Úvod

Domácí pekárna: jak se zorientovat v nabídce a vybrat tu nejlepší?

Zdravý životní styl, pohodlí při přípravě jídel, více volného času. To jsou hlavní důvody, proč si pořídit domácí pekárnu, která najde využití nejen při pečení chleba. Řada pekáren nabízí rozšířené programy, díky kterým si například připravíte maso i s přílohou nebo vyrobíte čerstvý domácí jogurt. Pekárna je výborným pomocníkem také pro bezlepkáře. Přemýšlíte o ní i vy?


Podle čeho vybírat domácí pekárnu?

1. Nechte si poradit od přátel.
Pekárnu má dnes čím dál více lidí, a tak je pravděpodobné, že i některý z vašich známých. Má u něj pekárna využití? Je spokojen se svým modelem nebo by příště vybíral jinak?

2. Máte malou nebo velkou domácnost?
Pokud bydlíte sami nebo jen s partnerem, postačí vám jednoháková pekárna určená na menší chleby. Přesto je ale lepší pořídit tu dvouhákovou, protože i v ní můžete upéct malý chléb. Navíc lépe hněte, díky větší nádobě má širší využití a také nezabírá na lince o moc více místa. Rozdíly ve vnějších rozměrech jsou minimální.

3. Požadujete konkrétní doplňkový program?
Prakticky všechny pekárny nabízejí program marmeláda, se kterým připravíte například i pečený čaj nebo škvarky. Ale jen hrstka z nich je stavěná třeba na bezlepkové pečení nebo na výrobu jogurtu. Pokud chcete, aby za vás pekárna zvládla připravit maximum jídel a potravin, vybírejte co nejvíce multifunkční model.

4. Záleží na materiálu?
Na trhu jsou pekárny plastové, hliníkové a nerezové. Plast je samozřejmě nejméně stálý a kromě toho při pečení sublimuje, čímž zamořuje domácnost škodlivými výpary. Hliník má také omezenou stálost a o jeho zdravotní nezávadnosti pochybujeme už dávno. Nerez vám vydrží věky a je pro přípravu jídel nejvhodnější.

5. Kolik investovat?
Nižší investici lze doporučit jen v případě sporadického pečení. Otázkou je, jestli pekárnu v tom případě vůbec pořizovat. Pokud naopak chcete péct chléb pravidelně a připravovat i další potraviny, je vhodné vybrat si model, který tuto zátěž snese. Prvním varovným signálem je právě příliš nízká cena a na první pohled nekvalitní plast.

Základem pořádné pekárny, která má sloužit den co den po mnoho let, jsou totiž bytelné materiály a ty za tisícovku nepořídíte. Počáteční investice se ale vrátí opravdu bohatě, a to v podobě zdravějšího jídelníčku a volného času. U pekárny totiž nemusíte stát. Zapnete, odejdete a vrátíte se k hotovému.

Před nákupem se pro jistotu informujte také na možnost servisu (i pozáručního) a dostupnost náhradních dílů. Některé levnější značky nezajistí náhradní díly vůbec a se servisem u všech obchodníků také počítat nelze.

Tip na pekárnu bez kompromisů

Pokud hledáte multifunkční pekárnu, která dlouho vydrží, jednou z takových je pekárna Sana. Nabízí zdaleka nejvíc možností využití, dlouhodobou životnost, pozáruční servis zdarma (jen za cenu dílů) a samozřejmě náhradní díly. S touto pekárnou je daleko nižší pravděpodobnost, že v budoucnu budete muset koupit novou.

Jako jediná na trhu navíc umožňuje libovolné nastavení času a teploty, takže nejste ničím svázáni a můžete donekonečna zkoušet nové recepty. Právě omezení, které plyne z pevně přednastavených programů, je často příčinou čím dál méně pravidelného používání – až se nakonec přestane používat úplně.

Domácí pekárna Sana

Záleží vám také na kvalitě surovin používaných při pečení chleba? Přečtěte si něco o domácím mletí mouky.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze