zajímavý pohled na problematiku správného umístění a zařízení ložnice a s tím souvisejícího zdravého spánku nabízí východní filosofie feng-shui (při překladu názvu získáme dva přírodní živly, vodu a vítr, které by měly být v neustálé rovnováze). Optimální místo pro postel se nachází v rohu místnosti bez otvorů. Dveře a okna totiž působí rušivě. Spaní pod oknem také není přímo ideální. Kromě toho by v ložnici neměla být umístěna žádná zrcadla. Ne že by Asiaté věřili na upíry, důsledně však dodržují zásadu, že by se zrcadla, která jsou například pevnou součástí toaletního stolku či posuvné skříně, měla na noc zakrývat.

Spěte v kvalitním povlečení
Ani výběr povlečení byste neměli podceňovat! Povlečení, ve kterém spíte, by mělo být příjemné na dotyk. V zimě by Vás mělo příjemně hřát, v létě zase chladit. Mezi nejoblíbenější materiály nadále patří bavlna, která oba tyto požadavky splňuje. Povlečení z mačkané bavlny se navíc nemusí žehlit. Vedle povlečení je samozřejmě důležité pyžamo. Vaše tělo opět volá po kvalitním přírodním materiálu. 

Doufáme, že náš článeček přispěje ke zkvalitnění Vašeho spánku! 

Přečtěte si také: Renovace dveří

Seriál: Zdravé spaní
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze