Úvod

Čím vybavit dětský pokoj a jak vybírat nábytek?

Specifika zařizování dětského pokoje vycházejí především z měnící se velikosti a věku dítěte. S tím, jak dítě roste, mění se jeho potřeby a samozřejmě také vkus. Na to je třeba od počátku pamatovat a přizpůsobit tomu volbu nábytku. Jak vybírat dětský nábytek, abychom jej nemuseli každé dva tři roky obměňovat?


Jak vybírat dětský nábytek
Všichni dobře víme, že dítě potřebuje především postel, stůl se židlí a úložné prostory. Odpovědět na otázku, čím vybavit dětský pokojíček, není tedy nikterak složité. Obtížnější otázka zní, jaký zvolit dětský nábytek, aby co nejdéle plnil svou funkci. V tomto ohledu nám při zařizování dětského pokoje prokáže dobrou službu variabilní nábytek, a to především nastavitelné postýlky a rostoucí židle. Věnujme se proto podrobněji těmto dvěma kategoriím.

čím vybavit dětský pokoj

Praktické dětské postýlky a postele
Když začneme od miminka, během prvních měsíců jeho života oceníte postýlky, u kterých lze s měnící se výškou dítěte postupně nastavovat úroveň dna. Díky tomu se nebudete muset ke kojenci hluboce naklánět. A až se dítě v postýlce posadí a později postaví, snížíte úroveň dna, aby nemohlo samovolně vypadnout či vylézt ven.
Pokud máte větší děti, oceníte výhody postelí s úložným prostorem, a to zejména v sourozeneckých pokojích a všude tam, kde není místa nazbyt. Dětské postele s úložným prostorem se vyrábějí v různých velikostech i provedeních, jako jednolůžka i patrové postele.
Postele s úložným prostorem se však vyrábějí také pro nejmenší. Některé typy nejprve slouží jako postýlka pro miminko, a poté se dají přetvořit na postel pro předškoláka.

Praktické dětské postýlky a postele

Zaostřeno na dětské židle

Dětskou židli bychom měli vybírat především tak, aby odpovídala výšce dítěte a mohla zajistit zdravé a pohodlné sezení. Vhodná židle je taková, která dítěti umožňuje dotýkat se při sezení nohama země. Výšku sezení lze dobře přizpůsobovat pořízením sedáku. Sedák by měl být vyrobený z materiálu, který se snadno udržuje.
Čím dál více prozíravých rodičů dává přednost pořízení rostoucí neboli nastavitelné židle umožňující nastavení všech částí, včetně područek. Tato varianta s sebou přináší také výhodu v podobě úspory finančních prostředků.

Myslete na zdraví dítěte
Praktičnost však není jedinou důležitou vlastností, která by nás měla při výběru nábytku do dětského pokoje zajímat. Ještě větší důraz bychom měli klást na bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Z tohoto důvodu je dát přednost výrobkům od kvalitních a prověřených dodavatelů, kteří tyto vlastnosti mohou garantovat svými certifikáty.

jak vybírat dětský nábytek

Pozor na důležité detaily
Zatímco stabilita nábytku a absence ostrých hran jsou naprostou samozřejmostí, „důležité detaily“ jako například úchytky, o které se může dítě poranit, nebo příliš velké rozestupy mezi příčkami u postýlky pro nejmenší, jsou často podceňovány.
Z bezpečnostních důvodů bychom tak měli dát přednost úchytkám, které vylučují riziko poranění při případném pádu, stejně jako riziko skřípnutí prstů. U dětské postýlky je pak třeba věnovat pozornost rozměrům otvorů mezi jednotlivými příčkami, mezery by neměly být širší než 6 až 8 cm.

Věříme, že Vám naše tipy, jak vybírat dětský nábytek, pomohou a pokojíček bude Vašemu potomkovi dlouho sloužit k jeho spokojenosti.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze