Úvod

Dětský pokoj podle pravidel Feng Shui

Dětský pokoj patří mezi místnosti, kde probíhá více činností s rozdílnou energií. Dítě si zde hraje, spí, studuje, vodí si kamarády a provozuje své koníčky. Jeho pokoj odráží celý jeho svět. Na to bychom měli při zařizování této místnosti pamatovat.


Pocit bezpečí
Dítě by se zde mělo cítit především bezpečně. K tomu může do velké míry napomoci správné umístění postele a pracovního stolu, tak, aby byla zachována škola formy – pevná opora za hlavou a za zády a možnost výhledu. Zároveň je ale třeba, aby pro dítě jeho pokoj byl inspirující a podporoval jeho aktivitu a kreativitu. Je tedy jasné, že místnost by měla být rozdělená na klidný kout pro spánek a učení a na aktivní pro hry a zájmy. Toho lze docílit přepažením místnosti nebo oddělením pomocí závěsů, ale postačí i optické rozdělení pomocí barev pro malbu a doplňky.

detska palanda

Pokoj formuje osobnost
Pokud pokoj slouží pro více dětí, měl by zde každý mít prostor sám pro sebe. Nedoporučují se palandy, pokud to jinak nejde, měly by se děti po čase střídat, ale ani to není ideální. Měli bychom pamatovat, že všechno, co bude v dětském pokoji, bude děti ovlivňovat a do jisté míry bude napomáhat formovat jejich osobnost. K tomu může přispět vhodný výběr barev, dekorací a obrázků na zdi. Ale pozor – dítě by si mělo samo určit, jak bude jeho pokoj vypadat, což bychom mu měli umožnit.

detsky pokoj podle feng shui

Změny potřeb dítěte
Nábytek by měl být přizpůsoben velikosti dítěte. Malé děti mají velice jemné vnímání a velké kusy nábytku by jim mohly nahánět hrůzu. Dítě by ve svém pokoji mělo vnímat vlastní osobnost a užívat si bezstarostného dětství. Dítě velmi rychle roste, mění se a vyvíjí. Rodiče musí být připraveni na to, že čas od času budou nuceni přemístit nebo pozměnit nábytek, vymalovat na jinou barvu a obměnit výzdobu. Je velmi důležité být vnímaví k potřebám svého dítěte, protože ono samo intuitivně nejlépe rozpozná, co je pro ně dobré. Je lepší jim pomoci realizovat jejich nápady a přání než jim vnucovat vlastní představu.

harmonicky detsky hovor

Dodržování základních pravidel
Je však nutné trvat na dodržování základních pravidel, ať už je to správné umístění postele a stolu nebo na dodržování pořádku a čistoty. K tomu samozřejmě poslouží i vybavení pokoje přehlednými úložnými kusy nábytku. Před odchodem do postele by měl být pokoj uklizený a před odchodem z domova by měla být ustlaná postel. Pokud chce mít dítě v pokoji akvárium, křečka nebo květinu, mělo by se samo postarat o vše, co potřebuje. To jej povede k zodpovědnosti a samostatnosti.

psaci stul v detskem pokoji

Útulnost především
Pro dobrý spánek dítěte je třeba opět docílit maximálně možného zatemnění okna. Dále bychom se měli vyvarovat ostrých hran nábytku, televize a elektrických přístrojů. Pokoj musí být především útulný. K tomu napomůže měkký koberec, barevné závěsy a veselé obrázky. Barevné ladění a vybavení pokoje lze provést až podle konkrétního umístění podle světových stran a také podle konkrétních potřeb a typu dítěte. Příliš aktivní dítě potřebuje zklidnit a naopak příliš statické dítě potřebuje podpořit aktivitu.

foto: vitr-voda.cz
text: Markéta Petříková, www.vitr-voda.cz


Kam dál ?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze