Úvod

Co všechno potřebuje krb?

Krb snad nikdy nepřestane být hřejivým srdcem domova. Ať už se jedná ten o klasický s praskajícím dřevem, nebo některou z jeho moderních variant, například o elektrický nebo tzv. biokrb, byla by škoda nevědět, s jakými druhy krbového příslušenství zmůžete zpříjemnit Váš zážitek z plápolajících plamenů!


Jaký máte krb?
Klasické krby určené na spalování dřeva najdete spíše na chalupách. Především v městských domech a bytech si majitelé krbů usnadňují práci tím, že si pořídí některou z moderních krbových variant. Velké oblibě se těší například elektrické a plynové krby, nebo ty, které spalují biopaliva. Volba konkrétního příslušenství krbu pochopitelně záleží na tom, jaký typ krbu máte a na jakém principu funguje. 

Příslušenství k biokrbům
Moderní technologie založená na principu spalování biopaliv dokáže navodit příjemnou atmosféru, aniž by k tomu bylo zapotřebí komínu a následného úklidu po dohoření ohně. Pokud totiž máte doma biokrb, používáte pouze obnovitelné palivo, při jehož spalování vzniká pouze oxid uhličitý a pára. Vzhledem k tomu, že během hoření nedochází k uvolňování žádných škodlivin, se tyto krby řadí k nejekologičtějším zástupcům krbů. 

A jaké k nim existuje příslušenství? Bez čeho se neobejdete, to je speciální palivo Fanola. Z bezpečnostních důvodů není radno, lít do krbu jiná paliva, než ta určená přímo do biokrbů. Někomu však může připadat takto čistý krb poněkud prázdný. Také na to výrobci pamatují, a proto lze ke krbům na biolíh dokoupit i keramická polínka, která umístíte dovnitř jako stylovou dekoraci.

Krbová aromaterapie 
Oblíbeným doplňkem nejen k biokrbům jsou rovněž keramické nádobky na kovových nožičkách, tzv. aromalampy, kam se nalívá emulze vody a vonného oleje. Když pak zapálíte krb, umístíte do něho aromalampu s příměsí oleje (například citrus, eukalyptus, oriental, či advent), Váš domov bude provoněn kouzelnou vůní. 

Tip: Vonné olejíčky se vyplatí nakupovat v internetových obchodech. Ušetříte tak třetinu až polovinu ceny.

Elektrické krby
Elektrické krby patří mezi zajímavé a reprezentativní interiérové prvky. Jejich velkou výhodou je především snadná obslužnost, stejně jako fakt, že k provozu elektrického krbu nepotřebujete komín, a tak je lze umístit prakticky kamkoliv, tedy i do bytu v paneláku, nebo do kanceláře v moderní budově. Jak napovídá samotný název, ke svému provozu nepotřebují nic než kus místa a příkon elektrické energie. Možným příslušenstvím, které zaručuje svým majitelům značný komfort, je například dálkové ovládání. 

Plynové krby
Pokud nemáte spolehlivý zdroj dřeva, ani se Vám nechce po každém romantickém večeru stráveném u krbu uklízet, můžete si vedle elektrického pořídit také plynový krb. Velká výhoda plynových krbů spočívá v tom, že při pohledu do jejich skleněného okénka máte pocit, že trávíte večer ve společnosti klasického krbu. Když však přijdete domů, nečeká Vás štípání dříví. Stačí jen stisknout tlačítko a pohodová romantika může začít. K dotvoření iluze klasického krbu lze pořídit opět keramická polena, k větší pohodlnosti obsluhy, stejně jako v případě elektrických krbů, dálkové ovládání. 

Venkovní a zahradní krby
Venkovní a zahradní krby jsou neodmyslitelně spjaté s velmi oblíbenou sezónní zábavou, a to s grilováním. Nedílnou součástí příslušenství k nim jsou rošty, držáky na dřevo (případně zásobníky na brikety či grilovací uhlí), různé koše a nástroje používané v průběhu grilování. 

Tip: Pokud chcete potěšit některého z majitelů venkovních krbů, pořiďte mu kované nástroje vyrobené na zakázku v uměleckém kovářství. Kované kovové nářadí samozřejmě potěší i vlastníky klasických interiérových krbů spalujících dřevo.

Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze