Úvod

Barevný domov: Natírání zvládnete hravě

Chcete změnit vzhled svého bydlení? Běžným a rychlým způsobem je změna barvy stěn, někdy s využitím tapet nebo jiných dekoračních technik. Napadlo Vás ale radikálně změnit barvu podlahy? Možná Vás tento nápad zarazí, ale je to skvělý způsob, jak snadno vyhnat nudu ze svého bydlení.


Co vše můžeme natřít?
Úplně nejlepší je natírat interiérový beton, ale ruku na srdce, kdo z nás ho v domě či bytě má, že? Dobře se pracuje i s dřevěnou podlahou, ale překrýt přírodní efekt chce trochu odvahy. Na natírání musí zapomenout majitelé vinylových a laminátových desek.

snadna zmena interieru

Laminátové podlahy
Vypadají sice jako dřevo, ale jakákoliv barva na ně prostě nepřilne. Některé materiály také mohou připravovaný nátěr nasáknout. Pokud i přes malé varování se chcete do změny pustit, vyzkoušejte si nejprve, co vám koupený odstín dělá na malém kousku pod nábytkem.

Dřevěná podlaha
I dřevěná podlaha přináší malé komplikace. Dřevo dobře saje, ovšem u staršího materiálu nikdy nevíme, čím byl ošetřený a jak zareaguje na novou vrstvu. I v tomto případě naneste barvu na nenápadné místo a počkejte, jak se jejich kombinace projeví.

Interiérový beton
Nejlepší materiál pro experimentování. Použít můžete typynátěru na bázi oleje či latexu. I zde se provádí pokus, jak podlaha novou látku přijme. Každý beton je jinak pórovitý a je třeba vypozorovat, zda není vlhký či z něj nevzlíná ještě voda.

netradicni tmava podlaha

Vybírejte vhodnou barvu
V dnešní době je nepřeberná nabídka barevných palet v mnoha odstínech. Kdyby se vám přesto nic nelíbilo, můžete si nechat odstín namíchat na zakázku.
Obecně se používají dva druhy: na olejové bázi a na bázi latexu. Olejové typy jsou charakteristické vysokým leskem a naopak latex zvládne matný efekt nebo jen mírný lesk.
Jako první je dobré aplikovat tzv. primer, což je vlastně taková základní vrstva, která zabezpečí větší odolnost výsledného povrchu. Dražší a kvalitnější barvy jsou natolik odolné, že se s podkladovou vrstvou zabývat vůbec nemusíte, což je v dnešní uspěchané době příjemným zjištěním.

Jak si připravit podlahu
Ze dřeva se odstraní nečistoty a starší vrstvy pomocí brusky. U betonového podkladu je to trochu složitější, povrch očistíte od starého nátěru škrabkou nebo opalováním či vyzkoušejte speciální odstraňovače, které vše rozpustí.

natirani podlahy pomoci valecku

Začínáme experimentovat
Pro začátek budete potřebovat váleček s dlouhou rukojetí. Musíte se pokusit o rovnoměrnou práci v jednom směru. Vše dělejte lehce a hlavně dostatečně rychle. Kombinace mokré vrstvy na suchou způsobí, že vám vzniknou nehezké šmouhy. Nebojte se své podlahy osvěžit a pusťte se do něčeho netradičního a nového.

svetla podlaha je velmi oblibena

Trendy nátěry dřevěných podlah
Nechcete-li duši dřevěné podlahy zcela utlumit, zkuste použít nové speciální tvrdovoskové oleje. Od běžných lazur a laků se liší tím, že neuzavírají povrch, zcela se vpíjí do podkladu a obalí kapiláry dřeva uvnitř. Tím se dřevu ponechá jeho příjemný naturální teplý povrch, až o 2 °C teplejší než nalakovaný.
Tvrdovoskový olej slouží k ochraně často namáhaných dřevěných ploch v interiéru. Svou odolností je vhoddný i dovlhkého prostředí kuchyně nebo koupelny. A co víc, certifikát tento olej předurčuje k použití do míst, kde se kladou nejvyšší hygienické nároky.
Nátěr nijak nevadí lidem, zvířatům ani rostlinám, je silně odolný vůči přípravkům na úklid a odpuzuje vodu. Celkově se dobře aplikuje a co je hlavní, zašedlé dřevo znovu rozsvítí a vytvoří na něm ochrannou vrstvu v podobě odolného balzámu. Tento typ žádejte ve specializovaných prodejnách s laky a barvami.

logo Flugger
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze