Úvod

Znáte dobře dřevostavby? Udělejte si test!

Dřevostavby patří mezi oblíbené trendy moderní architektury, které v poslední době inspirují rostoucí počet stavebníků a zájemců o nové bydlení. Přesto je tato alternativa klasických zděných domů opředena spoustou mýtů a polopravd. Dokážete je oddělit od faktů? Ověřte si své znalosti v malém vědomostním testu, který jsme pro Vás připravili ve spolupráci s odborníkem, panem Václavem Rýmařovským ze společnosti RD Rýmařov.


Zakroužkujte tvrzení, se kterým souhlasíte:
1.
Dřevostavby jsou levnější, protože se jedná o kvalitativně horší bydlení.
2. Dřevostavby jsou na českém trhu novinkou, která k nám přišla ze severských zemí.
3. Nevýhodou dřevostavby ve srovnání se zděným domem je kratší životnost a vyšší náklady na rekonstrukci.
4. Dřevostavby jsou méně bezpečné z hlediska požární bezpečnosti.
5. Bydlení v dřevostavbě prodražují vysoké náklady na vytápění.
6. Stavba dřevostavby trvá 2 dny.
7. Bydlení v dřevostavbě není zdravé, například z toho důvodu, že interiér dřevostavby je náchylný ke vzniku plísní.

kvalitni drevostavba

A jak jste uspěli?
Pokud jste zakroužkovali 0-2 z tvrzení, chválíme Vás, Vaše znalosti o rodinných domech jsou velmi dobré. Pokud jste zakroužkovali 3-4 tvrzení, nemáte v této oblasti kompletní informace. A v případě, že jste souhlasili s vyšším počtem tvrzení než 4, jsou Vaše představy o montovaných domech opředeny mýty.

Že byste rádi věděli, jak to doopravdy je? Zde jsou správné odpovědi:

Dřevostavby a fakta
1. Realizace dřevostavby je ve srovnání se stavbou klasického zděného domu cenově srovnatelná. Nespornou výhodou dřevěných domů však je rychlejší realizace a také fakt, že dům je energeticky úspornější a to díky využití moderních technologií.
2. Dřevostavba představuje osvědčené řešení, ve kterém spokojeně žijí miliony lidí nejen v severských zemích, ale i v U.S.A., Kanadě a dalších vyspělých státech. Nejedná se tedy o žádnou novinku, a to ani na českém území. Příkladem dřevostavby byly montované domy známé jako okály. Kvalitativní rozdíl mezi starými okály a moderními dřevostavbami stavěnými dnes je značný.
3. Dalším častým mýtem je tvrzení, že životnost dřevostavby je ve srovnání se zděným domem kratší. Naopak výhodou dřevěných domů je jednodušší rekonstrukce. Další předností bezesporu je, že v případě povodní nehrozí popraskání zdiva.
4. Moderní dřevostavby splňují veškeré parametry požární odolnosti a to díky speciální úpravě panelů. Použité dřevo je uzavřeno v konstrukci sádrovláknitých desek, které zajistí, že se k němu oheň nedostane.

panel drevostavby

5. Moderní montované domy patří díky použitým materiálům a technologiím mezi energeticky úsporné domy umožňující roční úsporu za vytápění v řádech mnoha tisíců korun.
6. Hrubou stavbu v případě dřevostavby lze skutečně zvládnout za 2 dny, realizace však trvá několik týdnů. Ve srovnání se zděným domem je stavba výrazně kratší.
7. Interiér dřevostavby je náchylnější ke vzniku plísní pouze v případě, že není správně ošetřen. Z tohoto důvodu je důležité, zvolit spolehlivého dodavatele dřevostaveb, který eliminuje toto riziko již při navrhování konstrukce a opláštění domu. Obecně je bydlení v dřevěném domě považováno za zdravé, neboť dřevo je přírodní materiál, který má příznivý vliv na lidské zdraví, a to i na psychiku.

montovany dum

Závěrem je nutné říci, že dobře udělaná dřevostavba je luxusní bydlení, proto je velmi důležitý dobrý výběr realizační firmy. RD Rýmařov vyrábí panely domů v halách a také proto splňují mnoho certifikátů kvality.

Pokud se chcete dozvědět více o moderních dřevostavbách, přečtěte si také naše další články, které se věnují tomuto tématu.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze