Úvod

Renovace dveří omladí Váš domov

Jsou už Vaše interiérové nebo dokonce vchodové dveře natolik opotřebované, že kazí celkový dojem? Dopřejte jim omlazovací kúru ve formě renovace! Toto poměrně levné, přitom však velmi efektní řešení vrátí Vašemu domovu jeho krásnou tvář!


Omlazování je trendy
Nejen my sami si přejeme vypadat mladě a krásně. Chceme mít krásné také prostředí, ve kterém žijeme. O tom ostatně svědčí skutečnost, že investice do tzv. omlazování interiérů mají stejně rostoucí tendenci jako poptávka po anti-ageingových kosmetických přípravcích. Tento způsob boje s časem je tedy jednoznačně trendy, a to nejen pokud jde o lidi, ale také o jejich bydlení.

Interiérové dveře
Vnitřní dveře mohou představovat buď dominantu, anebo rovnocennou součást interiéru. V obou případech se však jedná o jeho nepřehlédnutelný prvek. Pokud jsou interiérové dveře značně poškrábané, oprýskané a přestávají dobře plnit některou ze svých funkcí, stojí za zvážení jejich výměna. Proč ale volit tak radikální řešení, když se nabízí jedno mnohem ekonomičtější? V méně závažných případech, tedy pokud je ještě zdravé dveřní jádro, renovace dveří postačí.

Tip: Pokud si nejste zcela jisti, zda je v případě Vašich dveří nutná výměna, anebo stačí jejich renovace, obraťte se na některou z firem, které se touto „dveřní problematikou“ zabývají. Zeptejte se, zda by k Vám domů nemohli poslat svého technika. Ten totiž na místě posoudí stav konkrétních dveří a doporučí optimální řešení. Tato poradenská služba bývá často zdarma, pomůže Vám však ušetřit i několik tisíc korun.

Dveřní omlazovací proces
A nyní se pojďme věnovat samotnému omlazovacímu procesu. Co je jeho cílem a jak se provádí? Cílem tohoto poměrně jednoduchého a levného procesu je přeměna nevzhledných dveří, případně i zárubní, v atraktivní interiérový prvek (v případě vchodových dveří samozřejmě také exteriérový). Jak jsme naznačili výše, renovace se provádí pouze v tom případě, kdy je jádro dveří zdravé. (Pokud jsou dveře ve velmi špatném stavu, je lepší se rozhodnout pro jejich výměnu.) Technologický postup renovace není komplikovaný. Spočívá v opláštění dveří, na kterých se předtím provede několik drobných úprav. Jinými slovy dveře se potáhnou fólií, která věrně imituje dřevo nebo jiný materiál. 

Renovace zárubní není nutná za každou cenu. I když necháte zrekonstruovat dveře a ponecháte jim stávající zárubně, specializovaná firma se postará o to, abyste je mohli nadále otvírat a zavírat bez jakýchkoli problémů. 

Náš tip ale zní: Jestliže se rozhodnete pro renovaci dveří, doporučujeme Vám je zrenovovat včetně jejich zárubní. V blízké budoucnosti se tak totiž nebudete muset zabývat otázkou natírání a další údržby zárubní. Pokud se ale chystáte obdařit své dveře lacinými sériově vyráběnými zárubněmi, raději je ponechte v původním stavu.

Podstatné detaily
Pokud chcete dovést své dílo k dokonalosti, nezapomeňte ani na výměnu dveřního příslušenství. Co máme konkrétně na mysli? Přeci všechny ty podstatné detaily, jako je například dveřní kování, zámky, zasklívací či ozdobné rámečky, kukátka, přídavné zámky, jakož i dveřní prahy, nebo (v případě vchodových dveří) vrátka pro kočky. 

Tip pro domácí kutily
Pokud patříte mezi šikovné domácí kutily, jistě zvládnete renovaci dveří sami. Zde je náš tip, jako omladit dveře z dřevěného masivu: Nejprve ředidlem odstraníte starý nátěr (tuto práci dělejte raději venku, kam si přenesete vysazené dveře). Ředidlo nanesete na dveře, necháte 30-40 minut působit, poté odstraníte barvu pomocí stěrky nebo špachtle. Dveře obrousíte, očistíte a impregnujete (můžete použít stejný prostředek jako na nábytek). Nakonec nanesete dvě vrstvy bezbarvého laku. (Nejprve první, teprve po zaschnutí druhou.) 

Renovace v rukách odborníků
Připadá Vám dveřní omlazovací proces příliš komplikovaný? Nemáte čas na shánění, pečlivé studování a následné montování kukátek, klik a kování? Obraťte se na firmu, která poskytuje kompletní servis pro dveře a zárubně včetně prodeje veškerých dveřních doplňků a poradenství. Ušetříte si tak spoustu starostí. A výsledek? Aniž byste se museli starat o spoustu věcí najednou a ztratili přitom spoustu času, Váš domov omládne o mnoho let.

Foto: Samphoto
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze