Úvod

Nová podlaha – jak ji správně vybrat

Zařizujete si nové bydlení nebo rekonstruujete stávající? Potom začněte z gruntu, tedy od podlahy. Slyšeli jste o různých typech podlahovin, ale nevíte, které vybrat do kuchyně, koupelny nebo obývacího pokoje? Zeptali jsme se za vás odborníků ze společnosti Fatra, která je českým výrobcem podlahových krytin již od roku 1956.


Jaké druhy podlahovin existují?
Výběr je v současnosti opravdu široký. Existují podlahoviny dřevěné, keramické, vinylové, laminátové, textilní či také lité pryskyřicí. Každá z nich má své výhody i nevýhody, typické vlastnosti a životnost

Můžete nám některé typy krátce přiblížit?
Tak například dřevo je považováno za pocitově nejteplejší materiál. Vyznačuje se vysokou odolností, vydrží proto po generace. Velkým plus je jeho přírodní vzhled a výborná zvuková izolace. Zároveň jej lze v případě potřeby renovovat, což z něj dělá skvělou podlahovou krytinu. Dřevěné podlahy však patří mezi nejdražší.
Dřevo je dřevo, ale laminát dělá, co může, aby se mu vyrovnal. Výborně tak imituje vzhled dřeva vč. drážek a struktury patrné na dotek, podlaha tak vypadá velmi autenticky. Laminát je velmi odolný vůči mechanickému poškození i UV záření a díky tomu je barevně stálý. Příjemný bonus je, že jsou tyto podlahy snadné na údržbu. Mezi nevýhody patří poměrně vysoký kročejový hluk a fakt, že nosná vrstva laminátu obsahuje dřevěná vlákna, takže je tato podlaha citlivá na vlhkost.
Oblíbený vinyl si vzal od každého to nejlepší. Je vysoce odolný jako laminát a zároveň teplý a měkký na dotek stejně jako dřevo. Dokáže skvěle napodobit nejen dřevo ale například i kámen. Vinyl vyžaduje minimální nároky na údržbu a úklid, je odolný vůči bakteriím, tedy vhodný pro alergiky, odolný proti poškrábání i pádům různých předmětů a vhodný také pro podlahové vytápění. Vinylové dílce je možné buď nalepit, nebo složit pomocí zámkových spojů bez nutnosti lepidla, což zaručuje velmi rychlou a jednoduchou pokládku.

Thermofix Rustikal - tmavy jasan

Jak je to s životností jednotlivých podlahovin?
Životnost podlahovin je vždy úměrná tomu, jaké zátěži, frekvenci používání a údržbě jsou vystaveny. U textilu je to cca 5 let. Vinylové podlahoviny mají životnost cca 10 - 15 let, podobně jako laminát. Jednoznačně nejlépe jsou na tom s životností masivní dřevěné podlahoviny, které vydrží 30 – 80 let.

Jaké druhy jsou v poslední době nejžádanější?
Za jedny z nejžádanějších podlahových krytin současnosti lze vzhledem k nárůstu prodejnosti obecně považovat vinylové podlahy. A to nejen díky svému kvalitnímu provedení, známým vlastnostem, ale i příznivé ceně. Co se týká konkrétně našich výrobků, lze říct, že mezi nejprodávanější patří zejména celoplošně lepené vinylové podlahy ve formě dílců - THERMOFIX i vinylové plovoucí podlahy FATRACLICK.

Jaká podlaha se hodí do místností (kuchyně, koupelna) s vyšší vlhkostí?
Do míst s vyšší vlhkostí lze použít určitě keramiku, litou podlahu, či vinyl. Poslední jmenovaný se v současnosti těší velké oblibě právě v koupelnách. Nachází své uplatnění nejen na podlaze, ale i jako obklad stěn.

podlahova krytina - aljasska borovice

Jakou kombinaci podlah byste doporučili do „otevřeného bytu“, kde je v jedné místnosti kuchyně, obývací pokoj, příp. si v ní hrají i děti nebo zde lenoší např. pejsek?
To záleží jednoznačně na vkusu a filozofii uživatele takového bytu. Obecně lze říci, že do těchto prostor je nejčastěji vybírán jak vinyl, tak laminát, ať už z důvodu odolnosti materiálu, příjemného teplotního vjemu či dostupnější ceny.

Je možné vinylovou podlahu použít např. do garáže nebo technických místností, tam kde běžně využíváme beton nebo dlažbu?
Jednoznačně ne. Konkrétně PVC, které vyrábí naše společnost, je určeno výhradně do interiérů obytných budov. Pokud by tato podlahovina byla položena např. do garáže, hrozí zde velké riziko mechanického či chemického poškození a znehodnocení.

Zdá se nám to nebo již odzvonilo kobercům položeným v celé místnosti?
Nelze říct, že by kobercům úplně odzvonilo. Koberce prostor zahřívají a zútulňují. Pravdou ale je, že praktické jsou především ty kusové, které lze snadno čistit. Dnes se často vyrábí koberce ze syntetických vláken, které se vyznačují mimořádnou pružností a trvanlivostí. Tyto koberce jsou antistatické, takže se v nich nedrží tolik prach a jsou odolné proti roztočům.

Co plovoucí podlahy? Je všeobecně známo, že ve vlhku nabobtnají a jsou nenávratně zničené.

Netýká se to jen plovoucích podlah jako takových. Pokud je totiž zdrojem vlhkosti špatná hydroizolace podlahy, pak vlhkosti odolá jen málokterá podlahovina. Krátkodobého vylití tekutin se však plovoucí ani jiné podlahoviny obávat nemusí.

Děkujeme panu Zálešákovi a panu Špačkovi za přínosný rozhovor a přejeme mnoho úspěchů.

logo FATRA
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze