Úvod

Obývací pokoj podle zásad Feng Shui

Obývací pokoj je ústřední a největší místností každé domácnosti, kde probíhá mnoho rozdílných činností. Kromě toho, že se jedná o místo pro rodinná setkání, vítání a hoštění návštěv, pořádání oslav, je také obývací pokoj zároveň prostorem, kde se zbavujeme stresu a napětí – komunikací mezi členy domácnosti, sledováním televize, poslechem hudby, nebo formou relaxace u svíčky a sklenky vína. Je to tedy prostor přístupný všem, a zároveň náš soukromý osobní prostor. Jak docílit toho, aby vyhovoval všem výše uvedeným účelům?


Jedno světlo nestačí
Dobrým pomocníkem je co nejrozmanitější osvětlení. Vedle centrálního lustru, který je základním svítidlem, je vhodné mít k dispozici stojací a nástěnné lampy, prosvícené police, solnou lampu a svíčky. Společně s variabilním zastíněním oken pak můžeme vytvořit atmosféru, kterou pro danou chvíli či příležitost potřebujeme.

Denní a sluneční světlo
Pro maximální využití denního a slunečního světla jsou pro obývací pokoj nejvhodnější í světové strany jihovýchod, jih, jihozápad a západ. Tak bude vždy působit světle a přívětivě. Pozor ale na příliš velké prosklené plochy – uniká jimi energie. Proto je vhodné postavit před ně dominantní rostlinu, která soustředí a udrží pozornost v místnosti.

ovybaci pokoj podle feng shui

Prázdný střed a méně je více
Dalšími důležitými pravidly je zachovat prázdný střed a místnost nepřeplňovat. Mohl by totiž vzniknout dojem, že nikdo další už zde nemá místo a nemá tu tedy co pohledávat. To asi není to pravé, co bychom chtěli našim návštěvám sdělit. Netřeba také zmiňovat to co platí pro všechny místnosti -žádné rušivé energie a nepořádek.

Příjemné posezení
Nejdůležitější je místo pro sezení, které by mělo lákat svými barvami a tvarem a mělo by tvořit pomyslný kruh pro lepší komunikaci. Pohovka by měla zastupovat prvek země, která je přijímající. To můžeme podpořit i koberečkem. Umístění pohovky opět musí splňovat školu formy – sezení zády ke zdi s výhledem ke dveřím. Pokud opora chybí, je důležité vytvořit jí alespoň pomocí závěsu nebo paravánu. Není vhodné úhlopříčné uspořádání směrem k rohům. Na místa k sezení nesmí mířit žádné ostré rohy nábytku. Všechen nábytek by měl mít zaoblené tvary a rohy, aby energie mohla volně proudit. Nejvhodnějším materiálem je zde opět dřevo.

harmonicky obyvaci pokoj

Potlačte televizi krbem
Televize by neměla být dominantou a první věcí, kterou uvidíme, když vejdeme. Je nejlepší zavírat ji do televizní skříně, aby stále nepřitahovala pozornost, vedle postavte rostlinu nebo solnou lampu. Sledování televize by neměla být hlavní činnost v obývacím pokoji. Daleko vhodnějším ústředním bodem je krb.

Nejdůležitější je atmosféra
U obývacího pokoje je mnohem důležitější než funkčnost vytvoření atmosféry. K tomu samozřejmě dopomůže barevné ladění místnosti, osvětlení, čerstvé rostliny společně s obrazy a dekoracemi, se kterými bychom se měli zcela ztotožňovat a ne je pouze vystavovat na odiv. Při výběru barev a uspořádání pokoje nám samozřejmě pomůže bagua (rozčlenění prostoru na osm výsečí dle světových stran) – potřebné energie dodáme barvami, tvary a materiály podle zastoupených sektorů.

foto: vitr-voda.cz

text: Markéta Petříková, www.vitr-voda.cz


Kam dál ?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze