Úvod

Dětské pokoje: co určitě ne a co rozhodně ano?

Se začátkem školního roku toho má každý rodič kvanta - nový denní režim, úkoly, zvyky, povinnosti… Na zábavu nezbývá mnoho času a i to, co je obyčejně radostí, se stává nepříjemnou starostí navíc. Jako třeba zařizování nového dětského pokoje.


Pokud jste ale právě vyslali svého prvňáka, druháka nebo i páťáka (zpátky) do školní (nebo i školkové) lavice, měli byste se nad tím, jak mu zpříjemnit jeho návraty zpět domů, rozhodně zamyslet. A protože víme, že váš čas je drahocenný a není ho příliš, rozhodli jsme se pro vás sestavit malý obrazový průvodce tím “co ROZHODNĚ ANO!” a “co URČITĚ NE!” v dětských pokojích s krátkým komentářem.

Co URČITĚ NE!: STUDENÉ SVĚTLO.
Co ROZHODNĚ ANO!: LAMPY A NÁLADOVÉ OSVĚTLENÍ.

Neničte oči sobě ani dítěti a do pokoje pořiďte co nejvíce menšího kvalitního osvětlení. Mluvíme o stolních i nočních lampičkách, náladovém osvětlení u relaxačního křesla i několika stropních svítidlech.

spravna volba stolni lampicky je dulezita

Kromě toho, že množstvím různého osvětlení dětský pokoj opticky vylepšíte o dvě stě procent, se vaše dítě nebude nad osvíceným domácím úkolem cítit jako u křížového výslechu.

osvetleni v detskem pokoji

Co URČITĚ NE!: MÁLO ÚLOŽNÝCH PROSTOR.
Co ROZHODNĚ ANO!: KREATIVNÍ VYUŽITÍ KAŽDÉ SKULINY A SKRÝŠE.

Děsí nás pohledy do pokojů olemovaných otevřenými policemi, na kterých sedí kromě prachu tři vrstvy plyšáků, hromada knih a výstavka postaviček z kinder vajec. Přiznejte si, že dítě je tak trochu zvířátko a úklid je pro něj otrava a zlepšete mu podmínky.

dostatek uloznych prostor pro vsechny poklady

Koše, šuplíky pod postelí, zavírací skříňky, pěkné závěsy… To všechno bud pro dítě větší zábava a méně hrozná povinnost! Zaprvé mu to poslouží jako případná skrýš, za druhé do zavřeného není vidět. Společně tam můžete naházet co potřebujete, zabouchnout dvířka nebo zasunout pod postel a voilá, pokoj je uklizený. Běžte s úklidem dítěti naproti a nenuťte ho do něčeho, co by vás samotné otravovalo.

proutene kose jsou in

Co URČITĚ NE!: STEREOTYP, KAM SE PODÍVÁŠ.
Co ROZHODNĚ ANO!: RŮZNORODOST A VTIP.

V roce 2017 už nikdo nevěří na to, že holky rády růžovou a kluci modrou. Stereotypní vyjádření jsou trapas, tak se ho prosím nedopouštějte. Zkuste naopak dětský pokoj pojmout inovativně a podívejte se, jaké barevné palety volí při designování dětských pokojů světoví designéři.

jednoduchy vzor na stenach potesi holky i kluky

Co URČITĚ NE!: INFANTILNÍ VÝMALBA.
Co ROZHODNĚ ANO!: KREATIVNÍ KRESBY, KTERÉ NEZESTÁRNOU.

Bohužel, nevkus stále vládne Česku, zkuste tedy alespoň vy jít trochu proti proudu. Dejte sbohem nevkusným (a nepovedeným) kresbám Krtečka nebo Rumcajse na stěně a udělejte dětem radost designem, který nezestárne.

Inspiraci čerpejte třeba z těchto obrázků. Jak se vám líbí?

dejte sbohem infantilnim kresbam

deti dokazi se stenami zazraky

TIP: Chcete si udělat výmalbu sami? Vsaďte na geometrické tvary nebo úplně jednoduché jemné vzory (co třeba nepravidelně velké tmavě šedé puntíky?).

geometricke tvary pokojiku slusi

Co URČITĚ NE!: PAPÍR TI STAČÍ.
Co ROZHODNĚ ANO!: ČMÁRANICE A KLIKYHÁKY NA ZDECH.

Nechte své dítě se vyřádit a pořiďte mu plochu dost velkou na nacvičení rovných čar a nových písmen.. Třeba hned ve velikosti celé stěny!

tabulolvou stenu musi milovat kazdy

Barvy s matným černým tabulovým finishem jsou lehce k sehnání a v interiéru působí velmi efektně. Zkuste je, vaše dítě si je ihned zamiluje a s některými vydrží až do dospělosti!

tabulova barva na stene je jako kouzlo
Pomozte dítěti s úklidem a nadepište mu na tabulovou stěnu co kam patří. třeba se tak i naučí lépe číst. :-)

Co URČITĚ NE!: PRÁZDNÉ STĚNY.
Co ROZHODNĚ ANO!: VÝTVORY A INSPIRACE VŠUDE KOLEM.

Jakýkoli interiér vypadá okamžitě lépe, pokud něco visí na jeho stěnách. Zrcadla, umělecká díla, květiny na policích.

vyzdobte stěny

I pokoj vašeho dítěte by měl působit zabydleně a ne jako kobka, proto ho oblažte pár zarámovanými kresbami, kolážemi a pěknými obrázky. Uvidíte, jaký rozdíl pár pověšených artefaktů udělá.

jen zabydleny pokoj je utulny

Držíme všem předškolákům i školákům palce s jejich návraty nebo nesmělými vstupy do lavic. A i vám, rodičům, držme palce s vkusným dekorováním a designováním interiérů pro vaše nejmilejší!

interier design škola intermezzo
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze